@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.10.2014

Kilo veremeyenler besin intoleransına dikkat!

Kilo verememe ve hazımsızlık gibi şikayetlerin sebebi besin intoleransı olabilir. Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı gıda intoleransı hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Diyet yapmasına rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin şikayetlerine şahit oluyoruz. Doktor gözetiminde, diyetisyen tarafından hazırlanmış diyet uygulamaları kişilerin günlük besin ihtiyacını karşılasa da her gıda her insanda aynı etkiyi göstermiyor. Besinlerin sindirimi sırasında iyi çalışmayan bağırsak sistemi, bağırsak florasının veya mide pH’ının uygun olmaması, gıdanın sindirimi için gereken enzim yetersizliği nedeniyle besin intoleransı oluşabiliyor. En çok tüketilen besinler, vücutta istenmeyen etkiler yaratabiliyor. Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı birçoğumuzun farkında olmadan yaşadığı gıda intoleransı hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Kilo veremeyenler besin intoleransına dikkat!

Besin intoleransının belirtileri neler?


Besin intoleransında vücutta bazı reaksiyonlar görülebilir. Örneğin, düşük kalori ve yüksek su içeriğiyle bilinen, zayıflama diyetlerinde de çok kullanılan salatalık hazımsızlığa sebep olabilir; şişkinlik yaratabilir. Bu sebeple enerji değeri yüksek, tatlı, karbonhidratlı gıdalara karşı aşırı istek duyabilirsiniz. Sindirim sıkıntıları olan bir metabolizma, sağlıklı bir bireye göre çok daha yavaş çalışır. İyi çalışan bir metabolizma, yağ yakımını hızlandırarak, kilo almanızı zorlaştırır.

Besin intoleransı ve gıda alerjisi aynı şeyler mi?


Gıda alerjisi ve besin intoleransı birbirinden farklı şeyler ve karıştırılmaması gerekiyor. Besin alerjisi; yiyeceğin içindeki proteinlerin sindirilemeyip vücutta yabancı madde olarak algılanması ve bağışıklık hücrelerinin saldırıya geçmesi sonucu oluşan hayati reaksiyonların tümü. Gıda yendiği an ortaya çıkar. Gıdanın içindeki katkı maddeleri de alerji sebebi olabilir. Reflü, ülser, migren, kronik kabızlık, kronik ağrı gibi şikayetlere neden olur. Besin intoleransı ise, besin kaynaklı yan etkinin 2 saat ve daha uzun süreden sonra görülmeye başladığı hayati olmayan; kronik ağrı, kronik kabızlık, ishal, reflü, ülser, gaz ve şişkinlik, kronik yorgunluk, migren, hazımsızlık ve mide bulantısı, romatizma, ürtiker, kaşıntı gibi şikayetler görülen bir durum.

Besin intoleransından şüphelenenler kime başvurmalı?


Besin intoleransından şüpheleniyorsanız, diyetisyeninize başvurmalısınız. Diyetisyeniniz besin intolerans testini (York) yaptıktan sonra size mevsime uygun yemek önerilerinden, kilo vermenin ipuçlarına kadar tüm bilgileri aktaracaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER