pudra.com 31.05.2010

Sıcak havalarda baş ağrısı

Sıcaklıktaki 5 derecelik yükselişin baş ağrısını yüzde 7.5 oranında artırdığını biliyor muydunuz? Bu nedenle yaz aylarında ani sıcaklık artışına karşı önlem almak gerek!

“Güneşi beynimde hissediyorum”, “Hava sıcakken kafam kazan gibi kaynıyor”, “Sizce de hava çok bunaltıcı değil mi, yoksa benim başım ağrıyor diye mi öyle hissediyorum?”… Bu cümleler özellikle sıcak havalarda baş ağrısı çeken pek çok kişi tarafından sıkça dile getiriliyor. Peki gerçekten hava sıcaklıkları mı baş ağrıtıyor yoksa baş ağrısı sıcakta daha da mı çok artıyor? Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, hava sıcaklıklarının migren ve baş ağrısı ataklarına etkisi hakkında bilgi veriyor.

Sıcak havalarda baş ağrısı

Migren hava durumundan direkt olarak etkilenir

Halk arasında ağrıyan eklemlerin, yağmurun gelişine işaret ettiğine inanılır. Aile büyüklerimizi dizlerini ovuşturup bir yandan da “dizlerim ağrıyor kesin yağmur yağacak” derken görebiliriz ki; bu durum aslında tıbbi bir gerçeğe de işaret eder. Hava durumu, pek çok tıbbi durumu etkileyebilir, yakınmaları kötüleştirebilir ve hatta bazı hastalarda ölüm riskini artırabilir. Hava değişikliklerinin etkilediği 5 adet tıbbi durum net olarak bilinmektedir: Artrit, astım, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve migren.

Almanya’da yapılan bilimsel bir çalışmada, yıllarca hava durumu ve tıbbi durumlar arasındaki ilişkiyi incelenmiş ve 7 günlük periyotlarla hava sıcaklığı, nem, barometrik basınç ve rüzgar hızı ile tıbbi durumların ilişkisini gösteren haritalar oluşturulmuştur. Hava ve sağlığı ilişkilendiren benzer programlar İngiltere’de de mevcuttur.

Sıcaklıktaki 5 derecelik yükseliş baş ağrısını % 7.5 oranında artırıyor

Pek çok insan, hava sıcaklığının yakınmalarını artırabileceğinin farkında değildir. Baş ağrıları, daha yüksek hava ısısı ve daha düşük hava basıncı ile başlayabilir. 7504 hasta üzerinde 7 yıl süren bilimsel bir çalışmada, hava sıcaklığında 5°C artış, baş ağrısı oluşumunu, takip eden 24 saat içerisinde % 7.5 artırmaktadır. Basınç düşüşü ve baş ağrısı arasındaki ilişki daha düşüktür, basınç düşünce hastalar 2-3 gün sonra baş ağrısı çekebilirler. Bu çalışmalar, acil servislere başvuran hastalar üzerinde yapılmış, evde baş ağrısı çekip hastaneye gitmeyen hastalar ihmal edilmiştir. Ayrıca baş ağrısı öncesinde hastanın fiziksel durumu, stresi ve aldığı gıda ve içecekler gibi, ağrıyı başlatabilecek diğer faktörler de göz önüne alınmamıştır.

Sonuç olarak, yüksek hava sıcaklığı, şiddetli baş ağrısı oluşturabilmektedir. Hava basıncında düşüklük ise daha az bir risk taşımaktadır.

Ani sıcaklık artışına karşı önleminizi alın

Önlem olarak, öncelikle hasta sıcaklık artışının ağrıya neden olup olmadığına dikkat etmelidir. Eğer sıcaklık ağrıya neden oluyorsa, ani sıcaklık artışlarına karşı önlem almak, klimatize ortamlarda bulunmak uygun olur. Kıyafet seçimi ve yeterli sıvı alımı dikkat edilmesi gereken diğer konulardır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER