@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.04.2011

Mide yanması nasıl geçer?

Mide yanması sorununun üstesinden gelmek için nasıl bir tedavi gerekir? Neleri yemeli, nelerden uzak durmalı? Pudra.com yanıtlıyor…

Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma ve ekşime hissi, bu sorunu yaşayanlar için hayatı zindana çevirebiliyor. Sorunun üstesinden gelebilmek için bir uzmandan yardım alıp, tedaviye başlamak gerekiyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kasım Kazbay, mide yanması tedavi yöntemlerinden birinin ilaç tedavisi olduğunu belirterek, şöyle açıklıyor:

Mide yanması nasıl geçer?

“Ya midedeki asidi nötralize eden ilaçlar (antiasit ve karbonat) ya da midede asit salgısını engelleyen ilaçları kullanıyoruz. Bunları kullanırken hastaların mutlaka doktora danışmaları ve ne kadar süreyle kullanacaklarını belirlemeleri gerekir.”

Endoskopik tedavi yöntemlerinin henüz çok yerleşmemekle birlikte bazı hastalarda faydalı olabildiğine dikkat çeken Dr. Kazbay, “Gittikçe yaygınlaşan cerrahi yöntemler ise özellikle genç ve şikayetleri ciddi olan hastalarda kullanılıyor. Ameliyat ile yemek borusunun alt ucundaki sfinkterin (kas lifleri halkası) daha daraltılması, midenin bu yemek borusu çevresine sarılarak, oradaki reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor” diyor.

Dr. Kasım Kazbay, mide yanması yaşandığında rahatlamak için yapılabilecekleri şöyle sıralıyor:

  • Mide yanmasının anlık ve uzun süreli tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Hastalığı nötralize edebilecek süt ya da içinde asit olmayan içecekler, anlık tedaviler için faydalıdır. Ya da antiasit tarzındaki emme pastilleri, etkisini hemen göstererek yardımcı olabilir.
  • Daha uzun süreli etki için kullanılan ilaçlar, histamin blokerleri ya da proton pompa inhibitörleridir.
  • Antiasit tarzındaki ilaçların sürekli kullanılmasının ciddi bir sakıncası yoktur. Vücuttaki asit alkolü dengesini bir miktar bozabilir ama bu tarz etkileri sık görülmez. Antiasitlerin etki süresi çok kısadır. Birkaç saat sürebilir. Bu nedenle özellikle yatarken herhangi bir korunma sağlamaz.


Mide yanması yaşamamak için ne yapılabilir?
  • Dr. Kasım Kazbay, reflüyü artıran şikayetlerin, kanın içindeki basıncın artmasından kaynaklandığını, buna da dar giyinme ve kilo almanın yol açabildiğini belirtiyor. Dolayısıyla kilo vermek, reflü şikayetlerini ciddi olarak azaltıyor.
  • Dar giyecekler, dar kemer kullanmaktan sakınmak gerekiyor.
  • Baharatlı yiyecekler, özellikle kimyon, çikolata, kızartma, aşırı yağlı yiyecekler, fazla alkol, fazla kafein, naneli yiyecek ve içecekler reflü şikayetlerini artırabiliyor.


İngiliz Daily Mail gazetesinin sıraladığı hazımsızlıkla savaşmakta etkili olduğu bilinen yöntemler şöyle:

  • Daha sık yemek yiyin. Çünkü hazımsızlık midedeki asit düzensizliği nedeniyle meydana geliyor. Sık yemek yemek ise midedeki asit oranını düzenleyen bir etken.
  • Sigarayı bırakın. 70 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, sigarayla hazımsızlık arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Buna göre, 20 yıl boyunca her gün sigara içenlerin reflü benzeri rahatsızlıklara yakalanma riski, sigara içmeyenlere göre yüzde 70 daha fazla. Sigara ayrıca safra tuzlarının da olağandışı hareket etmesine neden olarak, mide asitlerini daha tehlikeli bir hale getiriyor.
  • Sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek, ağızda salya salgılanmasını artırır. Bu da yemek borusuna kadar çıkmış mide asitlerinin nötralize edilmesine yardımcı olur.
  • University of Dresden Hastanesi doktorlarına göre hazımsızlığa en iyi gelen bitkiler; karaman kimyonu, limon yağı ve meyankökü.


İbrahim Saraçoğlu’ndan süt kürü
Prof. İbrahim Saraçoğlu mide yanmasına karşı süt kürü öneriyor. Buna göre midede yanma başladığında soğuk veya oda sıcaklığındaki sütten sadece iki yudum içmeniz gerekiyor. Yanma devam ederse tekrar sadece iki yudum süt içiyorsunuz. Sütün etkisini 3-4 dakika sonra görebiliyorsunuz. Bu kürü bir hafta uygulamanız gerekiyor.

Kürü uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar:
  • Süt sıcak olmayacak.
  • Her defasında sadece ve sadece iki yudum süt içilecek.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER