@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.11.2015

Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz!

Klozette oturarak tuvaletinizi yapmak yerine çömelmeyi denemelisiniz. Böylece birçok hastalığı önleyebilirsiniz. Nasıl mı?

Tuvalette yanlış mı oturuyoruz acaba? Atalarımızı bir düşünün, onlar doğada çömelerek bağırsaklarını boşaltıyordu. Batı medeniyetlerinin değerlerinin yayılmasıyla artık çömelerek değil, oturarak tuvaletimizi yapıyoruz. Son araştırmalara göre bu aslında birçok hastalığın sebebi. Araştırmalarda hepimizin bildiği alaturka tuvaletlerin aslında sağlığımız için daha iyi olduğu görülüyor. Japonlar da bu tuvaleti kullanıyorlar.

Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz!

Alaturka tuvaletler bazıları tarafından çağdışı olarak nitelendiriliyor ve artık şehir yaşamında neredeyse kullanılmıyor. Alaturka tuvaletin hijyen açısından kullanışlı olup olmadığı tartışılır ama çömelerek tuvalet yapmayı sağladığından kesinlikle sindirim sistemimiz için daha sağlıklı! Klozetten vazgeçmemiz mümkün olmadığına göre, peki nasıl daha sağlıklı boşaltım yapabiliriz? Bunun için tek yapmanız gereken evinizdeki klozetin önüne sizi yükseltecek bir tabure koymak ve dizlerinizi koltuk altlarınıza yerleştirerek durmak. Amerika’daki Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları vücutlarımızın aslında boşaltım sırasında oturmak değil, çömelmek için tasarlandığını söylüyorlar. 2003’te 28 denek üzerinde yaptıkları araştırmada, insanların üç farklı şekilde boşaltım yapmaları istenmiş. Alçak bir klozet, daha yüksek bir klozet ve çömelme pozisyonunda boşaltım yapan denekler, en çok çömelme pozisyonunda rahat ettiklerini belirtmişler. Çömelenler çok daha kolay ve bir dakikadan az sürede işlerini bitirmişler.
 

Çömelerek tuvalet yapmak neden daha sağlıklı?

Aslında konumuzun en can alıcı noktası bu: Tuvalette oturmak ve bu şekilde boşaltım yapmak insan doğasına aykırı bir durum yaratıyor ve sağlıklı boşaltım gerçekleşmiyor. Klozette oturduğumuz zaman dışkıların toplandığı kolon (kalın bağırsak da diyebileceğimiz ortalama 1,5 metrelik en önemli boşaltım organımız), kolonun son bölümünde bulunan ve tuvaletimizi tutmamızı sağlayan puborectalis kası tarafından sıkıştırılıyor. Klozete oturmak bu kası rahatlatıyor evet ama, çömelmek bu kası ve kolonu aynı hizaya getirerek kolonun sıkışmadan daha geniş durmasına ve boşaltımın daha seri ve kolay olmasına olanak sağlıyor. Apandisit, kolon kanseri, inflamatuvar bağırsak hastalığı, divertiküler bağırsak hastalığı, fıtık ve hemoroid 19. yüzyıldan beri benimsediğimiz tuvalette oturma pozisyonundan kaynaklanıyor. Bu hastalıkların yakın bir geçmişe kadar yanlış beslenme ve genetik gibi faktörlerle ortaya çıktığı, tuvalet kullanım alışkanlıklarının yüzde 10 etkili olduğu düşünülürken şimdi ise yanlış tuvalet kullanım alışkanlıklarının yüzde 90, diğer faktörlerin yüzde 10 etkili olduğu düşünülüyor.

tuvalet tabure
 

Çömelerek dışkılamanın faydaları

Kimilerimize göre yeni bir bilgi, kimilerimize göre köklere dönüş anlamına gelen çömelerek tuvalet yapmanın en önemli faydaları şunlar:
  • Boşaltım çok daha hızlı ve kolay gerçekleşiyor.
  • Kolon kanserine sebep olan dışkılamadaki tembelliği önlüyor.
  • Dışkıların ince bağırsağa girmesini ve kirletmesini önlüyor.
  • Pelvik tabanını ve prostat sağlığını, idrar kontrolü ve cinsel fonksiyonlarla ilişkisi olan pelvik sinirlerini koruyor ve kontrol altında tutuyor.
  • Prostat, idrar yolları ve rahmin sinirler vasıtasıyla korunarak zarar görmesini engelliyor.
  • Klozete oturduğumuzda vücudumuz 90 derecelik bir açı oluşturuyor. Halbuki 35 derecelik açı oluşturacak şekilde çömelmek karın boşluğundaki baskının doğru yerde birikmesine olanak verirken boşaltımın kolaylaşmasını sağlıyor.
  • Apandisit, kolon kanseri, inflamatuvar bağırsak hastalığı, divertiküler bağırsak hastalığı, fıtık ve hemoroid gibi ciddi hastalıkların oluşmasını engelliyor. Bu ciddi hastalıkların hem kadınlarda hem de erkeklerden en yaygın olanı hemoroid (Hemoroidden nasıl korunulur? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir).

Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz!
 

Nasıl çömelmek gerekiyor?

Çömelerek oturma pozisyonunu sağlamak için yukarıda da belirttiğimiz gibi ayağınızın altına sizi yükseltecek bir tabure koymanız yeterli. Bu şekilde dururken dizleriniz yukarıda olacağından, koltuk altlarınızı dizlerinizin üzerine yerleştirebilirsiniz. Çömelerek klozete oturmak için henüz ülkemizde satışı olmayan özel tabureler de üretiliyor. Bu tabureler doğru yükseklik ve eğimle en ideal şekilde çömelme pozisyonu almanızı sağlıyor. Bir diğer seçenek olarak tercihinize göre evinizde alaturka tuvalet kullanmayı tercih edebilirsiniz. Peki, klozetin üzerine ayaklarla basıp o şekilde çömelmek derseniz, hayır hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Akdeniz diyeti kolon kanserini önlüyor!
Uzmanlar fast food ve işlenmiş gıdaların kolon kanserine neden olduğunu belirterek, Amerikan mutfağı yerine Akdeniz mutfağına dönmeyi öneriyorlar. İşte uzmanlardan kolon kanserine dair bilmemiz gereken her şey...

Gaz sorununuz mu var?
Yanıtınız “evet” ise merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Yemek yeme biçiminizi değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Kabızlığa ne iyi gelir?
Dr. Ender Saraç, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Prof. Dr. Kerim Alpınar ve Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli'den kabızlık giderici tarifler… Bu tarifleri uygulayın, sıkıntılardan kurtulun.

Bebeğinizin kaka rengi ne anlama geliyor?
Bebeğinizin kaka rengi bazen değişebilir ve bu size bebeğinizin sağlığı hakkında önemli ipuçları verebilir. Bebek kakası renginin anlamları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER