@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 24.10.2014

Alabaş nedir? Faydaları neler?

Yurtdışında "kohlrabi" adıyla bilinen, Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlayan alabaş sebzesinin faydalarını ve nasıl tüketebileceğinizi yazdık. Bu mucize sebzeyi öğünlerinize ekleyin.

Birkaç yıl önce belki de adını bile duymadığımız Alabaş, Türkiye’de yeni yeni üretilmeye ve popülerleşmeye başladı. Özellikle Avrupa’da çok fazla tüketilen Alabaş (kohlrabi), aslında biraz şalgama ve turba benzeyen vitamin ve mineral bakımından zengin, kalorisi düşük son derece kıymetli bir sebze. Eğer hala tanışmadıysanız, artık pek çok markette dört mevsim satılan bu sebzeyi bir an önce sofralarınıza taşımanızı öneririz.

Alabaş nedir? Faydaları neler?

Alabaş nedir?


Alabaş, şalgama ve turpa benzeyen, açık yeşil ve eflatun olmak üzere iki rengi bulunan, hem yumrusu hem de yaprakları yenebilen turpgiller ailesinden bir sebze. Vitamin ve mineral bakımında zengin bu sebze, oldukça lifli bir yapıya sahip. Özellikle yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ile kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor içeriyor. Turpgiller ailesinde yer alan diğer sebzeler gibi (brokoli, Brüksel lahanası, lahana vb.) Alabaş da kuvvetli bir antioksidan; birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor.

Türkiye’de daha çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen bu sebzenin, özellikle Amerika ile Orta ve Kuzey Avrupa’da yaygın olarak üretildiğini söyleyebiliriz.

Alabaşın faydaları neler?


Her derde deva sebzelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Alabaş’ın bilinen en önemli faydaları şunlar:
  • Güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği olan Alabaş, akciğer ve kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini aza indiriyor.
  • Tansiyonu dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
  • Sinir sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
  • Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.
  • Kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
  • Böbrek taşı, katarakt ve felç oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda böbrek ve safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
  • Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa iyi geliyor.
  • Suyu öksürüğe ve bronşite birebir.
  • Bebek emziren kadınların sütünü artırıyor.
  • Kalorisi son derece düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.


Alabaş nasıl yenir?


Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün. Yumrusundan pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak pişirebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bütün turpgiller gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER