21.11.2017

Geçmeyen öksürüğün nedenleri

2 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Prof. Dr. Öner Dikensoy'un öksürükle ilgili açıklamaları Pudra.com'da.

İZLE: GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK NEDENLERİ👇 
Tek başına bir hastalık olmayan öksürük, vücudun savunma refleksi olarak tanımlanan normal bir durum olarak kabul ediliyor. Ancak öksürük iki haftadan uzun sürüyorsa ve gece uyku kalitesi, iş, okul hayatıyla birlikte yaşam kalitesini bozacak noktaya ulaştıysa artık dikkate alınması gerekiyor.

Geçmeyen öksürüğün nedenleri

İnatçı ve zamansız yaşanan öksürüklerin vücudun savunma mekanizmasını da bozduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, bu önemli semptomun bazı ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor. Bunlar:
 
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
Hastaların daha çok kuru öksürükten şikayet ettiği bu durum özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Uzun sürdüğü zaman gastro-özefajiyal reflü ya da farenjitin olup olmadığının araştırılması gerekiyor.
akciger
  • Astım
Kronik öksürüğün en yaygın 3 nedeninden 1’i astımdır. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetlerin de eklendiği kuru öksürüğün geceleri ve egzersiz sırasında arttığı gözleniyor.
 
astim
 
  • Bronşit
Geçmeyen öksürükle kendini belli eden hastalıklardan biri de bronşittir. 2 çeşit bronşit görülür:

1) Akut Bronşit: Kuru öksürükle başlayıp balgamlı öksürükle devam eder.

2) Kronik Bronşit: En başından beri balgamla birlikte görülür. Bu öksürük yılın en az 3 ayı devam eder. Sigara içenlerin büyük çoğunluğunda görülür. 
bronsit
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
Solunum yollarının hasarlanması nedeniyle solunumu zorlaştıran ilerleyici bir hastalık olan KOAH, kronikleşen öksürüğün en ciddi sorumlularından biridir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy:
 
"Geceleri daha kötü bir hal alan öksürük, yemek yerken ya da konuşurken de yaşanabiliyor. Özellikle sigara kullanan kişilerde öksürüğe, yorgunluk ve nefes darlığının eklenmesi durumunda KOAH’ın araştırılması gerekiyor."
koah
  • Akciğer kanseri
Öksürük, akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında yer alır. Uzun süre geçmeyen öksürüklerde özellikle risk taşıyan kişiler arasında yer alıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Sonrasında ise yılda 1 kez kontrol amaçlı akciğer grafisi çektirmeniz önerilir.
 
Kimler akciğer kanseri olma riski taşır?

 
  • 40 yaş üstü sigara içen kişiler
  • Ailesinde kanser hikayesi olan kişiler
  • Sık radyasyon görmüş kişiler 
akciger
 
  • Gastroözofageal reflü
Reflünün en tipik belirtileri arasında olan mide ekşimesi, yanma, mide asidinin ağıza gelmesi gibi semptomlar bu hastalarda çok nadiren ortaya çıkar.
 
Prof. Dr. Öner Dikensoy, “Öksürme dolayısıyla karın içi basıncın artmasına bağlı mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık gevşiyor ve yukarıya doğru asit kaçmaları görülüyor. Bu nedenle yemek borusunun da alt ucundaki öksürük reseptörlerinin bulunduğu alan tahriş oluyor ve sürekli kuru bir öksürük yaşanıyor” diyor. Dolayısıyla uzun süren öksürüklerde ayırıcı tanıda dikkatli olmak gerekiyor.
reflu

İlgili yazılarımız:

​Öksürük hangi hastalıkların belirtisi?
Neden öksürürüz? Öksürük hangi hastalıkların belirtisidir? Ne zaman hekime gitmek gerekir? Öksürük şurubu kullanmalı mıyız? Öksürüğe dair merak edilen soruların yanıtları Pudra.com'da.

Öksürüğü azaltmak için ne yapmalı?
Üst solunum yollarına bağlı olarak gelişen öksürüğü hafifletmenin bazı yolları var. Öksürüğü azaltmak için neler yapabileceğimizi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temüray anlatıyor.

Kronik öksürük
öksürüklerin soğuk havalardan kaynaklandığını ve geçici olduğunu düşünerek hata yapmayın. Kış mevsiminde ortaya çıkan öksürükler belki de başka hastalıkların belirtisi olabilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER