@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.02.2014

Mide gazı nasıl geçer?

Mide gazı neden olur? Mide gazından nasıl kurtulabiliriz? Yemek hazırlarken ve yerken neye dikkat edersek gaz sorunumuz olmaz? Yanıtları Pudra.com'da.

İZLE: MİDE GAZINI ÖNLEME👇 
Mide gazı nedir? Mide gazı neden olur? Mide gazlarından nasıl kurtulabiliriz? Mide gazı için ilaç almak doğru mu? Yemek sırasında yapılan hangi yanlışlar mide gazına neden olur? Yemekler hangi yöntemle pişirilirse daha az gaz yapar? Sorularınızın cevabı Pudra.com’da… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Görgülü, mide gazının nedenlerini ve üstesinden gelme yöntemlerini açıklıyor…

Mide gazı nasıl geçer?

Türkiye'nin KızKıza Sosyal Ağı Pudra'nın uygulamasını indirip ücretsiz üye olmak için tıklayın. Hadi siz de yeni arkadaşlıklar kurun, özel anlarınızı paylaşın, neşeli sohbetlere katılın.
 

Mide gazı nedir?

Üst sindirim sistemi kanalının on iki parmak bağırsağına kadar olan kısmında oluşan gazdır. Bazen normal miktarda da gaz, midenin üst kısmında bulunur. Ama belli bir hacmin üstüne çıktığında insana rahatsızlık verir. Gaz, geğirme ile ya da on iki parmak bağırsağından aşağı inerek bağırsaklarda gaz oluşumu olarak kendini gösterebilir. Mide gazının belirtileri şöyledir:
  • Yemekten sonra oluşan şişkinlik,
  • Hareket sırasında, yatarken ya da öne eğilirken ağızdan gaz çıkarma,
  • Yemeklerden sonra bulantı hissi,
  • Çabuk doyma hissi,
  • Mide orta bölgesi ve yanlarda gerginlik hissedilmesi.
 

Mide gazı neden olur?

  • Dışarıdan yuttuğumuz hava (çabuk ve çiğnemeden yemek yemek, yemek yerken konuşmak, stres anlarında şiddetli iç çekmek gibi şekillerde),
  • Gastrit gibi mide rahatsızlıklarında oluşan asitlerin su-tuz ve gaz reaksiyonuna girmesi,
  • Mide asidini uyaran ve gaz oluşumunu artıran ekşi, baharatlı, acı yiyecekler ile yapay maddelerden üretilmiş sosların tüketilmesi sonucunda mide gazı oluşur.
 

Mide gazlarından nasıl kurtulabiliriz?

Öncelikle mide gazının neden olduğunu tespit etmek gerekir. Yemek yerken hava yutma, hızlı yeme, mideye dokunacak değişik gıdalar alınıp alınmadığı, beslenme düzeninin bozuk olup olmadığı (uzun süre aç kalıp bir kerede çok yemek gibi) durumlarına dikkat etmeli.

Mide gazına karşı, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar ile gazın dışarı tahliyesini sağlayan ilaçlar kullanılır. Bunlar midede asidi baskılayarak küçük baloncuklar halindeki gaz taneciklerini birleştirip hacimsel olarak büyütür ve fiziksel etkiyle dışarı çıkmasını sağlar. Diğerleri de midede asit oluşumunu azaltarak aside bağlı gaz oluşumunu engellemeye çalışır.

Ayrıca karbonat, soda ve diğer gaz çıkarıcı içecekler ile bazı çayların içilmesindeki amaç, midedeki asidi baskılamak ve asit reaksiyonununa bağlı olarak oluşacak gazın giderilmesini sağlamaktır.
 

Mide gazı için ilaç almak doğru mu?

Çok rahatsız ediyorsa ilaç almak doğru. Ama gazın nedenini tespit edip doğru ilacı doğru zamanda almak, hem sorunun önlenmesi hem tedavisi için daha önemli.

Çok rahatsız eden, şişkinlik yapan, mide bulandıran, kişinin nefesini daraltan gazlarda da gazı tahliye edici ilaç alınması gerekir. İlaçlar, mide gazı nedeninin hekim tarafından tespit edilmesinden, kullanım süre ve şekillerinin belirlenmesinden sonra kullanılmalı.
 

Yemek sırasında yapılan hangi yanlışlar mide gazına neden olur?

  • Yemek yerken konuşarak, hızlı ve çiğnemeden yiyerek, yemek esnasında ve diğer zamanlarda şiddetli olarak iç çekerek mideye havaya gelmesi,
  • Baharatlı, acılı, ekşili, asitli, lif ve asit içeriği yüksek sebze ve meyvelerin çok miktarda tüketilmesi mide gazına neden olur.
 

Yemekler hangi yöntemle pişirilirse daha az gaz yapar?

Baklagiller ve lifli sebzeler;
  • Haşlayarak,
  • Kısık ateşte uzun süre pişirilerek,
  • Çok fazla baharat ve ekşi sos kullanılmayarak hazırlanmalı.
  • Gıdaların içine konulan yağ miktarının az tutulması, daha kolay sindirilmesini sağlar ve gaz oluşumunu önler.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER