milliyet cadde 01.09.2010

Tuzu nasıl azaltabiliriz?

Bir yetişkinin günlük tuz ihtiyacı 6 gram ancak Türkiye’de ortalama tuz tüketimi bunun 3 katı. Oysa tuzu azaltarak kalp ve tansiyon riskini düşürebiliriz.

Günlük hayatımızda ne kadar tuz alıyoruz?

Tuzu nasıl azaltabiliriz?

Günlük sodyum gereksinimi 2.400 mg’dır. Bu miktar, günlük 6 gr. civarında tuzla karşılanabilir. 2008 yılında yapılan ‘Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışması’na (SALTURK) göre, ülkemizde tuz tüketimi çok fazla (ortalama 18 gr. /gün).

Günlük sodyum alımı 1.500 - 2.400 mg. (4- 6 gr. tuz) arasında tutulmalıdır. Günlük tuz tüketimi 6 gr. ile sınırlanarak tuz tüketiminin 9 - 12 gramdan önerilen miktar olan 4-6 grama düşürülmesi, kan basıncının dengelenmesi ve kardiyovasküler hastalıklar riskini azaltmada önemli rol oynar. İnmeden ölüm riski yüzde 24, kalp hastalıklarından ölüm riski yüzde 18 düşürülebilir. Böylece dünyada her yıl inme ve kalp hastalıkları nedeniyle meydana gelen 2.6 milyon ölüm önlenebilir.

Sodyum açısından zengin besinler

Zeytin, turşu, salamura besinler, konserveler, tuzlanmış balık, tütsülenmiş besinler, peynir, salam, sucuk, sosis, et suyu tabletleri, karbonat, kabartma tozu, hazır soslar, ketçap, hardal, soya sosu, fast-food ürünleri, tuzlu kuruyemişler.

Sodyum içeriği düşük besinler

Sebze ve meyveler genel olarak tuz içeriği düşük besinlerdir. Aynı zamanda potasyum bakımından zengindir. Süt - yoğurt ve kuru baklagiller de düşük sodyumlu beslenmenin önemli parçasıdır.


Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, Milliyet Cadde



POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER