23.01.2020

Kadınlarda kısırlık belirtileri

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kadınlarda kısırlık belirtileri hakkında önemli bilgiler verdi.

İZLE: KADINLARDA KISIRLIK NEDENLERİ👇 
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kadınlarda kısırlık belirtileri ve ne zaman doktora gidilmesi gerektiği konularında önemli bilgiler verdi.

Kadınlarda kısırlık belirtileri

Seks sırasında ağrı, uzun veya ağrılı regl dönemleri, 1 yıllık hamile kalma denemesine rağmen hamileliğin gerçekleşmemesi gibi durumlar kadınlarda kısırlık belirtileri olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen kadınlarda kısırlık belirtisi olarak nitelenebilecek durumları Pudra.com okuyucuları için sıraladı.

1. Hamile kalamamak: 

Kısırlığın birincil belirtisi, belirli bir süre denedikten sonra hamile kalamamaktır. Bir kadın, erkeğin çok az sperm üretmesi yada hiç sperm üretmemesi veya sperm analizinde anomali gibi bir sorunu olmamasına rağmen 1 yıl boyunca hamile kalma denemesi sonucunda gebe kalmıyorsa, doktor kısırlık yönünde teşhis koyabilir. Ayrıca, bir kadın 35 yaşın üzerindeyse ve 6 aylık denemeden sonra hamile kalmamışsa da kısırlık teşhisi konulabilir.

İlgili haberimiz: Erkeklerde kısırlık
Erkeklerde kısırlık nasıl ve neden oluşur? Nasıl teşhis konur? Nasıl tedavi edilir? Kısırlığı nasıl önleyebilirsiniz? Hepsinin yanıtları burada!

2. Seks sırasında ağrı 

Seks sırasında ağrı veya disparoniya (cinsel ilişki sırasında ağrı duyumu), bir kadının doğurganlığını etkileyebilecek altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu tür sağlık sorunlarına örnek olarak enfeksiyonlar, endometriozis ve fibroidler verilebilir.

İlgili haberimiz: Kadınlarda en çok görülen kısırlık nedenleri
Uzmanlara göre kadınlarda en çok saptanan kısırlık sebepleri yumurtlama bozuklukları, endometriozis ve tüplerin hasarlı veya tıkalı olması. Peki bunlar ne anlama geliyor, nasıl tedavi ediliyor? Yanıtları Pudra.com'da.

3. Ağır, uzun veya ağrılı âdet dönemleri

Ağır veya ağrılı geçen regl dönemleri doğurganlığı etkileyen altta yatan bir duruma işaret edebilir. Bazı kadınlar regl döneminde birkaç günlük normal kanama yaşarken, diğerleri düzenli olarak ağır ve ağrılı kramplar yaşar. Çok ağır, ağrılı regl dönemleri yaşayan kadınlarda, karın altı bölgesinde rahmin dış bölümünde, rahim mukozasına benzer bir doku oluşup, (rahim, karın zarı, yumurta kanalları, yumurtalıklar, mesane, bağırsaklar gibi) çeşitli organlara yayılan endemetriozis olabilir. Endometriozis kısırlık için bir risk faktörüdür.

4. Koyu veya donuk âdet kanı

Eğer adet kanı normalden daha soluksa, bu endişe kaynağı olabilir. Adet kanı genellikle bir kişinin döneminin başında parlak kırmızıdır ve sonraki günlerde koyulaşabilir.
Regl döneminin başlangıcında koyu ve donuk kan endometriozis belirtisi olabilir.

5. Düzensiz âdet döngüsü

Âdet döngüsünün ne kadar uzun sürdüğü kişiler arasında ve zaman içinde değişiklik gösterir. Bununla birlikte, birçok kadının düzenli bir döngüsü vardır, yani her dönem arasındaki zaman kabaca aynıdır. Eksik dönemler de dahil olmak üzere düzensiz bir döngüye sahip olmak, bir kadının düzenli olarak yumurtlamayabileceği anlamına gelir, kısırlığa katkıda bulunabilir. Yumurtlama, yumurtalığın bir yumurta bırakmasıdır. Düzensiz yumurtlama, polikistik over sendromu, obezite, düşük kilolu olma ve tiroid sorunları gibi birçok sorundan kaynaklanabilir.

İlgili haberimiz: Adet düzensizliği nedir?
Adet düzensizliği ne kadar gecikmelerde dikkate alınmalı? Ergenlikte ve menopoz döneminde nelere dikkat etmeli?

6. Hormonal değişiklikler

Hormonal değişikliklerin belirtileri spesifik olmayabilir ve bir kişi bunları fark etmeyebilir veya altta yatan nedeni bilemeyebilir. Ancak bir doktor bazı hormonal sorunları testle ortaya çıkarabilir.

İlgili haberimiz: Çocuğunuz olmuyorsa tiroit hastası olabilirsiniz!
Tiroit hastalıklarıyla kısırlık arasında nasıl bir bağlantı vardır? Hipertiroidi ve hipotiroidi belirtileri nelerdir? Kimlerde tiroit hastalıkları daha çok görülür? Yanıtları Pudra.com'da...

7. Obezite

Obezite üreme sağlığını olumsuz etkileyebilir. Obez kadınların gebe kalma olasılığı daha düşüktür ve hamilelik sırasında kilo sorunu olmayanlara göre daha yüksek risk altında bulunurlar.

İlgili haberimiz: Kilo sorunları kısırlığa yol açabiliyor
Artan obezite sorunları kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riskini artırıyor. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, gebeliğin önündeki kilo engellerini açıkladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER