11.09.2023

Ses kısıklığı 2 haftayı geçtiyse dikkat! Kanser olabilir...

Gırtlak kanseri boğaz bölgesinin her yerinde görülebilse de en sık görüldüğü yer ses telleri. Uzun süreli ses kısıklıklarında uzmana başvurmak gerekiyor.

Gırtlak kanserinin baş, boyun bölgesinin en sık görülen kanseri olduğu biliniyor ve bunun da ilk belirtisi sesin kısılması ve ses kısıklığının uzun sürmesi. Çünkü kanser, gırtlağın her bölgesinde görülebilse de en sık görüldüğü yer ses telleri... Boyunda şişlik, yutma zorlukları, boğazda takılma hissi, nefes darlığı ve kulak ağrısının yanı sıra ağızdan kan gelmesi de gırtlak kanserinin diğer belirtileri arasında. Bu nedenle, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım özellikle uzun süren ses kısılması şikayetlerinde kişilerin bir uzmana başvurması gerektiğini belirtiyor. KBB Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım, gırtlak kanseri hakkında Pudra.com okurları için detaylı bilgi verdi.
Gırtlak kanseri gırtlağın her bölgesinde görülebiliyor ancak en sık görüldüğü bölge ses telleri. KBB Uzman Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklıklarında ayrıntılı bir muayene olunması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

Ses kısıklığı 2 haftayı geçtiyse dikkat! Gırtlak kanseri olabilir...

"Ses tellerinin çalışmadığı, boyunda şişlik olduğu, açıklanamayan kulak ve boğaz ağrılarında mutlaka ileri görüntüleme yöntemleri ile ayrıntılı muayene etmek gerekir."
HANGİ DURUMLARDA DAHA GEÇ BELİRTİ VERİYOR?

Gırtlak kanseri ses tellerin üst kısmında yerleştiğinde daha geç belirti veriyor. Bu bölgede ses bozulmadığı için hastaların şikayeti genellikle boğazda takılma, yutkunma ve boğaz temizleme şeklinde yaygın semptomlar oluyor.

Gırtlak kanseri ses tellerinin altında yerleştiğinde ise bazen ilk belirti nefes darlığı oluyor.

GIRTLAK KANSERİ SES TELLERİNE YERLEŞİRSE NASIL İLERLİYOR?
 
Ses tellerinde yerleşen tümörler yavaş yavaş gelişiyor ve giderek yayılan bir şekilde ses telinin tümünü tutarak ses tellerinin dışına taşımaya başlıyor. Erken tanı hayat kurtarıcı rol oynuyor. Geciktiği takdirde gırtlak sisteminin tamamını almak gerekebiliyor, boğazda kalıcı delik açmak zaruri olabiliyor.

GIRTLAK KANSERİ NEDEN OLUR?
Gırtlak kanserine neden olan etkenler arasında en yaygın bilinen sigara ama bunlar içerisinde genetik yapı da büyük rol oynuyor. Kansere genetik yatkınlığı olan kişilerde üzerine risk faktörleri eklendiği zaman daha çabuk kanser gelişiyor. Yani genetik yatkınlığı olan bir kişi sigara içtiğin zaman daha çabuk kanser ortaya çıkıyor ama genetik yatkınlığı olmayan bir kişi sigara içtiği zaman kanser daha geç ortaya çıkıyor.

SİGARA DIŞINDAKİ NEDENLER
  • Önemli etkenlerden bir tanesi sigaraya ek olarak alkol tüketimi.
  • Ayrıca HPV virüsü olarak bilinen etken de baş boyun kanserlerinın gelişiminde önemli rol oynuyor.
  • Kişi özellikle proteinden zengin besleniyorsa; kızartma, kırmızı et ve işlenmiş gıdalar da risk taşıyor.
  • Zehirli gazlara maruziyet ve uzun süre bu zehirli gazlı ortamlarda tenefüs akciğer kanseri ile birlikte gırtlak kanseri riskini de belirgin derecede artırıyor.

GIRTLAK KANSERİNDE TANI NASIL KONULUR? 

KBB uzmanı kontrol doktor muayene
Gırtlak kanserinde tanı hastanın hekim tarafından muayene edilip şüpheli dokudan parça alınmasıyla kesin olarak konulabiliyor. Kötü görünümlü dokuların hekimleri ve hastaları şüphelendirmesi gerekiyor.

Özellikle risk faktörlerinin varlığı ve şikayetlerin uzaması gırtlak kanseri riskini akla getirmelidir. Endoskopik muayene sonrası gerekli durumlarda bilgisayarlı tomografi ve MR ile ek görüntüleme sayesinde de ayrıntılı tanı konulabiliyor.

TEDAVİDE BAŞARI ORANINI ETKİLEYE FAKTÖRLER NELERDİR?
Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, ''Gırtlak kanseri tedavisinde en belirleyici rol hastanın tanı (kanserin anlaşıldığı zaman) aldığı zamandır." diyor. Çünkü geç kalınmış kanserlerde daha geniş bir alan bundan etkileniyor.

Erken tanı konursa gırtlak fonksiyonları etkilenmeden kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor. Erken tanı konulduğu zaman lazer ile ses tellerindeki kanserli doku alınarak ses kalitesi korunuyor.

Daha ileri evre gırtlak kanserlerinde ağız içerisinden endoskopik yol ile lazerli yöntem uygulanarak kanserli dokunun alınması gerekiyor. Ancak bu ileri evrelerde ses tamamen kaybedilmese de ve fonksiyon korunsa da kalitesi kaybediliyor. Fakat bu yöntemle hasta tedavi edilmiş oluyor.

GIRTLAK KANSERLERİNDE EN DOĞRU TEDAVİ YÖNTEMİ HANGİSİ?

Erken evre tümörlerde en yüz güldürücü sonuçlar cerrahiyle alınıyor. Gırtlak dışına taşmış tümörlerde organ koruyucu fonksiyonu daha önemli olan radyoterapi - ışın tedavisi ve kemoterapi - ilaç tedavisi de gırtlak kanserileri tedavisinde yer alıyor.

Boyuna ve yemek borusuna yayılmış gırtlak tümörlerinde, multidisipliner yaklaşım ile hastalara öncesinde konsey yapılarak tedavilerin artıları ve eksileri tartışılıyor ve her hasta üzerinde kişiye özel en uygun tedavi yöntemi seçilip uygulanıyor.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Ses tellerini korumak için 10 öneri
Sesin uzun süreli, yüksek tonda kullanılmasından kafa bölgesindeki tümörlere kadar birçok etken ses tellerinde geçici veya kalıcı felçlere yol açabiliyor.

​Kış hastalıklarına dikkat!
Kış aylarında soğuk algınlığı, grip, farenjit, zatürree gibi hastalıklara karşı önlemlerinizi almayı unutmayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER