Pudra.com 31.12.2014

Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz?

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez tatlarından keyif alabilmek ve yeni yılın ilk günü mide sorunlarıyla boğuşmamak için yılbaşı gününe nasıl başlamalı ve gün boyunca nasıl beslenmeliyiz? Yeni yılın ilk gününe sağlıkla uyanmak için öneriler Pudra.com’da...

Yılbaşı akşamları birbirinden çeşitli lezzetlerden oluşan sofralar hazırlanır. İyi dileklerle hazırlanan bu ziyafet sofralarında, yüksek enerjili ve yağlı besinlerin ağırlıkta olması ertesi gün bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, hem yılbaşı gecesini güzel geçirmek hem de yeni yıl sabahına sağlıklı bir şekilde uyanmak için öneriler verdi.

Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz?

Yılbaşı gününe nasıl başlamalıyız?
Yılbaşı gününe diğer günlerde olduğu gibi sağlıklı bir kahvaltıyla başlanmalı, ara öğünler tüketilmeli. “Akşam çok fazla yiyeceğim” düşüncesi ile bütün gün aç kalmak doğru bir yaklaşım değil. Kahvaltıda 1–2 dilim peynir, az yağlı omlet veya haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler ile tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilebilir. Bunların yanı sıra 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt ilavesi ile güne enerjik başlamak mümkün. Ayrıca sabah tüketilecek 4-5 adet zeytin, besin çeşitliliğini artırmış olur. Öğle yemeğinde ise salata veya zeytinyağlı sebze ve yoğurt ile 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek kişiyi yılbaşı akşamına hazırlayabilir.

Yılbaşı sofrasında neler olabilir?
Sofralar zeytinyağlı ve yoğurtlu mezeler ile salatalarla süslenmeli, yağlı ara sıcaklardan kaçınılmalı. Hindi, yılbaşı için olmazsa olmazların içinde yer alırken fırınlanarak pişirilmesi uygun bir tercih olur. Beraberinde servis edilecek garnitür olarak, glisemik indeksi yüksek patates püresi veya pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi düşük olan bulgur pilavı tercih edilmeli; pilav et suyu veya tavuk suyuyla pişirilmemeli.

Bolca kuruyemiş tüketilen yılbaşı akşamında kuruyemiş olarak, leblebi ve kuru üzümü bol; fındık, fıstık, badem gibi yağ içeriği yüksek olan kuruyemişlerin az olduğu bir karışım tercih edilmeli. Tüketirken miktarı kontrol edilmeli, fazla tüketimden kaçınılmalı. Alternatif olarak, az yağlı patlamış mısır da yenebilir.

Yılbaşında hangi tatlılar yenebilir?
Yılbaşı gecesinde tatlı türü olarak; ayva tatlısı, kabak tatlısı, sütlaç, kazandibi ve dondurma gibi hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yemek ve içeceklerle alınan fazla kalorinin üzerine yenilen ağır tatlılar; tansiyon, kalp ve sindirim problemlerine yol açar. Tatlı, yemekten en az 2 saat sonra tüketilmeli.

Yeni yılın ilk günü nasıl beslenmeli?
Yılbaşının ertesi gününe egzersiz yaparak başlamak kişinin kendisini zinde hissetmesini sağlayabilir. Açık alanda yürüyüş yapmak, iyi bir seçenek olabilir. Ardından hafif, düşük kalorili bir kahvaltı ile metabolizmayı çalıştırmak mümkün. Ayrıca gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edilmeli. Mideyi rahatlatmak için yeni yılın ilk günü taze meyve ve sebze tüketimine de özen gösterilmeli.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER