Pudra.com 12.07.2012

Yalanı gözünden anlamak mümkün değil

Yapılan araştırmaya göre, inanılanın aksine bir insanın yalan söylediğini gözlerinden anlamak mümkün değil. Bilim insanları artık yalanı gözünden yakalama görüşünün terk edilmesi gerektiğini söylüyor.

PLoS ONE dergisinde yayımlanan makaleye göre, insanların konuşurken sağ veya sol üst köşeye bakmasıyla söylediklerinin gerçek olup olmadığı arasında bir bağlantı bulunmuyor.

Yalanı gözünden anlamak mümkün değil

Edinburgh Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırmayı yürüten Caroline Watt, birçok çevrenin, belirli göz hareketlerinin yalan söylemenin işareti olduğuna inandığını, hatta bu iddianın iletişim konusunda eğitim veren kurumlarda ders olarak okutulduğunu belirtti.

Watt, yaptıkları araştırmanın böyle bir bağlantıyı teyit etmediğini, hatta bu görüşü terk etmek için zamanın geldiğini gösterdiğini ifade etti.

İnsanların yalan söyleyip söylemediğinin gözünden anlaşılabileceği tezinin kaynağını, bilimsel olarak tartışmalı NLP (nörolinguistik programlama - algısal davranış kontrolü) oluşturuyor. İletişim kurslarında, insanların belirli davranışlarının nasıl analiz edilebileceği öğretiliyor. NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu. (AA)


Etiket: araştırma, yalan, nlp
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER