11.02.2023

Kadınların bağışıklığı erkeklere göre daha mı güçlü?

Kadın erkek bağışıklığının aynı olmadığını biliyor muydunuz? New Scientist dergisi bağışıklık için yaptığı geniş çaplı araştırmada buna da değindi.

Grip gibi hastalıkların erkeklerde daha sık görülmesi tesadüf değil. Bunu Covid salgını sırasında da gördük. Pandemide ağır hastalık için risk faktörlerinden biri ‘erkek olmak’tı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada erkeklerin koronavirüsten ölüm riski kadınlara göre yüzde 60 daha yüksek çıktı. Aynı şekilde erkeklerin tüberküloz ve gripten ölüm riskleri de kadınlara oranla iki kat daha fazla. Bunun sebebi konusunda son yapılan araştırmalar kadınlarda çok daha yüksek olan östrojen hormonuna işaret ediyor.

Kadınların bağışıklığı erkeklerinkine göre daha mı güçlü?

Pandemide ağır hastalık için risk faktörlerinden biri ‘erkek olmak’tı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada erkeklerin koronavirüsten ölüm riski kadınlara göre yüzde 60 daha yüksek çıktı.

Östrojen hormonu bağışıklığı tetiklemek konusunda çok etkin bir rol oynuyor. Oysa erkeklik hormonu testosteron bağışıklığı zayıflatıyor. Ayrıca bağışıklıkta önemli rol oynayan genlerin çoğu X kromozomunda yer alıyor. Erkeklerde tek X kromozomu varken kadınlarda iki X var. Bu kadınların hastalıklarla savaşmada iki kat genetik varyasyona sahip olmasını sağlıyor.

BAZI İNSANLARIN NEDEN BAĞIŞIKLIĞI ÇOK GÜÇLÜ?

Covid-19’da da gördük, bazı kişiler defalarca enfekte olmalarına rağmen hastalığı çok hafif atlatmayı başardı. Hem de daha önceki hayatlarında bu virüsle hiç tanışmamış olmalarına rağmen bağışıklıkları virüse karşı büyük üstünlük sağlayabildi. İngiltere’de Sheffield Üniversitesi, koronavirüse yakalanıp ağır hasta olmayanlarda 1300 genetik farklılığın rol oynadığını belirledi. Yani genetik özellikler bağışıklık konusunda önemli. Hiç hasta olmayan kişiler, anne-babalarına, hatta atalarına kendilerine bu genleri aktardıkları için büyük teşekkür borçlu.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Bağışıklığımı güçlendirmek için ne yemeliyim?
'Bağışıklığımı güçlendirmek için ne yemeliyim?' diye soruyorsanız, bu yazımıza mutlaka göz atın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER