@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.01.2016

Sosyal medya ilişkileri nasıl etkiliyor?

Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya ikili ilişkileri de etkiliyor. Sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki etkilerini Pudra.com yazdı.

Sosyal medya kullanımı tüm dünyada giderek artıyor hatta bağımlılık haline gelebiliyor. Günlük hayatın önemli bir parçası olmaya başlayan sosyal medya artık yeni davranış kalıpları da oluşturuyor ve kişinin tüm hayatı üzerinde etki yaratıyor. Sosyal medya uygulamalarının bu kadar yaygınlaşması ilişkiler üzerinde de tahmin edilenden çok daha fazla etkili oluyor.

Sosyal medya ilişkileri nasıl etkiliyor?

eÇift.com tarafından yapılan “Sosyal paylaşım siteleri ilişkiniz üzerinde ne kadar etkili?” başlıklı anket sonuçları kadınların kıskanç, erkeklerin meraklı olduğunu ortaya koyuyor. Anket sonuçlarına göre erkeklerin yüzde 17’si eşlerinin ya da sevgililerinin şifrelerinden haberdar olmak isterken, kadınların yüzde 28’i ise karşı cinsteki arkadaşlıklara çok sıcak bakmıyorlar. Kadınlar, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde eş ya da sevgililerinin kadın arkadaş sayısının erkeklerden fazla olmasından rahatsız olacaklarını dile getiriyorlar. Yaş aralığı 18-45 olan 1576 kadın ve erkeğin katılımı ile gerçekleşen anketin sonuçlarına göre; kadınlar ve erkekler sosyal paylaşım sitelerinin ilişkileri üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmadığını söylüyor. Kadınların yüzde 35’i ve erkeklerin yüzde 50’si eşlerinin veya sevgililerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanmalarının onları ilgilendirmediğini, önemli olanın güven olduğunu belirtiyor. Ancak sosyal medya kullanımında bir sakınca görmeseler dahi her iki taraf da partnerlerinin hesaplarıyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyor.
Sosyal medya ilişkileri nasıl etkiliyor? 2




















Pew Araştırma Merkezi'nin Amerika'da yaptığı araştırma da bir ilişkisi olan kişilerden yüzde 27'sinin sosyal medya şifrelerini partnerleriyle paylaştığını gösteriyor. Özellikle orta yaş grubunda bulunan kişiler şifrelerini paylaşmakta bir sakınca görmüyorlar. Ayrıca çiftlerin sadece yüzde 10'u internet kullanımın ilişkileri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söylüyor. Çiftlerin yüzde 8'i sosyal medya kullanımı yüzünden tartıştıklarını söylerken, yüzde 4'ü de partnerinin internet geçmişinde rahatsız edici şeyler bulduğunu itiraf ediyor. Ancak konu mobil üzerinden sosyal medya kullanımına gelince bu durumdan rahatsız olan çiftlerin oranı yüzde 42'ye çıkıyor, çünkü bu uygulamaların iletişimde kopukluğa neden olduğunu ve dikkat dağıttığını düşünüyorlar.

Oxford Ünivesitesi'nde yapılan araştırma ise sosyal medya kullanımının, gerçek hayatta yaşanan ilişkiler üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılardan biri olan Dr. Bernie Hogan, araştırmanın amacının farklı iletişim çeşitlerini kullanmanın ilişkileri güçlendirip güçlendirmeyeceğini görmek olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmanın sonucunda ise sosyal medya kullanımı bir noktaya kadar iletişimi ve buna bağlı olarak ilişkileri güçlendirirken, fazla kullanımında ilişki bağlarını zayıflattığı görülüyor. Mutlu bir ilişki için çiftlerin empati ve bağlılık geliştirebilmesi, bunun için de mutlaka baş başa vakit geçirmeleri ve yüz yüze iletişim kurmaları gerekiyor. Ancak yoğun iş hayatı, çocuklar ve sorumluluklar bu süreci yeterince zorlaştırıyor. Tüm bunlara bir de sosyal medya için fazlasıyla zaman ayrılması eklenince, çiftlerin iletişimi tamamen kopma noktasına gelebiliyor.

Waterloo Üniversitesi tarafından Facebook kullanımı hakkında yapılan araştırma da sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki olumsuz etkisini gösteriyor. Sosyal medya üzerinden çok fazla arkadaşa sahip olmak öz güvenin azalmasına, kişinin kendini kontrol edememesine, hayal kırıklıklarına, kıskançlığa ve gerçek hayattaki ilişkilere ayak uyduramamaya neden olabiliyor. Ayrıca araştırma birçok kişinin, tüm kişisel bilgilerini sosyal medya üzerinden paylaşan ve özel yaşam alanını herkese açmakta sorun görmeyen birini partner olarak tercih etmeyeceklerini gösteriyor.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çiftlerin daha çok yapması gereken 7 şey
Mutlu ilişkinin sırrı her gün yapabileceğiniz ufak hareketlerde saklı. Çiftlerin daha çok yapması gereken şeyleri Pudra.com yazdı.

Sanal flörtte bilmeniz gereken kurallar
İlişkiler hızla teknolojiye ayak uyduruyor. Birçok kişinin hayatının bir parçası olan sanal flörtte dikkat etmeniz gereken birçok kural var.

Sanal seks aldatma sayılır mı?
Eşinizin sanal seks yaptığını nasıl anlarsınız? Onu yakaladığınızda ne yapmalısınız?

Teknostresten kurtulmanın yolları
Teknolojiye ayak uydurma zorunluluğu çalışanları teknostrese sokuyor. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul birçok rahatsızlığa yol açan teknostresten nasıl kurtulabileceğimizi anlattı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER