Pudra.com 11.01.2012

Çocuğunuz olmuyorsa tiroit hastası olabilirsiniz!

Tiroit hastalıklarıyla kısırlık arasında nasıl bir bağlantı vardır? Hipertiroidi ve hipotiroidi belirtileri nelerdir? Kimlerde tiroit hastalıkları daha çok görülür? Yanıtları Pudra.com'da...

Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen tiroit bezinin düzgün çalışmaması, vücut savunma sistemini bozuyor, kadın üreme sistemine saldırıyor, gebe kalmayı engellediği gibi gebe kalındığında düşüğe bile sebep olabiliyor.

Çocuğunuz olmuyorsa tiroit hastası olabilirsiniz!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, çocuk isteyen çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamıyorsa mutlaka tiroit bezlerinin iyi çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmesi gerektiğini belirtiyor ve kısırlık ile tiroit arasındaki bağlantıyı şöyle açıklıyor:

"Kadınlarda beyin ve tiroit ile yumurtalık arasında, erkekler de ise beyin ve tiroit ile testis arasında bir ilişki olduğu yönünde bilimsel kanıtlar vardır. Tiroit hastalıkları kadınlarda adet düzenini ve yumurtlamayı bozar ve gebe kalmayı önleyebilir.

Tiroit hormonları vücudun hemen her hücresinin işlevi için gereklidir. İster diğer hormonların yapımı olsun ister hücre büyümesi ve çoğalması olsun metabolizmanın normal çalışması açısından vazgeçilmez hormondur. Besinlerden alınan iyodu kandan çekerek gerekli hormonları üreten tiroit bezlerinin normalin dışında hızlı veya yavaş çalışması sorun yaratır. Hastalık belirtileri tetkiklerden önce anlaşılabilir.

Tiroit hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Hipertiroidi denilen, tiroit bezlerinin hızlı çalışması; iştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, çabuk yorulma, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, ishal veya sık dışkılama, kas güçsüzlüğü, ellerde titreme, bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme, göz kürelerinin öne doğru fırlaması gibi belirtiler gösterebilir.

Hipotiroidi ise tiroit bezlerinin yavaş çalışması halidir. Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, kalp atışlarının yavaşlaması, uyku eğiliminin artması, soğuğa dayanıksızlık, ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma, ciltte kalınlaşma, kuruluk ve saç dökülmesi, kaşların kenarlardan dökülmesi, kabızlık, terleme azlığı, yüz ve göz kapaklarında şişkinlik şeklinde belirtiler gösterebilir.

İyot eksikliğinden kaynaklanan bu rahatsızlık, besinlerle doğrudan bağlantılıdır. İyottan yoksun bölgelerde yetiştirilen sebze ve meyvelerde, hayvanların etinde iyot miktarı azdır. Özellikle Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi'nde iyot miktarı düşüktür ve burada kimyasal olarak iyodu yok eden kara lahananın bol tüketilmesi tiroit hastalıklarının çoğalması açısından etkilidir.

Dünyada troit bezleri problemini suya, ekmeğe ve süte iyot katarak çözen tek ülke ABD'dir.
Türkiye’de de bu uygulamanın başlatılması önemlidir.

İyot bakımından yüksek deniz ürünlerinin tüketilmesi, iyotlu tuz kullanılması, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde iyotlu tuzun pişen yemeğe ilave edilmesi, tiroit hastalıkları belirtilerine sahip kişilerin mutlaka uzmana başvurmaları gerekir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER