Hürriyet 14.07.2010

Dış kulak yolu enfeksiyonu

Dış kulak iltihabı neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Dış kulak yolu enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

Kulağınıza iyi bakın

Dış kulak yolu enfeksiyonu
Kulağınız kaşınıyor, ağrıyor, akıyor ve şişiyor. Üstelik işitmede de bir azalma var. Dış kulak yolu iltihabıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahı Dr. Cem Erdurak, dış kulak yolu iltihabını anlattı:

Dış kulak yolu iltihabı (eksternal otit), dış kulak yolunu kaplayan derinin iltihabıdır. Dış kulak yolu, anatomik olarak derinin üzerinde yer alan kıllar ve salgı bezleriyle kaplıdır. Bu kıllar dışarıdan gelecek toz, kir ve buna benzer yabancı partiküllerin tutulmasını sağlar. Salgı bezlerinden salgılanan ve serumen adı verilen kıvamlı, koyu sarı renkli, kendine özgü kokusu olan salgı (koruyucu mum) ise bu partiküllerin zara kadar gitmesini engeller. Bu sayede kulağın bakteri, mantar gibi mikroplarla hastalanmasını önler.

Nasıl oluşur?
Sık duş alma, havuz ve denizde kulağa su kaçması sonucu serumen adlı koruyucu mum tabakası kaybolur. Kulaktaki su çıkarılmak istenirken kullanılan kulak çubukları dış kulak yolunun travmatize olmasına neden olur. Bunun sonucu dış kulak yolu enfekte olur.

Dış kulak yolu enfeksiyonu belirtileri
  • Kulak kaşıntısı.
  • Kulak ağrısı: Özellikle dış kulak yolunun önündeki kıkırdak çıkıntıya basıldığında ve yemek yerken çiğneme sırasında şiddetli ağrı olur. Kulak kepçesi çekildiğinde ağrı olmaz ancak dış kulak yolu girişine dokununca şiddetli ağrı olur. Bebekler ağırı duydukları kulağına ellerini götürürler ve ağlarlar.
  • Kulak akıntısı: Dış kulak yolunda sarı-yeşil renkli, kokulu ve içinde beyaz pul pul saçlardaki kepeklenmeye benzer tarzda minik deri parçaları olur.
  • İşitme azlığı: Dış kulak yolunun akıntı ve deri parçalarıyla dolması işitme azlığına sebep olur. Bu işitme azlığı geçicidir, enfeksiyon tedavi edilince düzelir.
  • Dış kulak yolu girişinde şişlik.


Enfeksiyon durumunda ne yapmalıyız?

İlk olarak yakınlarda hemen ulaşılabilecek bir kulak burun boğaz uzmanı varsa ona başvurmalısınız. Doktor yoksa, dış kulak yolundaki akıntı sadece pamukla hafifçe dokunularak temizlenmelidir. Su ile temas ettirilmemelidir. Ağrı kesici olarak bebekler ve çocuklarda parasetamol kullanılmalı, kulak damlası doktor vermeden kullanılmamalıdır. En kısa sürede kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisi
Tedavide dış kulak yolundaki ödemi azaltacak antibiyotik içeren damlalar kullanılır. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından verilen bu damlalar, bebekler ve çocuklarda da kullanılır. şiddetli enfeksiyonlarda ödemi azaltmak amacıyla doktorlar tarafından enfeksiyonlu bölgeye pamuk yerleştirilir. Ve tedavide kullanılan damlalar birkaç gün pamukların üzerine damlatılır. Tedavi süresince kulak suyla temas etmemelidir.

Nasıl korunabiliriz?
Banyo, havuz ve denizden çıkıldıktan sonra dış kulak yolu ıslak bırakılmamalıdır. Bunun için suyla temas sonrası dış kulak yolu küçük bir parça pamukla sıvazlar tarzda silinmelidir. Bebekler ve çocuklar banyo yaptırılırken dış kulak yoluna uygun tıkaçlar kullanılmalıdır. Kulak kirleri banyo sonrası sadece pamukla dışarıdan silinmelidir. Kulak çubukları kullanılmamalıdır. Aşırı miktarda kulak kiri olan kişiler, kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Ve doktorunun vereceği tavsiyeye göre hareket etmelidir.

Pınar Reyhan, Hürriyet


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER