18.08.2018

Kurban bayramında beslenme önerileri

9 günlük bir tatile dönüşen kurban bayramında bol çeşitli sofralar kurulacak. Ancak sıcak yaz günlerinde beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor.

Kurban bayramı geldi! Bu sene 9 gün boyunca devam edecek tatil ve bayram coşkusu bizleri bekliyor. Peki; beslenmemizi yakından ilgilendiren bu dönemde nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban bayramında beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen. Sinem Usuk, bayramda beslenirken dikkat etmemiz gereken noktaları Pudra.com okuyucuları ile paylaştı.

Etlerinizi 1 gün bekletin!

Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin. Et taze kesim olduğundan dolayı sert olacaktır. Ne kadar pişirirseniz pişirin, dinlenmeyen etteki bu sertliği gideremezsiniz. Bu şekilde tüketeceğiniz etin sindiriminin de daha zor olduğunu, özellikle mide problemleriniz varsa sizi daha çok rahatsız edeceğini bilmenizde fayda var.

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin

Et tüketiminizin arttığı bu dönemde günlük sebze ve meyve tüketiminizi unutmayın. Günlük toplamda, en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeniz gerekmekte. Bu toplam hedefin; 3 porsiyonunu sebzeden, 2 porsiyonunu meyveden yana kullanmalısınız.

Pilav-makarna yerine bol salata tercih edin

Etin yanında pilav/makarna yerine bol salata tercih edin. Böylelikle, hem etteki demirden maksimum düzeyde faydalanmış olacak hem de kilo alıp döndüğünüz bayram tatili ritüelinizden kurtulabileceksiniz.

Et yemeklerini öğlen vakitlerinde tüketmeye özen gösterin

Et tüketiminizi akşam yemeğine bırakmayın. Etin sindirimi zor olduğundan, et yemekleri için en doğru zaman öğle yemeğidir. Burada özellikle; mide rahatsızlığı olanları yeniden uyarmayı faydalı görüyorum.

“Sadece tadına bakacağım" demeyin!

Bayram ikramlarına karşı gardınızı alın. “Sadece tadına bakacağım” bahanesini bir kenara bırakmanın vakti geldi. Tadını bildiğiniz bir besini neden bir daha tadasınız? Beslenme ve sağlık ilişkisi toplumumuzca gittikçe öne çıkan bir bilinç, eminim ev sahibi de bu durumu anlayacaktır. Alınmak, darılmak yok…

Şekerli ve gazlı içecekler yerine su, çay, bitki çayı ve ayran gibi doğal içecekler tüketin

Gittiğiniz yerlerde tatlı ikramlarına hayır diyemiyorsanız, en azından yanında sunulan şekerli içecekler yerine, su veya çay/bitki çayı, yemeklerde ise ayran gibi içecekleri tercih edin.

Bol su için!

Günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin. Yaz sıcaklarında ortalama olarak saat başı en az 1 bardak su içmeyi unutmayın. Aldığımız her kalori için 1 ml su içmemiz metabolizmamızın bizden en büyük isteği. Su açığınızı, başka bir içecekle kapatamayacağınızı da belirtelim.

Sodayı sade tüketin

Daha kolay bir sindirim için, sade soda tercih edebilirsiniz.

KRONİK RAHATSIZLIKLARI OLANLAR İÇİN BAYRAMDA BESLENME

1. Böbrek sağlığınıza dikkat edin

Kurban Bayramı, böbrek hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gereken bir dönem. Et tüketimimizin arttığı bu dönemde, doğal olarak günlük protein alımımız artıyor. Böbrek hastalığınız mevcutsa, günlük protein ihtiyacınızı aşmadığınıza (böbrek hastalığınızın tipi ve evresine göre değişmektedir) dikkat etmelisiniz. Protein kısıtlaması, gerektiren tüm hastalıklar için bu maddeye özellikle dikkat edilmelidir.

2. Gut hastası olanlar beslenmelerine ekstra özen göstermeli

Ürik asit düzeyleri yüksek bireyler de et tüketimini abartmaması gereken bir diğer grup. Gut ataklarınızı tetikleyecek, aşırı et tüketiminden kaçınmalısınız.

3. Kalp ve damar hastalığı olan kişiler, etin yağlı kısımlarından uzak durmalı

Kalp ve damar hastalığı olan bireylerin özellikle; etin az yağlı kısımlarını tercih etmeleri ve etin yanında salata tüketerek günlük posa (lif) alımını arttırmaları daha da önem kazanmaktadır.

4. Tansiyon hastaları tuza dikkat etmeli

Et pişirilirken çok tuz kullanılıyorsa tansiyon hastaları için de tehlike çanlarının çaldığını bilmelisiniz. Bu nedenle ailenizde tansiyon hastası varsa veya tansiyon hastasıysanız, sofralarınızdaki yemeklerin tuz oranlarına dikkat edin, ekstra tuz tüketimini hayatınızdan çıkarın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER