02.08.2023

Gebelik testi için doğru zaman ne zamandır?

Gebelik için kanda ve idrardaki gebelik testinde Beta HCH hormonu aranır. Peki Beta HCG hormonunu tespit etmek için doğru zaman nedir? İşte tüm detaylar!

Âdet tarihiniz geciktiyse, olacak gibi hissediyorsanız ancak bir türlü regl olamıyorsanız bu durum hamile olduğunuza işaret edebilir. Gebelik planlamıyorsanız ve korunmasız bir ilişki yaşadıysanız, muhtemelen gebelik gibi bir şüphe ancak âdet tarihiniz geçtikten sonra oluşacaktır. Ancak kimi durumlarda yaşanan korunmasız ilişkiden hemen sonra gebelik şüphesi oluşabilir. Bu durumda âdet tarihini beklemeden test yapmanız gerekir. Planlanan bir hamileliğiniz varsa, tüp bebek tedavisi görüyorsanız, doktorunuz size âdet tarihiniz geçmeden de kanda gebelik testi önerebilir. Peki gebelik testi yapmak için doğru zaman ne zaman?

Gebelik testi için doğru zaman ne zaman?

İdrarda gebelik testi yaptırmak için beklenen âdet tarihinden en azından bir gün geçmesi gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda kadınlarda geç yumurtlama olabiliyor. Bu da beklenen âdet tarihinden önce yapılan testlerin kişiyi yanıltmasına yol açıyor.

Planlanan bir gebeliğiniz varsa, doktorunuz size kanda gebelik testini önerebilir. Gebelik testinden pozitif sonuç alabilmek için kandaki gebelik hormonunun belli bir seviyeye, gebeliğin ise belli bir haftaya ulaşması gerekir. Bu nedenle âdet tarihi gecikmeden yapılan kanda gebelik testleri bize her zaman doğru sonucu vermez, ancak bu gebeliğin olmadığını göstermez. Fakat idrarda çıkan gebelik testi pozitif çıktıysa, bu sonuca güvenebilirsiniz. Çünkü gebelik hormonunun idrara geçmesi daha uzun bir zaman alır. 

İDRARDA GEBELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILIRSA KESİN SONUÇ VERİR?

Âdet olmayı beklediğiniz ama olamadığınız günün üzerinden 5-6 gün geçtikten sonra test yapabilirsiniz. Çok erken dönemde test çubuğundan kesin sonuç alamazsınız. Test, hormonların başlamasına bakarak kimyasal gebelik bulmuş olabilir ama aslında hamilelik gerçekleşmemiş olabilir. Kesin sonuç için, pek çok kez üst üste testlere para vermek yerine en azından âdetinizin olması gereken dönemi atladıktan birkaç gün sonraya kadar bekleyin. Daha kesin sonuç içinse en iyi zaman âdetinizin olması gereken zamanın üzerinden bir hafta sonrasına kadar bekleyip test yapmak. 

İDRARDA GEBELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

İdrardan yapılan hamilelik testlerinde test çubuğu üzerindeki kimyasal şerit, embriyo yerleştikten sonra üretimi başlayan Beta hCG hormonunu belirler. Bazı testler bu hormonun bir çeşidi olan, döllenme sonrası ortaya çıkmaya başlayan, hamileliğin erken döneminde beliren hiperglikozile hCG (H-hCH) hormonunu da tespit edebilir. 
 
  • Ev tipi idrarda gebelik testini uygulamak için en iyi zaman, sabahtır.
  • Bazı testler, test çubuğunu idrar akışına doğru tutmaya, bazıları ise idrarı bir kaba koyduktan sonra test çubuğuna damlatmaya yönlendirir.
  • Bu nedenle aldığınız testin yönlendirmelerini dikkatli okuyun ve tam olarak uygulayın.
  • Satın aldığınız hamilelik testinin tarihinin geçmemiş olmasına özellikle dikkat edin. Geçerliliği sonlanmış bir test size doğru sonuç vermeyebilir.

İDRARDA GEBELİK TESTİ SONUCUMU NASIL ANLAYABİLİRİM?

Türkiye'de satılan test çubuklarında genellike tek şerit negatif, çift çizgi pozitif anlamına gelir.
  • Negatif sonuç anlamına gelen tek çizgi çubuğu hamile olmadığınızı gösterir.
  • Test sonucu negatif çıkarsa ancak siz beklediğiniz zamanda âdet olmadıysanız birkaç gün daha bekleyip tekrar test yapın.
  • Pozitif sonuç veren bir test çubuğunda çift çizgi olur. Bu, hamile olduğunuz anlamına gelir.

TESTTE İLK ÇUBUK NET, İKİNCİ ÇUBUK SİLİKSE BU NE ANLAMA GELİR?
 
Evde gebelik testi -  Hamilelik Testinde silik çizgi ne anlama gelir?

Hamilelik testinde silik çubuk ne anlama geliyor, merak ediyorsanız, "gebelik testinde ikinci çizgi silik çıktı hamile miyim?" sorusunun cevabı yüksek oranda "evet"tir.
 
  • Test çubuğu üzerinde ilk çizgi çok belirgin, ikinci çizgi ise hiç belli olmayan, silik bir görüntü ise bu hamilelik şüphesini çoğaltır. Çünkü bu testlerde pozitifin yanlış çıkma ihtimali çok düşüktür.
  • Silik bir pozitif çizgisi çıkması bile hamile olduğunuz anlamına gelir.
  • Bu durumda iki ya da üç gün bekleyip yeniden idrar testi yapabilir veya kan testi için laboratuvara gidebilirsiniz.

MARKALARINA GÖRE TESTLERDE SONUÇ TİPLERİ

Testi yurtdışında yapıyorsanız, bazı markalar doğrudan sonucu negatif ya da pozitif şeklinde yapabilir veya farklı işaret kullanabilir. Gebelik testlerinde pozitif - positive" her zaman gebelik anlamına gelir. "Negatif - negative" ise "hamilelik şüphesi yok" demektir.
 
EVDE HAMİLELİK TESTİ

Editörün notu: Piyasada satılan gebelik testlerinde kimi zaman üretim hataları olabilir. Bu nedenle testi birden fazla defa yapmak, sonucu doğrulamak açısından içinizi rahatlatacaktır. 

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Hamilelik testi hakkında merak edilenler
Hangi gebelik testi doğru sonucu veriyor? Negatif veya pozitif çıkması ne anlama geliyor? Cevapları Pudra.com'da.

​Limon ve karbonatla gebelik testi
Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için limon ve karbonatla evde kolayca yapabileceğiniz gebelik testleri hakkında merak ettikleriniz Pudra.com'da.

Hamilelik için test türleri nelerdir? Evde hamilelik testi ne zaman yapılmalıdır?
Hamile olup olmadığınızı hamilelik testleri, kan testi veya ultrasonla anlayabilirsiniz. Peki evde hamilelik testi ne zaman yapılır?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER