05.11.2017

Bağışıklık sistemi nedir ve nasıl güçlenir?

Hastalıklardan korunmak için bağışıklı sisteminizi güçlü tutmalısınız. Peki, neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

İnsan vücudu, farklı hastalık ve enfeksiyonlarla mücadele etmek için bağışıklık sistemine sahiptir. Güçlü bir bağışıklık sistemi kendinizi iyi hissetmenizi, iyi görünmenizi ve enerjinizi daha iyi kullanmanızı sağlar. Enfeksiyonlardan, kanserden ve çevresel zararlardan koruyarak yanık ya da ameliyat sonrası iyileşmeleri çabuklaştırır.

Bağışıklık sistemi nedir ve nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri tüketerek, sağlıklı bir vücuda sahip olabilir, hastalıklardan korunabilirsiniz.

Bağışıklık sistemi nedir?
İmmün sistem denilen bağışıklık sistemi, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir. İnsan vücudu hastalıklara karşı bir savunma sistemi ile donatılmıştır. Bağışıklık sistemi hastalıklara yol açan sebepler tarafından uyarıldığında harekete geçer. Sistem, yabancı olarak algıladığı mikroorganizma ile karşılaşınca bundan kurtulmak için savaşmaya başlar.
 
Bağışıklık sistemi anne karnında gelişmeye başlar
Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir ve bağışıklık sisteminin gelişimi anne karnında başlar. İlk aylarda bağışıklık sistemi zayıftır ve zamanla geçirilen enfeksiyonlar ile giderek olgunlaşarak, vücudu korumaya başlar. Annenin gebelikteki beslenmesi, geçirdiği enfeksiyonlar ve stresi bebeğin bağışıklık sisteminin oluşmasında etkili olur. Bebek doğduktan sonra da beslenmesi, yaşadığı ortamın fiziksel durumu, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve aşılar ile bağışıklık sistemi gelişir.
 
kuruyemisVitaminler, demir, çinko ve selenyum alımına özen gösterilmeli

Antioksidan olarak adlandırılan A, C, D, E vitaminlerinin, demir, çinko ve selenyumun yeterli miktarda alınmasına özen gösterilmelidir.
A vitamini: Sarı renkli ve koyu yeşil sebze, meyvelerden alınabilir.
C vitamini: Hastalıklara karşı koruyucu vitaminlerin başında gelir ve çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina gibi meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca zerdeçal, zencefil de C vitamini kaynaklarındandır.
E vitaminini: Kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunmaktadır.
D vitamini: Gıdaların dışında güneş de önemli bir kaynaktır. Bu sebeple temiz hava ve güneşten de faydalanmayı ihmal etmemek gerekir.
 
Çinko, bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. İlaçlar aracılığı ile çinko alınabileceği gibi et, nohut gibi gıdalar da önemli çinko kaynaklarındandır. Selenyum; dana-kuzu ciğeri, somon ve ton balıklarından alınabilir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini en çok etkileyen nedenlerden biridir. Bu nedenle aralıklı olarak, demir eksikliğinin varlığı kontrol edilmeli ve ona göre tedavi düzenlenmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER