Psychologytoday.com 01.07.2015

Evet demeden önce kendinize sormanız gereken 3 soru

"30 Lessons for Loving: Advice from the Wisest Americans on Love, Relationships, and Marriage" adlı kitabın yazarı Karl Pillemer, 700 kişiyle yaptığı röportajların sonunda bağlılık sözü vermeden önce kendinize mutlaka sormanız gereken 3 soruyu yazdı.

Yaşlı ve çoğu uzun süredir evli olan çiftlerin aşk, evlilik ve ilişkileri hakkında yapılan çalışmanın hazırlık aşamasında, daha genç insanlara odaklanan bir araştırmayı yönettim. Bu görüşmeler, okul dernek üyelerinden, işi ve ailesi arasındaki dengeyi kurmaya çalışan annelere ya da orta yaşlı kitap kulübü üyelerine kadar farklı kişilerle yapıldı. Onlara, çoğu 80'li yaşlarında olan ve en az 50 yıldır evlilik yürüten yaşlı kişilere en çok sormak istedikleri soruyu sorduğumda, bir soru diğerlerinden daha fazla öne çıktı; Benim için doğru kişi olduğunu nasıl bilebilirim?...

Evet demeden önce kendinize sormanız gereken 3 soru

Benim için doğru kişi olduğunu nasıl bilebilirim?
Dışarıda milyonlarca potansiyel eş adayı varken seçtiğimiz kişinin bizim için doğru insan olup olmadığı tam olarak bir gizem aslında. Bu yüzden emin olabilmek için yeni kitabım “Sevgi için 30 Ders: En Akıllı Amerikalılardan Aşk, İlişkiler ve Evlilik Tavsiyeleri”ni yazarken 700 kişiye bu soruyu sordum. Bu kişilerle yaptığım röportaj sonucunda, karşınızdaki kişinin doğru insan olup olmadığını anlamanızı sağlayacak 3 temel sorunun olduğunu öğrendim. Aslında, röportaj yaptığım deneyim sahibi kişiler, bu üç soruya olumlu cevap veremeyen kişilerin daha sonra işler yolunda gitmediğinde sadece kendilerini suçladıklarını söylediler.

İşler ciddileşmeden önce bu sorulara göz atmanızda fayda var ve eğer cevaplarınız “hayır”sa belki de biraz da düşünmenizde fayda var.

1- Arkadaş olabilir miyiz?
Uzun süredir evli olan çiftlere "Uzun ve mutlu bir evliliğin sırrı nedir?" diye sorduğunuzda hemen hepsinden "En yakın arkadaşımla evlendim" cümlesinin benzerlerini duyacağınızdan emin olabilirsiniz. Benzer şekilde, evliliğini yürütememiş kişilerden de sıklıkla "Birbirimize aşıktık ama nasıl arkadaş olacağımızı asla öğrenemedik" cümlesini duyabilirsiniz. Romantizme ek olarak, çiftlerin ilgi alanlarını ve dertlerini paylaşması, empati kurabilmesi, birlikte keyifli vakit geçirmeleri de gerekiyor. Bu yüzden ilişkiniz ciddileşmeden önce, birbirinize "Eğer aşık olmasaydık arkadaş olabilir miydik?" diye sorun ve cevabınız hayırsa bir kere daha düşünün.

2- Birbirimizin ailesinden hoşlanıyor muyuz?
Olgun kişiler genellikle laf kalabalığı yapmazlar özellikle de konu eşlerinin aileleriyse... Hatta oldukça açık sözlü olabiliyorlar. Eğer müstakbel eşinizin ailesinden hoşlanmıyorsanız, evlilik kararı vermeden önce iki kere düşünün. Potansiyel akrabalarınızı yakından tanımak, yanlış bir seçim yapmanızı engelleyebilecek en önemli şey. İlk olarak partnerinizin ailesiyle ilişkisi, onun hakkında daha iyi fikir edinmenizi sağlayabilir. İkinci olarak, artık ikinci aileniz olacak insanlarla iletişim kurup kuramadığınızı görmeniz gerekir. Çünkü aslında sadece bir kişiye değil tüm aileye "evet" diyorsunuz ve bu durumda tüm hayatınızı sorunlu ilişkilerinizin olduğu akrabalarla geçirmek ister misiniz? Bunu düşünmenizde fayda var.

3- Konuşabiliyor muyuz?
Uzun süreli evlilik yürüten kişiler, "Hayatımdaki kişiyle her konuda konuşabiliyor muyum?” sorusunun en önemli soru olduğunu söylüyorlar. Çift olarak konuşmamanız gereken konularda limitleriniz var mı? Belki çiftlerden birinin televizyon programları ya da alışveriş hakkında konuşmak istememesi normal olabilir. Ama hayat arkadaşınızın açıkça ve yargılanma korkusu taşımadan her şeyi paylaşabileceğiniz biri olması gerekiyor. Belki gizemli ve sessiz kişiler size çekici gelebilir ancak bu kişilerin evlilik için mükemmel aday olmaları biraz zor.

Eş seçmenin mükemmel bir metodu ya da algoritması yok ama tecrübeli kişilere göre bir adım geriye çekilip bu üç soruyu cevaplamanız, sizi trajik hatalar yapmaktan koruyabilir ya da beraber geçirilecek mutlu bir hayata adım atmanıza yardımcı olabilir.

Kaynak: Psychologytoday.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER