21.01.2019

Kış depresyonu nedir?

Sonbahar ve kış aylarında günler kısalıyor ve güneşi daha az görmek duygu durumumuza olumsuz etki ediyor. Bunun adı kış depresyonu! Detaylar Pudra.com'da!

İZLE: KIŞ DEPRESYONU KİMLERDE GÖRÜLÜR?👇 
Dondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz. Psikolog Sena Sivri “Kışın iyice azalan güneş ışınları, mutluluk hormonu olan seratonin salgılamasının azalmasına, beynin kimyasının değişmesine ve depresyona sebep olabilmektedir” diyor. 

Kış depresyonu nedir?

Gün ışığının kişilerin iyilik hali üzerinde etkisi bulunmaktadır. Sonbahar ya da kış depresyonu olarak adlandırılan mevsimsel duygudurum bozukluklarının gün ışığının azalması ile ilgili olduğu, beynin buna verdiği tepki ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. İnsanda uyku ve uyanıklık döngüsünde etkili olan seratonin ve melatonin hormonlarının seviyelerindeki değişime bağlı olarak, kişilerin ruh halleri ve enerji düzeyleri de değişmektedir.

Sonbahar ve kış mevsimlerinde günler kısalmakta, açık havada ve günışığında geçen sürenin azalmakta, buna bağlı olarak da melatonin düzeyinde artış ve serotonin düzeylerinde azalma olmaktadır. Bu da depresyonun oluşması için gereken biyolojik koşulları yaratabilir. Aynı zamanda havaların soğuması ile beraber sosyalleşmede azalma, iş&okul yoğunluklarının artması ile beraber de duygudurumunda değişimler meydana gelmektedir. Meydana gelen isteksizlik, yorgunluk, keyif alamama, iştah ve uyku düzenindeki değişikliklerin iki haftayı geçtiği tabloda kış depresyonundan bahsetmek mümkündür.

Mevsimsel depresyonun belirtileri
  • İsteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk
  • Kaygılı düşüncelerde artış
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Uyku bozuklukları (az ya da çok uyku hali)
  • İştah değişimleri (iştahsızlık ya da iştah artışı)
  • Değersizlik, suçluluk hisleri
  • Dikkati toplamada güçlük
  • Günün geneline yaygın bir üzgünlük hali
  • Yaşama dair isteksizlik, pes etme hissi

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Mevsimsel depresyon
Şimdilerde birçoğumuzun şikayeti sonbahar depresyonu. Peki neden mevsim döngülerinde depresyon artar? Mevsimsel depresyon yaşayanlar ne yapmalı? Hepsi pudra.com'da.

​Kışla birlikte mevsimsel depresyon da geliyor
Sonbahar ve kış aylarında fazla uyuma, aşırı beslenme ve kilo alımı mevsimsel depresyonun en önemli belirtileri. Tedavisinde ışık terapisi kullanılıyor. Mevsimsel depresyona dair bilinmesi gerekenler Pudra.com'da.

​Kış depresyonundan korunma yolları
Kış aylarıyla birlikte güneşin yüzünü nadir göstermesi depresyon eğilimini artırıyor. Kış depresyonu nasıl tedavi ediliyor? Kış depresyonundan korunabilir miyiz? Yanıtları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER