@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.05.2016

Herkese bir 'Duygusal İlk Yardım Kiti' gerek!

Daha mutlu bir hayat için duygusal yaralarımızı nasıl saracağımızı bilmek şart. İşte size ünlü psikolog Guy Winch'ten 'Duygusal İlk Yardım’ teknikleri...

Bedenimizde herhangi bir yerimiz yaralandığında, incindiğinde bunu genellikle göz ardı etmiyor, hemen tedavi olanaklarına başvuruyoruz. Diyelim ki bisikletten düştünüz ve diziniz kanıyor, ‘Bırak canım kanadığı yerde kanasın’ demek yerine kısa yoldan pansumanın yolunu tutuyoruz. Peki aynı şeyi duygusal yaralanmalar için söylemek mümkün mü? Diyelim kalbimiz kırıldı ya da başarısızlığa uğrayıp özgüven sarsıntısı yaşadık. Sevdiğimiz arkadaşlarla toplandık dertleştik, çoğu zaman çıkacak sonuç ‘Zaman her şeyin ilacıdır’ diyerek olayı kendi haline bırakmak oluyor.

mutsuz depresif duygusal
Evet, bu doğru. Zaman iyi bir ilaç ve ona teslimiyet iyi bir şey ama basit önlemlerle iyileşme süresini kısaltmak, yaşanan travmanın izlerini hafifletmek de mümkün.
guy winch
Kısa bir süre önce İstanbul’a gelen ve etkileyici bir konuşma yapan Klinik Psikolog Guy Winch çok satan ‘Duygusal İlk Yardım’ kitabında uygulaması kolay, pek çok öneri sıralıyor. Pudra.com olarak sorularımızı yönelttik ve kendisinden etkileyici tüyolar aldık. Özet olarak şöyle diyor: “Mutlaka kendi psikolojik ecza dolabınızı oluşturun. Duygusal acılara kulak verin ve duygusal kanamalarınızı durdurun.” Peki bunu nasıl yapacağız?
 
Olumsuz duygulara top yekün savaş
Winch Duygusal İlk Yardım kitabında ve konuşmasında, hepimizin sıklıkla yaşadığı temel duyguları ele alarak işe başlıyor.
  • Reddedilmek (Her gün yaşadığımız duygusal kesikler, sıyrıklar)
  • Yalnızlık (İlişki kasları zayıflığı)
  • Kayıp ve travma (Belin bükülse de yola devam etmek)
  • Suçluluk duygusu (Sistemimizdeki zehir)
  • Zihinsel geviş (Yarayı deşerek kanatmak)
  • Başarısızlık (Hafif duygusal üşütme)
  • Düşük özsaygı (Ruhsal bağışıklık sisteminin zayıflaması)
Bu duygusal yaraların üstesinden gelmek için her biri üzerine farklı ve denenmiş ilk yardım teknikleri öneriyor. Ona danışanların yaşadığı örneklerden yola çıkarak, anlaşılması ve uygulanması kolay şifa taktikleri veriyor.   
mutsuz depresif negatif Yalnızlık sigara içmek kadar kötüdür
Şimdi bir düşünün. Bu duygulardan her hangi birini yaşamayan, atlatmayan insan yoktur. Bunun yanı sıra bazen bu duygular kronik hale gelip, sık sık bizi ziyaret ediyor da olabilir. Winch, üniversite eğitimi için bir başka ülkeye gidip ailesinden ve ikiz kardeşinden uzaktayken müthiş bir yalnızlık yaşamış. Bu yoğun duygulanım hali, kendisini hem duyguları hakkında derin bir farkındalığa hem de bu hali iyileştirme metotları üzerine düşünmeye itmiş. Bu duyguyu öylesine yoğun yaşamış ki şöyle tarif ediyor: “Yalnızlık aslında reddedilme, sosyal bağları kaybetme korkusundan kaynaklanıyor. Kronik yalnızlık sizi öldürür ve sağlığınız için sigara içmek kadar kötüdür.”
 
Duygulara takılıp, geviş getirmeyin
Winch’e peki siz kendinizi duygusal olarak yaralanmış bulduğunuzda ne yapıyorsunuz sorusunu yönelttiğimizde diyor ki, “Yapmamız gereken ilk şey duygusal yaralarımızın aynen fiziksel yaralanmalarda olduğu gibi tedavi gerektirdiğine dair farkındalık geliştirmek. Yaralanmış olduğumuzu anladık, sonrasına belli yaralanmaları iyileştirmek için o duruma özel aksiyonlar alarak gerekiyor. Mesela reddedildiniz ve özgüveninizi tazelemeniz gerekiyor. Bunun için gelecekte neyi farklı ya da daha iyi yapalım ki başarısızlık sonrasında özgüvenimizi tekrar yerine getirelim.
Yapmamız gereken bir diğer şey ise yarayı daha da kötüleştirmemek. Hiçbir zaman elimize bıçak alıp, yaralarımızı deşelemeyiz, ama duygusal yaralanmalarımızda bunu her zaman yapıyoruz. Mesela reddedilmişiz ve sonrasında kendimizi eleştirmeye başlıyoruz ya da yalnız hissettiğimizden kendimizi iyice izole ediyoruz.” 
mutlu aile sukurHer gün bir şükran listesi
“Her yaralanma aynı değildir, bu nedenle her bir yaralanma farklı tedavi gerektirir. İşte bu nedenle kitabımda her bir bölümü farklı bir yaralanmaya ayırdım. Ama genel olarak konuşmak gerektiğinde mesela kedi-köpek edinmek ya da dans dersleri almak yalnızlığa harika gelir. Ya da yoga genel olarak stresten kurtulmak ve onu yönetmek için iyi bir yöntem. Ayrıca genel olarak, sizi seven ve takdir eden insanlarla birlikte olmak, hoşunuza giden ve size anlamlı gelen aktivitelere (resim yapma, yazı, koşma gibi) katılmak da modunuzu yükseltmek için birebir. Bir diğer önerim ise şükran duyma egzersizleri, her gün güne hayatta şükrettiğiniz üç şeyi listeleyerek güne başlamak gibi.” 
 
Çağımızın problemi sabırsızlık
Guy Winch’e bazen yaraların iyileşmesinin çok uzun zaman alabildiğini ve sabretmenin zor olduğunu söylediğimizde “Çağımızın problemlerinden biri de sabırsızlık ve sorunları hızlı çözümlerle halletmek istiyoruz. Ama ne yazık ki, pek çok psikolojik ve duygusal süreç zaman istiyor. Diyelim ki sevgilinizden ayrıldınız, yaşadığınız evden taşınıyorsunuz ve üzüntünüzün daha fazla sürmesini istemiyorsunuz. Duygularınızın sizin istediğiniz gibi şekilleneceği anlamına gelmiyor bu. Zihinlerimiz bu tür değişikliklere hızlı adapte olabilirken, kalbimiz böyle değil. 

Herkese içlerinde sabırlı bir ses geliştirmelerini öneriyorum –kendinize şefkatle, hislerinizi anladığınızı ve kabul ettiğinizi söyleyin, böyle hissettiğiniz için kendinizi yargılamayın, kendinizi sabırlı olmaya ve gereken adımları atmaya yönlendirin. Kontrol edemediğiniz duygularınız için kendinizi eleştirmeniz, sizi daha iyi hissettirmeyecek. Kendimize nazik davranırken işe yarayacağını bildiğimiz adımları atmamız, duygularımızı bertaraf etmek için elimizden gelen en iyi şeydir.”
 
Özgüvenimizi yükseltmek için ne yapmalı?
Peki özgüvenimizi yükseltmek için ne yapmalıyız? İşte Guy Winch'in yanıtı "Hepimizin az ya da çok özgüveni var. Ayrıca bu duygu günden güne değişen de bir duygu. Kendimizi iyi ya da berbat hissederek uyandığımız günler oluyor.
duygusal ilk yardım kiti



 
Özgüveninizi yükseltmenin ilk yolu kendinize eleştirel yaklaşmamaktır. Bu ne kadar açık görünürse görünsün, her zaman yaptığımız şey de budur. Eğer iç sesiniz eleştirel ise buna dikkat kesilin, farkına varın. Özgüveniniz düştüğünde, yükseltmenin bir diğer yolu da zayıflıklarınız yerine güçlü olduğunuz şeylere odaklanmanız. Diyelim ki, süper örgü örüyorsunuz ama bunu çok az yapıyorsunuz, gidin bir örgü dersine, gruba katılın ya da böyle bir şeyi siz başlatın. Güçlü olduğunuz alanların bir listesini yapın –iyi yemek pişiriyorsunuz, çevrenizdekilere iyi destek verirsiniz, sadık birisinizdir gibi. Kendinize iyi olduğunuz alanları sık sık anımsatın.
Bu noktada Guy Winch’e inancın duygusal ilk yardımda yeri var mıdır sorusunu yönelttik. İşte cevabı: “İnanç duygusal rahatlamayı beraberinde getirdiği kadar pratiktir de. Dua etmek, meditasyon yapmak gibi stresi azaltır, perspektif kazandırır ve hayattaki amacınızı görmenize yardımcı olur. Daha da önemlisi inanç, dar zamanlarımızda bize destek ve rahatlama kaynağı olan etrafımızdaki insan toplulukları ile aramızda bağ kurar. Büyük trajedilerden sonra insanların bir yerde buluşup, mum yakıp, çiçekler koyduklarına ve birlikte dua etmelerine çok sık rastlanır. Bu onları birbirlerine yaklaştırır, insanlar kendilerini daha büyük bir insan topluluğuna aitmiş gibi hisseder ve buna inanırlar, ayrıca büyük bir duygusal rahatlamayı da beraberinde getirir." yanıtını verdi.  
 
İşte hap öneriler
Kısaca özetlemek gerekirse. Kendimizi kötü hissediyoruz ve bunu fark ettik. İlk yapmamız gereken ne? sorusunun yanıtı şöyle:
 
  • Yalnız başınıza harekete geçin ve negatif olaylara karşı verdiğiniz tepkileri değiştirmeye odaklanın.
  • Duygusal acınıza dikkat kesilin.
  • Özgüveninizi negatif düşüncelerle savaşarak koruyun. Diğer deyişle negatif duygulara takılıp geviş getirmeyin. Yaşadıklarınızı çiğneyin yutun. Ve aynı duygular, düşünceler sizi ziyaret ettiğinde başka duygu ve düşüncelere odaklanmak için çaba gösterin. 2 dakika bile bunu yapmanın yarattığı farka siz de şaşıracaksınız.

Bu konuda biraz daha büyük adımlar atmak için Winch'in teknikleri detaylı olarak yazmış olduğu Duygusal İlk Yardım kitabını okumanızı da tavsiye ediyoruz.

Guy Winch kimdir?
Kitapları 14 dile çevrilen yazar, uluslararası konferansların sevilen konuşmacısı, klinik psikolog. New York’ta halen bir muayenehanesi olan Winch, CNN.com, Salon.com, Psychology Today.com ve Huffington Post’a yazılarıyla katkıda bulunmaktadır. İlk kitabı The Squeaky Wheel’da evrensel bir alışkanlık olan şikayet etme haline odaklanıyor. Winch’in ikinci kitabı "Duygusal İlk Yardım" ise Türkçe’ye çevrildi ve Kuraldışı Yayıncılık’tan çıktı.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Mutluluk Yasaları
Mutlu olmak sandığımız kadar zor değil. Mutluluk yasalarını uygulayın, alışkanlıklarınızın değiştin ve mutluluğu keşfedin. 

Mutluluğu yakalamak elinizde!
Mutlu olmak istiyorum... İşte, hepimizin hayattaki en önemli isteği. Pudra.com, mutluluğu her daim yaşayabilmek 7 kolay adımı açıklıyor.

Daha mutlu ve sağlıklı olmanın 5 yolu
"Mutluluk; nasıl beslendiğiniz, nasıl egzersiz yaptığınız ve ruhsal sağlınız için neler yaptığınızla alakalıdır" diyen Op. Dr. Ebru Aydın, mutluluğun anahtarı sayılabilecek 5 yöntemi açıklıyor.

Özgüven nasıl kazanılır?
Özgüvenli olmak bize ne sağlar? Kendimize güven duygusunu nasıl kazanırız? Uzman Klinik Psikolog Nancy Koen Levi açıklıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER