21.01.2018

Alerjik hastalar soğuk havalarda nelere dikkat etmeli?

Soğuk havalarda solunum yollarındaki hassasiyetin artması nedeniyle alerjik hastalıklar tetiklenir. Alerjik kişilerin dikkat edilmesi gerekenler Pudra'da.

Soğuk havalarda solunum yollarındaki duyarlılık artar. Mikropların solunum yollarına yerleşmesi kolaylaşır. Sinüzit, bronşit, zatürre gibi enfeksiyonlar daha sık ortaya çıkar. 

Alerjik kişiler soğuk havalarda nelere dikkat etmeli?

Alerjik kişilerde soğuk havalarda sadece akciğer ve bronşlar değil, göz ve burun sağlığı da olumsuz etkilenmektedir. Çünkü hava kirliliği söz konusu olduğundan alerjik rinit adı verilen ve halk arasında saman nezlesi olarak geçen problem daha sık görülür. Alerjik göz hastalıkları tetiklenir.

Kirliliği oluşturan kimyasal parçacıklar, göz ve burundaki hücreleri uyararak alerjinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle alerjik kişilerde burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma ve kızarıklık, ek olarak yine gözde kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkar.

Bir diğer yandan alerjik kişilerin soğuk havalarda kendini daha kötü hissetmesinin nedeni her zaman soğuk hava alerjisinden kaynaklanmayabilir. Alerjik astımı olan kişilerin solunum yolları soğuğa karşı aşırı hassastır. Bu nedenle soğuk havalar astım sorunlarının tetiklenmesine yol açar. 

Burun tıkanıklığıSoğuk hava, solunum yollarının kurumasına ve daralmasına yol açar. Ek olarak aşırı soğuk havalarda burundan nefes almak zorlaşır. Ağırlıkla ağızdan nefes alınması da solunum yolunun kurumasına ve ardından daha da çok daralmasına yol açar. Bu nedenle soğuk havalarda burundan nefes almaya dikkat etmek gerekir. Çünkü burundan alınan hava nemlenir, ısınır, tozlar tutularak solunum yoluna sadece hava geçişi sağlanır. Ağızdan alınan hava ise hiçbir filtreden geçmeden direkt solunum yoluna ulaşır. 

Alerjik hastalar soğuk havalarda nelere dikkat etmeli?
  • Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıdırlar. Bu anlamda hava kirliliği olan ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Kışın kalabalık ortamların bulunduğu kapalı yerlerde uzun süre kalmamalı, toplu taşıma gibi yerlerde ağız ve burun yollarının korunmasına dikkat etmelilerdir.
  • Sigara dumanından kendilerini korumaları gerektiğinden sigara içilen kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar.
  • Dışarı çıktıklarında ağız, burun ve göz gibi organlarını özellikle korumalı, ağız ve burundan soğuk hava direkt olarak alınmamalıdır.
  • Burundan daha rahat nefes alınabilmesi için burun tıkanıklığı giderilmeli, burun sürekli nemlendirilmelidir. 
  • Soğuk havalarda daha çok su içmeli, C vitamini takviyeleri ile bağışıklık güçlendirilmelidir.
  • Alerjik astımı olan kişiler kışın yünlü atkı, bere ve kazak giyilmemelidir. Bunun yerine termal kıyafetler tercih edilebilir. Soğuklarda fiziksel olarak bariyer etkisi görevi yapan outdoor spor ürünleri kullanılabilir. Tüyleri dökülebilen atkılar ve bereler yerine kapüşonlu montlara yönelebilirler.
  • Alerji belirtileri ortaya çıktığında hekim kontrolü ve önerisi ile lokal etkili kortizonlu spreyler, damlalar ve antibiyotik kullanmaları gerekebilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER