20.07.2023

Magnezyum eksikliği deyip geçmeyin!

Magnezyum eksikliği kritik düzeye gelmeden vücutta belirti vermiyor ve bu nedenle teşhisi zor. Tıptaki adıyla hipomagnezemi ciddi sorunlara yol açıyor.

Kas ağrıları, krampların artması, depresyon ve yorgunluk gibi belirtileri olan magnezyum eksikliğinin teşhis edilmesini zorlaştıran şey vücutta magnezyum eksikliğinin ancak kritik düzeye gelirse teşhis edilebilmesi. Bu nedenle çoğu zaman gözden kaçıyor. Ancak bu eksikliğin vücuda zararı oldukça fazla. Üstelik, magnezyum eksikliği sağlıklı beslenen insanlarda bile görünüyor. 

Magnezyum eksikliği neye yol açar? Nasıl tedavi edilir?

Sağlıklı beslenen çoğu insanın magnezyum eksikliği yaşadığının tahmin ediliyor. Yapılan çalışmalara göre bireylerin yüzde 75'inde önerilen alım miktarları karşılanmıyor.

'Magnezyum eksikliği, çoğu zaman vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir.' diyen ​İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, magnezyum eksikliğinin pek çok farklı nedeni olduğunu belirtiyor. Yetersiz beslenme bunlardan biri ancak kişi sağlıklı ve dengeli beslense dahi, bazı hastalıklar nedeniyle vücuta magnezyum atımı ve kaybı yaşanabiliyor.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE YOL AÇAN HASTALIKLAR
 
  • Diyabet (Şeker hastalığı) 
  • Emilim sorunları
  • Kronik ishal
  • Çölyak hastalığı
  • Kemik sendromu

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, magnezyum seviyeleri düşen kişilerde görülen sağlık sorunlarını ise şu şekilde sıralıyor:

1. KAS AĞRILARI VE KRAMPLAR

Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden. Eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara da neden olabiliyor.

Magnezyum takviyeleri, yetersiz bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletebilirken, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için daha az etkili bir tedavi olabileceği bildiriliyor. 

İstemsiz kas seğirmelerinin stres veya çok fazla kafein tüketmek gibi başka birçok nedeni de var. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi, nöromiyotoni veya motor nöron hastalığı gibi nörolojik hastalıklar belirti olarak baş gösterebiliyor. Ara sıra seğirmeler normal olsa da belirtiler devam ederse doktora başvurulması gerekiyor.

3. DEPRESYON VE RUHSAL BOZUKLUKLAR
 
Depresyon

Ruhsal bozukluklar magnezyum eksikliğinin bir başka olası sonucu. Bunlar zihinsel uyuşma veya duygu eksikliği ile karakterize olan ilgisizliği de içeriyor.

Yapılan bazı çalışmalar düşük magnezyum düzeylerinin artmış depresyon riski ile ilişkili olduğunu kanıtlıyor.

Yine, araştırmalara göre magnezyum takviyelerinin anksiyete bozuklukları olan kişilerde etkili olduğunu gösteriliyor.

3. OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir hastalık. Osteoporoz, pek çok farklı faktörden etkileniyor. Yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinden eksiklik, bunlardan bazıları.. Magnezyum eksikliği osteoporoz için de bir risk faktörü. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabiliyor, ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürebiliyor.

4. DİNLENEREK GEÇMEYEN YORGUNLUK 

Fiziksel veya zihinsel yorgunluk ya da halsizlik ile karakterize edilen bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisi. Sadece dinlenerek geçen yorgunluklar buna dahil değil. Ancak şiddetli veya kalıcı yorgunluk bir sağlık sorununun işareti. Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olduğu için, başka semptomlar eşlik etmedikçe sebebini tanımlamak neredeyse imkansız.

5. KAS ZAYIFLIĞI

Magnezyum eksikliğinin başka bir önemli işareti miyastenia ismiyle de bilinen kas zayıflığı. Bilim insanları, zayıflığın, magnezyum eksikliğiyle ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyor. Bu nedenle, magnezyum eksikliği yorgunluğun veya zayıflığın olası nedenlerinden biri.

6. YÜKSEK TANSİYON

Yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabildiğini gösteriyor. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürüyor. Bazı incelemeler, magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varıyor. Özetlemek gerekirse magnezyum eksikliği kan basıncını, bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.

7. ASTIM
 
Astım

Magnezyum eksikliği ciddi astımı olan hastalarda görülebilir. Ek olarak, astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri sağlıklı insanlardan daha düşük olma eğilimindedir. Bilim insanları, magnezyum eksikliği olduğu durumlarda akciğerlerin solunum yollarını kaplayan kaslarında kalsiyum birikmesine neden olabileceğini öne sürüyor. Bu da solunum yollarını daraltır ve nefes almayı zorlaştırır.

8. KALP RİTİM DÜZENSİZLİĞİ

Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunuyor. Aritmi semptomları çoğu durumda hafiftir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda, kalp atışları arasında duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir. Magnezyum takviyeleri bazı aritmi hastalarında semptomları azaltabilir.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?
 
  • Magnezyum açısından en zengin kaynaklar tohumlar ve fındıklar. Tam tahıllar, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler magnezyum eksikliğine iyi geliyor.
  • 100 gram bademde 270 mg, kabak çekirdeğinde 262 mg, bitter çikolatada 176 mg, yer fıstığında 168 mg, patlamış mısırda 151 mg magnezyum bulunuyor.
  • Bir avuç (28.4 gram) badem, günlük magnezyum alım miktarının yüzde 18'ini sağlıyor. 
  • Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf bulunuyor.
  • Düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin bütün yiyecekler yemeye özen gösterilmeli.
  • Bu besinleri diyete eklemek yalnızca magnezyum eksikliği riskinizi azaltmakla kalmaz, genel sağlığı da iyileştirmeye yardımcı oluyor.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

​Magnezyum minerali ve faydaları
Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. İşte magnezyum minerali ve tüm faydaları...

Magnezyum nedir? Magnezyum minerali ne işe yarar?
Magnezyum minerali vücutta neye yarar? Magnezyum eksikliği veya aşırı magnezyum alımı nelere yol açar? Magnezyum hangi besinlerde var? Magnezyum alırken nelere dikkat edilmelidir? Hepsinin yanıtları pudra.com’da!

​Kramp nedir ve neden olur?
Sıklıkla el ve baldırlarda oluşan kramplar nedir, neden oluşur, çözümü için ne yapmak gerekir? Cevapları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER