Milliyet 22.03.2012

A'dan Z'ye D vitamini

Güçlü kemikler ve beslenme denilince akla ilk gelen kalsiyum olsa da aslında D vitamini kalsiyum kadar önemli. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, A'dan Z'ye D vitaminini ve D vitamini eksiklğinde oluşan hastalıkları anlatıyor.

Kemiklerimiz için en önemlisinin kalsiyum olduğunu düşünsek de D vitamini de kalsiyum kadar önemli. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak D vitaminini ile ilgili tüm gerçekleri anlatıyor:

A'dan Z'ye D vitamini

"Son birkaç yıldır güneşe çıkamayan pek çok bireyle tanıştım. Tedbirli olmak da fayda var ama araştırmalar, güneş ışınları sayesinde vücudun ürettiği D vitaminin yetersizliğinin kanser, diyabet, bazı otoimmun rahatsızlıkları ve hatta kilo almaya da sebep olduğunu gösteriyor.

D vitamini, kalsiyum metabolizmasını düzenleyerek vücut tarafından emilimini sağlar. D vitamini eksikliğinde kemikler güçsüzleşir. Yetişkinlerde D vitamini azlığı, kemiklerde deformasyon ve osteoporoza sebep olur. Çocuklardaysa, raşitizme...

D vitamini, güneş ışınlarıyla vücut tarafından üretilir. Karaciğer ve böbrek, bu öğeyi aktif duruma getirir. Bunun için güneşin tepede olduğu saatler dışında, haftada 2-3 gün 15-30 dakika ışıktan yararlanılmalı. Koyu ten rengine sahip bireylerde D vitamini sentezi daha zordur. Açık tenlilerdeyse 10-15 dakika güneşten faydalanmak yeterli olur.

D vitamini ve kanser
Yapılan çalışmalarda, D vitamininin kolon kanseri riskini azaltabileceği tespit edildi. Meme, prostat ve diğer kanser türleri için yapılan araştırmalarsa devam ediyor.

D vitamini ve depresyon
Aralarındaki ilişki tam olarak netliğe kavuşmamakla birlikte, yapılan araştırmalar düşük D vitaminin, yaşlılarda depresyon eğiliminde artışa yol açtığını gösteriyor.

D vitamini ve kilo alımı
Menopoz sonrası, birçok kadın kilo almaktadır. Yeterli D vitamini ve kalsiyum, kilo alımını yavaşlatıyor. Yapılan çalışmalara göre; D vitamini ve kalsiyum eksikliğinde, kilo alma ve kiloyu koruyamama eğilimi ortaya çıkıyor.

D vitamini ve çocuklar
Yeterli D vitamini alan çocuklarda, tip 1 diyabet gelişme riski düşük. Yetersizliğiyse çocukluk döneminde astıma sebep olabiliyor. Astımı ve düşük D vitamini seviyesi olan çocuklar, daha fazla atak yaşamakta ve daha sık ilaç tedavisi görmekte.

D vitamini ve besinler
Somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, D vitaminin iyi kaynakları arasında. 85 gram pişmiş somonla, neredeyse günlük ihtiyacın iki katı D vitamini sağlanabilir. Yumurta sarısı ve yoğurt da tüketilmeli.

D vitamini takviyeleri
Ülkemizde, kış mevsimi dışında kalan zamanlarda güneş ışınlarından yararlanma olanağı olması, önemli bir avantaj. Genellikle üç yaşından büyük çocuk ve yetişkinler, güneş ışınları aracılığıyla D vitamini ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ancak gebe ve emziren kadınlarla, tesettürlülerin, D vitamini takviyesi almaları gerekebilir.

D2 veya D3 vitamini?
D vitamini takviyelerinde, D2 ve D3 formları da bulunur. İkisi aynı değildir. D3’ü, vücut kendisi üretir ve son yapılan araştırmalar D3 vitaminin, vücuttaki D vitamini seviyesini artırmakta üç kat daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

D vitamini ve diğer ilaçlar
Eğer steroid kullanıyorsanız D vitamini takviyesi için mutlaka hekiminize danışın. Aynı durum zayıflama ilaçları içerisinde bulunan orlistat ve bazı kolesterol düşürücü ilaçları içinde geçerli.

Kimler risk altında?
Araştırmalar, tüm yaş gruplarında D vitamini eksikliği yaşanabileceğini gösteriyor. Eğer, yumurta sarısı, peynir ve somon gibi yağlı balıklar beslenme planınız içerisinde yer almıyorsa, D vitamini eksikliği yaşama ihtimaliniz artar. Birçok bireyde D vitamini eksikliği hiçbir belirti göstermez. Ancak,
* Obezite
* Çölyak gibi sindirim hastalıkları
* 50 yaşın üzerinde olmak risk altında olduğunuzu gösterir".

Dilara Koçak


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER