@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.11.2021

Vücudun su tutmasını engellemek için 6 yöntem

Ayaklarda ya da bileklerde oluşan ödem, genellikle vücudun su tutmasından kaynaklanıyor. Peki bu durum nasıl engellenebilir? Pudra.com’da.

İZLE: ÖDEM SÖKTÜREN ÇAYLAR👇 
Uzun bir yolculuk sonrasında bacaklarınızın şiştiği veya nedensiz yere pantolonlarınızın içine giremediğiniz durumlar olmuştur. Özellikle kadınlarda hamilelik veya adet öncesi dönemlerde ellerin, ayakların ve bileklerin şiştiği görülebilir. Vücudun su toplaması ya da su tutması olarak adlandırılan durum karında, bacaklarda veya vücudun başka bölgelerinde oluşan şişkinliklerle kendini gösterir. Vücutta su tutulması, dolaşım sistemi dahilinde vücudumuzda dolaşan sıvıların damar dışına çıkarak doku veya cilt aralarındaki boşluklarda birikmesine yani ödem oluşmasına deniyor. Bazı durumlarda kısa sürede kaybolan semptomlar halinde görülürken, bazen de böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Vücudun su tutmasını ve ödem oluşumunu engellemek için bazı yöntemler bulunuyor. (Karın şişkinliği nasıl geçer? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)

Vücutta su tutulması nasıl engellenir?

1. Sodyum tüketmekten kaçının
Vücudunda ödem oluşan kişilere verilen ilk tavsiye en büyük sodyum kaynağı olan tuz kullanımını azaltmak oluyor. Sodyum vücuttaki suyun sabit kalmasına neden oluyor. Ne kadar çok sodyum tüketilirse vücuttaki su tutulma miktarı da o kadar artıyor. Sodyum sadece tuz ile sınırlı değil. Tüm işlenmiş etler, konserve gıdalar, soya sosu gibi birçok gıda da sodyum içeriyor. (Sodyum içeren işlenmiş etlerin sağlığa zararlarıyla ilgili daha önce yayınladığımız İşlenmiş etleri neden yememeliyiz? yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
magnezyum

2. Magnezyum tüketiminizi arttırın

Magnezyum tüketimini arttırmak su tutulmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre özellikle adet öncesi dönemdeki kadınların günde 200 gram magnezyum içeren bir gıda tüketmesi ödemin azalmasına yardımcı oluyor. Ceviz, yemişler, tam tahıllılar, bezelye ve ıspanak magnezyum açısından zengin yiyecekler. Magnezyum bunun haricinde kapsül formunda besin takviyesi olarak da tüketilebiliyor.
 

3. B6 vitamini tüketin

B6 vitamini suda çözülen ve doğal olarak birçok yiyecekte bulunan bir vitamin çeşidi. "Journal of Caring Sciences" isimli yayındaki bir araştırmada, B6 vitamini takviyesi alan kadınlar adet öncesi ve adet döneminde yaşanan ağrı ve ödem gibi sorunların büyük bir kısmında azalma olduğunu söylemişler.
 

4. Potasyum yönünden zengin gıdalarla beslenin

Potasyum vücuttaki hücre, doku ve organların düzgün çalışmasına destek olan faydalı bir mineral. Bunun yanı sıra kalp sağlığı için de oldukça yararlı olan potasyum vücutta su tutulmasını ve ödem oluşmasını engelliyor. Bunu vücuttaki sodyum miktarını düşürerek ve vücuttaki idrarı arttırarak başarıyor. Potasyum yönünden en zengin gıdalar muz, kayısı, pancar ve Brüksel lahanası.
karahindiba
5. Karahindiba tüketin
Genellikle eklem ağrılarından egzamaya kadar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan faydalı bir bitki olan karahindibanın idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Karahindiba yaprağının özü tüketildiğinde idrar söktürücü özelliğinin daha da arttığı biliniyor. Bu sebeple daha fazla idrar vücuttan atılacağı için su tutulması da azalmış oluyor. (Şifalı bitki çayları başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

6. İşlenmiş karbonhidratlardan uzak durun

Başta şekerli hamur işleri olmak üzere işlenmiş karbonhidratlar tüketildikten kısa süre sonra kan şekerinin aniden yükselmesine neden oluyor. Kandaki insülin seviyesi yükseldiğindeyse böbreklerde emilen sodyum miktarı daha da artıyor bu da vücutta suyun tutulması anlamına geliyor. Bu sebeple şeker ve beyaz unla hazırlanan gıdalardan uzak durmakta fayda var.
 
Kaynak: familylifegoals.com


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Vücutta oluşan ödemlere dikkat!
Ödeme neden olan durumlar, ödem yapan yiyecekler nelerdir? Vücutta ödem oluşmaması için nelere dikkat etmeli, nelerden uzak durmalı? Yanıtları Pudra.com'da.

​Hamilelikte ödemle nasıl başedilir?
Özellikle yaz sıcaklarında ayaklarınıza, ellerinizde, yüzünüzde ve göz kapağınızda oluşan ödemlere dikkat!

​Eklemler neden ağrır?
Hemen hemen herkeste eklem ağrısı görülebiliyor. Üstelik kadınlarda erkeklere göre daha fazla karşılaşılıyor bu problemle. Eklemleri ağrıtan 8 neden Pudra.com'da.

​Varis nedir ve nasıl yok edilir?
Varis kadınlarda daha çok rastlanır ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri bizleri üzen bir hastalıktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER