02.03.2018

Daha az tuz tüketmenin 10 yolu

Hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarının tetikleticisi olan fazla tuz tüketimini önlemek için daha az tuz tüketmenin yollarını sizler için sıraladık.

Daha az tuz tüketerek sağlığınızı korumak ve ömrünüzü uzatmak mümkün.

Daha az tuz tüketmenin 10 yolu

Sofrada yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerden misiniz? Yemeklerin tadını artırmak için baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke yerine bol bol tuz mu kullanıyorsunuz? O halde ne yazık ki hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerine zemin hazırlıyorsunuz.

Yemeklere bol bol serptiğiniz tuz aslında vücudun baş düşmanı. Tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanarak tat katmak tuz tüketimini azaltmayı sağlıyor.

Tuzu azaltın, ömrünüzü uzatın!

Yapılan araştırmalar günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümün önlenebileceğine dikkat çekiyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini söylüyor.

Fazla tuz hipertansiyon nedeni!

Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önlüyor. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerin başında tuzun azaltılması geliyor.

Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alıyor. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırıyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynağı da yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek. Ancak günlük tuz tüketimimizi azaltarak daha sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olmak mümkün. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat Pudra.com okuyucuları için tuzu azaltmanın 10 yolunu sıraladı.

Daha az tuz tüketmenin 10 yolu
1. Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuz yerine biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkiler ve baharat kullanın.
2. Ekmeğin tuzsuz olmasına dikkat edin.
3. Sebzeleri taze tüketmeye dikkat edin, konserve ve turşudan uzak durun.
4. Yemek pişirirken veya pişirdikten sonra da tuz koymayın. Nane, kekik, soğan ve sarımsak, yemeklere tuz olmadan da lezzet verir. Etleri ise sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edebilirsiniz.
5. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
6. Dışarıda yemek yerken seçici olun. Paketli gıdalarda çok fazla tuz olduğunu unutmayın.
7. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir.
8. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar. Yemeklerinizde tuz yerine bu tür lezzet verici gıdalar kullanın. 
9. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım. Etiket okuma günlük tuz tüketiminizin hangi noktada olduğuna dair farkındalık kazanmanıza yardımcı olacaktır.
10. Tuzdan aldığınız tadı özlediğiniz zamanlarda daha sağlıklı bir seçenek olarak doktor veya eczacınıza danışarak yapay tuz kullanımına yönelin.

İlgili haberler:

Tuzu kesin, sağlığınızı koruyun
Tuzun fazlası kan basıncını yükseltir ve bu şekilde birçok hastalığa neden olur. Peki tuzu hayatımızda nasıl azaltacağız?

​En iyi tuz: İyotlu tuz!
Doğru bildiğimiz yanlışlardan biri de tuzun sağlığımıza olan etkileri. Dr. Ayça Kaya iyotlu tuzun vücut için önemini yazdı.

​Metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz?
Sağlıklı beslenerek, planlı diyet yaparak, fiziksel aktiviteyi artırarak ve yeteri kadar su tüketerek metabolizma hızımızı artırabiliriz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER