@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 08.06.2015

Migreni neler tetikler?

Özellikle kadınlarda daha sık görülen migreni hangi faktörler daha çok tetikliyor? Migreni tetikleyen durumlar Pudra.com’un bu yazısında.

Migren özellikle kadınlarda daha sık görülen, bazen saatler bazen günler sürebilen baş ağrısı olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bilim insanları hala migrenin tam olarak nasıl oluştuğunda hemfikir değildir. Bilim insanları migreni beyin kökündeki değişimlerin otonom sinir sistemiyle olan etkileşimlerinde görülen baş ağrıları olarak tanımlıyorlar. Migren düşünülenin aksine bir beyin hastalığı değil, vücut hastalığı. Öyle ki migren kusma, mide bulantısı, ışığa veya sese duyarlılık gibi birçok yan etkiyle birlikte görülebiliyor. Migrenin belirtilerini daha önce Migren olduğunuzu gösteren işaretler yazımızda detaylı bir şekilde yazmıştık.

Migreni neler tetikler?

Migren ataklarının beyindeki kimyasalların değişimiyle ilgili olduğu da düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) seviyesinin azalması migreni artırıyor.

Migreni tetikleyen faktörler


Migreni birden çok şey tetikleyebiliyor. Bunların en çok bilinenleri şunlar:

Kadınlarda hormonal değişimler: Migreni olan kadınların baş ağrılarını en çok tetikleyen faktörlerden biri östrojen hormonundaki dalgalanmalar. Migreni olan birçok kadın özellikle adet dönemi öncesinde şiddetli baş ağrıları çektiklerini ifade ediyorlar. Bir grup kadın da hamilelik ve menopoz dönemlerinde migren atakları yaşıyor. Doğum kontrol hapı gibi hormon takviyesi alan kadınlarda da migren artışı görülüyor.

Yiyecekler: Eski peynirler, tuzlu yiyecekler veya işlenmiş gıdalar migreni tetikliyor. Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak veya çok hızlı yemek de migreni artıran sebeplerden.

Yiyeceklerdeki katkı maddeleri: Özellikle hazır gıdalardaki tatlandırıcılar ve koruyucu katkı maddeleri.

İçecekler: Başta şarap olmak üzere alkollü içecekler ve yüksek kafeinli içecekler.

Stres: Günümüzde çoğu hastalığın meydana çıkmasında etkili olan stres migreni de en çok tetikleyen sebeplerden. Yoğun stres şiddetli baş ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Uyarıcılar: Çok parlak ışıklar, güneşe bakmak veya yüksek sesler migreni artırıyor. Bazı insanlarda parfüm, boya gibi kokular da migreni tetikleyebiliyor.

Uyku düzeninin değişmesi: Az uyumak veya çok uyumak bazı insanlarda migreni artırabiliyor. Ayrıca uçak yolculuklarından sonra görülen ‘jet lag'ler de migrene sebep olabiliyor.

Fiziksel faktörler: Cinsellik gibi yoğun efor sarfedilen fiziksel aktiviteler de migreni tetikleyebiliyor.

Çevresel değişimler: Havadaki ani değişimler, mevsimsel durumlar ve farklı rüzgarlar da migreni artıran faktörler arasında.

İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları veya damar genişletici ilaçlar (vazodilatör) migreni artırabiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER