@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.04.2014

İshalden nasıl kurtulursunuz?

Bazen biraz istirahat ve ishal diyeti yeterlidir. Ancak dikkat! İshalin ciddi bir hastalığa işaret ettiği durumlar da vardır. İşte, ishale dair bilmeniz gerekenler...

İshal nasıl tedavi edilir? İshal olunca nasıl beslenmek gerekir? İshal ne zaman tehlikeli bir hastalıktır? Tüm bu soruların cevabını Dahiliye Uzmanı Dr. Sadi Vural veriyor…

İshalden nasıl kurtulursunuz?

İshal nasıl tedavi edilir?


İshalde eğer yüksek ateş yoksa, birkaç gün ishal diyeti yapmak gerekir. Yani yağlı yiyecekler yemeyerek, kaybettiğiniz suyu ve tuzu yerine koyarak diyet yapmalısınız. Bu durumda, eğer altta yatan ciddi enfeksöz bir ishal söz konusu değilse, ishal kendiliğinden iyileşecektir.

İshal uzun süre devam ettiğinde veya ateş 37,5’un üzerine çıktığında, iltihabi bir ishal olduğu düşünülmeli ve doktora başvurulmalı. İshale neden olan bir mikropsa, doktor antibiyotik tedavisi verir. İshal bir parazitten dolayı ise, ki parazitler daha çok kronik ishal yapabilir, bu durumda parazite yönelik ilaçlar, antibiyotikler verir.

İshal olanlar nasıl beslenmeli?


İshal çok fazla miktardaysa, bağırsak hareketlerini durdurucu veya bağırsaktan sıvı salgılamasını azaltıcı etki yaparak dışkı kıvamını daha sertleştirici ilaçlar kullanmak gerekir. Ama bunlar besin zehirlenmesinden kaynaklanan ishallerde kullanılmaması gereken tedavilerdir. Eğer bu tür bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı ilaçlar alınırsa, ishal tedavisi kabızlığa neden olabilir. Bu tür ilaçları mecbur kalmadıkça kullanmayı tercih etmiyoruz.

Su ve elektrolit (tuz) kaybı mutlaka yerine konulmalıdır. Eczanelerde satılan bazı özel solüsyonlar ve tozlar var. Bunların alınması su ve tuz kaybını gidermede yardımcı olur. Gazlı içecekleri hiçbir tedavide tavsiye etmiyoruz.

İshal olanlar doktora ne zaman başvurmalı?


Besinlerden kaynaklanan ishallerde, 37,5’un üzerine çıkan yüksek ateş yoksa, bir iki gün beklemekte fayda var. Bu esnada ishal diyetinde alınması gereken yiyecekler şunlar:
  • Pirinç lapası
  • Haşlanmış patates
  • Kızarmış ekmek
  • Yağsız beyaz peynir


Çok küçük bebeklerde bir iki seferi aşan fazla miktarda dışkılama, hızlı bir su kaybına neden olacağı için, ağızdan alım da bozulmuşsa, hemen çocuk doktoruna başvurmak gerekir.

Yetişkinler için ise ishalle birlikte ateş de 37,5 derecenin üzerine çıkarsa, enfeksöz bir ishal olduğu düşünülerek beklemeden doktora gidilmeli.

Öncesinde alabileceğiniz tedbir, ağızdan alım bozulmamışsa, kaybettiğiniz su ve tuzu yerine koymaktır. Ama genelde bu tür mide-bağırsak enfeksiyonlarında, ishalle birlikte mide bulantısı ve kusma da olur. Bu nedenle hemen doktora başvurmak gerekir.

Dışkının rengi normalden farklıysa, siyaha dönmüşse veya kanlı ise, başka bir hastalığa işaret edecek bulgulardan olabileceği için hemen doktora başvurmalı.

İshal tehlikeli bir hastalık mı?


Çok hafif, bir iki günde atlatılabilen ishaller olduğu gibi; uzun süre devam eden, bazı antibiyotiklerin bağırsakta neden olduğu hasara bağlı olarak ortaya çıkan ishaller de vardır. Bunlar çok ciddi sonuçlara yol açabilir, hatta öldürücü olabilir.

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda ise her ishal tehlikelidir. Vücut hacimleri çok küçük olduğu için, bir iki günlük bir ishalde dahi kaybettikleri su ve tuz oranı onların vücut dengesini sarsıp hayati tehlike yaratabilir.

İshal ne kadar sürede tedavi edilir?


Eğer bir ilaç alınması gerekiyorsa, mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Kişinin kendi kendine ilaç alması kesinlikle doğru değildir. İlacın süresi, basit iltihabi bir ishalse, antibiyotiklerde genelde 5-7 gündür. Tabii bundan çok daha uzun süre antitibiyotik kullanılmasını gerektiren bazı ishal rahatsızlıkları da vardır. Dizanteri, kronik ishal gibi... Hayati tehlike yaratabilen, antibiyotikle birlikte ortaya çıkan ishal durumundaki tedavi çok daha uzun sürebilir. O nedenle ishalin belli bir tedavisi vardır demek yanlış olur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER