@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 20.06.2011

İnsan neden aldatır?

Bir insan neden aldatır? Davranış Bilimleri Enstitüsü Başkanı Psikolog Emre Konuk hem kadınların hem de erkeklerin neden aldattığını Pudra.com'a açıklıyor.

Çevremizde sürekli birileri aldatıldığından bahsediyor, “Ama neden ben?” sorusunu defalarca kendine soruyor. Davranış Bilimleri Enstitüsü Başkanı Psikolog Emre Konuk insanların neden aldattığını Pudra.com'a anlatıyor.

İnsan neden aldatır?

Erkekler neden aldatıyor?
Danışanlarıma, kendi kişisel tecrübelerime ve literatüre baktığım zaman bunun bir tek sebebinin olmadığını söyleyebilirim. Birkaç profil var aslında.

Bunlardan bir tanesi bizim eğitim ve kültür ortamımızla ilgili. Erkeklerin daha küçüklüklerinden itibaren karşı cinsle ilişki kurmaları teşvik edilir. Oğlan çocuklar, kız çocukları gider öperler ve çevrelerinde bu onaylanır. Kız çocuklarının ise erkek çocuklarla ilişki kurmaları teşvik edilmez. Bu tutum ilerleyen yaşlarda da devam eder ve kadınlar karşı cinsle ilişkilerinde pek çok şeyi ancak evlenince yaşayabilirler. Toplumumuzun böyle bir sosyal ve kültürel yapısı var.

Dolayısıyla erkekler için kadınlarla ilişki kuruyor olmak normal bir ruh halidir. Erkeklerin bunu yapmama nedeni korkmaları ya da aile birliğine zarar geleceğini düşünmeleridir. Yoksa içgüdüsel ya da ahlaki olarak aldatmamayı tercih etmek genellikle olası değildir. Büyük bir çoğunluk için aldatmak mümkün olsa yapılabilecek bir şeydir. Bu birinci sebep.

İkincisi; biz erkekler eşimizin dışında başka biriyle ilişki yaşamanın, eşimizle beraberliğimize zarar vereceğini düşünmeyiz. Eşimizi çok seviyor olabiliriz, hiçbir problemimiz olmayabilir, ona hayranlık duyabiliriz ama diğer tarafta da bir ilişkimiz olabilir. Bir erkeğin dışarıda bir ilişki oluşturması için ille de eşiyle birlikteliğinin kötü gitmesi gerekmiyor. Çünkü başka biriyle bir ilişki yaşaması onun için normal bir şey, ahlaki bir sorun değil.

Erkekler başka hangi nedenlerden dolayı aldatıyor?
Evli bir erkek başka biriyle birlikte olduğu zaman aslında yaşadığı bu yeni ilişkinin arkasındaki heyecan onu aldatmaya itiyor. Aldatan erkeklerin pek çoğu yakalanıınca başlarına neler gelebileceğini kestiremiyor. Nasıl bir belanın içine girdiklerini öngörmüyorlar. Eşlerinin, bu olayı öğrenince ne kadar acı çekeceğini, bozulan evlilik düzenini tamir etmenin ne kadar zor olduğunu, neyi riske ettiklerini bilmiyorlar. Bilmedikleri için de ‘Şeytana uydum’ diye bir bahanenin arkasına sığınıp aldatıyorlar.

Bunun dışında bir başka tip de aldatmaya eğilimli erkekler. Evlenene kadar durmadan başka kadınları aldatan erkekler, evlendiklerinde de doğal olarak eşlerini aldatıyor. Kadınlar aşık olunca bunu algılamıyor, o adamı durultacağını, aile babası yapacağını sanıyorlar maalesef.

Bu durumda ‘Evlenmeden önceki kayda bakacaksın’ genellemesi yapılabilir mi?
Evet, sicili kontrol edeceksin. O sicil kalabalıksa başlarına geleceği öngörmeleri lazım kadınların. Diğer erkeklerden daha fazla sayıda ilişki kurmuş, sık ilişki değiştirmiş biriyle evlenmeyi düşünüyorlarsa iyi düşünmeleri gerekiyor. Yüzde yüz böyle olur demiyorum ama genellikle böyle bir adamla evlendiğinizde ciddi bir risk alıyorsunuzdur. Farklı kadınlarla ilişki kurmadan duramayan, flört etmeyi seven erkekler aldatma potansiyeli olan insanlardır. Bu tipteki insanlar ‘bir ara aldatacak’tır.

Beşinci grup erkekler ise ilişkilerinde sorun yaşayanlardan oluşuyor. İlişkide yaşanan sorunlar dışarıda bir hayatı özlemeye ve yeni bir ilişkiyi aramaya itebiliyor insanı. Bu aldatma türü sadece erkekler için değil, kadınlar için de geçerli.

Kadınların aldatma sebebi genellikle mevcut ilişkilerinde yaşadıkları sorunlar mı oluyor?
Evet genel olarak böyle diyebiliriz. Kadın eşiyle yaşadığı ilişkide bir sıkıntı yaşadığı zaman dışarıya bakmaya başlıyor çünkü.

Bir de yeni bir tür kadın daha var. Bu tip, son yirmi yılda ortaya çıktı. Bu kadınlar pek çok erkekle birlikte olmak istiyorlar. Uzun süreli ilişkiler pek onlara göre değil. Ama aynı grup erkeklerle karşılaştırdığımızda sayısı yine de çok az bu kadınların.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER