03.10.2023

Cimrilik sorunu ve cimri biri ile evli olmanın zorlukları

Bugün konumuz ilişkilerde cimrilik! Her ne kadar mutlulukla paranın ilgisi yok deseler de cimri biriyle ilişki veya evliik oldukça zorlayıcı olabilir.

Para ile aşk arasında bir bağ olmadığı söylense de ilişkilerde para ile ilgili sorunlar ilişki dinamiklerinde oldukça etkili. Öyle ki, evlilikte cimrilik "ekonomik şiddet" olarak görülüyor ve haklı bir boşanma sebebi olarak kabul ediliyor. Duygusal bağlar bir ilişkide güven, anlayış ve destekle şekilleniyor. Ancak cimri bir partner, duygusal olarak da paylaşımcı olmadığı için partnerin ihtiyaçlarını görmezden gelebiliyor veya değer vermediğini düşündürebiliyor. İlişkide cömertlik eksikliği kişilerde güvensizlik, memnuniyetsizlik ve tatminsizlik yaratabiliyor. Pudra.com olarak böyle kritik bir konuda, ilişkilerde cimrilik konusunda konuşmanın önemli olduğunu düşündük ve sorularımızı Uzm. Klinik Psikolog Özgenur Taşkın'a sorduk. 

Cimrilik sorunu ve cimri biri ile evli olmanın zorlukları
 
Cimri bir sevgili veya eşle ilişki yaşamanın duygusal bağları da etkilediğini biliyor muydunuz? Üstelik ilişkideki cömertlik eksikliği, karşı tarafta güvensizlik, memnuniyetsizlik ve tatminsizlik yaratabiliyor. Çünkü duygusal bağlar bir ilikide güven, anlayış ve destekle şekilleniyor.

Uzm. Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, "Cimri bir partner, duygusal olarak paylaşımcı olmadığı için partnerin ihtiyaçlarını ve duygularını görmezden gelebilir veya değer vermediğini düşündürebilir." diyor ve sağlıklı bir ilişkideki alma-verme dengesinden bahsediyor. 

Özgenur Taşkın"İlişkideki cömertlik eksikliği, duygusal bağları zayıflatabilir. Bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve sürmesi için karşılıklı olarak verme ve alma dengesine dayalı olması gerekir.

Cömertlik, birbirinize zaman, ilgi, sevgi ve destek sunmak anlamına gelir. Eğer bir partner bu cömertliği sağlamazsa, diğer partner kendini ihmal edilmiş veya değersiz hissedebilir, bu da duygusal bağları zayıflatabilir."

SAĞLIKLI BİR İLİŞKİDE CÖMERTLİK GEREKİR

"Sağlıklı bir ilişki, açık iletişim, empati ve karşılıklı cömertlik gerektirir."
diyen Uzm. Psk. Taşkın, cimri bir partnerle olmanın psikoloik bazı yansımaları da olabileceğini belirtiyor. 

CİMRİ BİR PARTNERLE BİRLİKTE OLMANIN KİŞİYE ETKİLERİ
 
PUDRA.COM: Cimri bir partnerle birlikte olmanın psikolojik etkileri nelerdir? İlişkilerdeki stres ve gerginlikler cimrilikten kaynaklanabilir mi?
 
UZM. PSK. ÖZGENUR TAŞKIN: Birçok farklı reaksiyon görülebilir. Stres, güvensizlik, iletişim problemleri, duygusal olarak tatmin olamama, kaygı, depresyon gibi maddeleri sayabiliriz. Depresyon ve anksiyete bozukluğunda görülen semptomların hepsini sıralasak eksik olmaz denebilir.

Cimri partner duygusal anlamda da cimri olabilir. Bir ilişkinin yürümesi duygusal anlamda cimrilik görüldüğünde pek mümkün olamamaktadır. Haliyle cimrilik partnerin ihtiyaçlarını görememeye ve ilişkideki çatışmaya yol açabilir. Fakat bu tür sorunlar her zaman cimrilikten kaynaklanmaz; iletişim eksikliği, farklı beklentiler veya diğer faktörler de ilişkide stres yaratabilir.
 
İlişki içindeki sorunlarla başa çıkmak ve ilişkiyi geliştirmek için açık iletişim, anlayış ve gerektiğinde uzman yardımı almak önemlidir.

CİMRİ BİRİYLE EVLİ OLMAK!

PUDRA.COM: Peki cimri bir eşle evlilik ilişkiyi nasıl etkiler? Cimri bir eşle uzun vadeli bir birliktelik sürdürmek mümkün mü?

Ö.T.: Cimri bir eşle evlilik ilişkisini etkileyebilir ve uzun vadeli bir birlikteliği zorlaştırabilir. Cimri bir eş, maddi konularda sürekli olarak çekişmelere veya anlaşmazlıklara neden olabilir. Bu, ilişkinin temel unsurlarından biri olan güveni ve uyumu zedeler. Ancak, her ilişki farklıdır ve cimri bir eşle başa çıkma şekli çiftlere bağlıdır.
 
Eğer cimri bir eşle ilişkinizi sürdürmek istiyorsanız, iletişim çok önemlidir. Açık ve dürüst bir iletişim, finansal beklentileri ve harcamaları netleştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, finansal hedefleri ve bütçe planını birlikte oluşturarak uyum sağlamaya çalışabilirsiniz. Ancak, bazen cimrilik ciddi bir sorunsa, bir uzman psikologdan yardım almak da faydalı olabilir.
 
Sonuç olarak bu durumu ele almak ve birlikte çözüm bulmak önemlidir. İlişkinizi güçlendirecek ve sürdürmenize yardımcı olacak bir yaklaşım geliştirmek için çaba sarf etmek, başarılı bir ilişki için önemlidir.

PARA KONULARINDA CİMRİ OLMA İLE GÜVEN ARASINDA İLİŞKİ

PUDRA.COM: Cimrilik, ilişkilerde güven sorunlarına yol açabilir mi? Partnerin maddi olarak cimri davranışları güvensizlik duygularını artırabilir mi?

Ö.T.: Evet, partnerin maddi olarak cimri davranışları ilişkilerde güven sorunlarına yol açabilir. Cimrilik, partnerin maddi kaynakları veya harcamaları üzerinde aşırı kontrolcü olma eğiliminde olduğu bir davranış biçimidir. Bu tür davranışlar, partnerin finansal güvenliğini tehdit edebilir veya diğer partnerin ihtiyaçlarını göz ardı ettiği hissini yaratabilir.

Kişi partnerinin maddi olarak kendisine destek olmayacağı veya onun ihtiyaçlarına önem vermediği endişesini taşıyabilir.

İlişkinin sağlıklı olması için açık iletişim ve finansal beklentilerin netleştirilmesi önemlidir. İki partner arasında finansal uyum sağlama ve birlikte kararlar alarak güvensizlik duygularını azaltma çabası, ilişkinin güçlenmesine yardımcı olabilir.

CİMRİ BİRİYLE SAĞLIKLI İLİŞKİ SÜRDÜRMENİN YOLLARI
 
PUDRA.COM: Cimri bir partnerle nasıl başa çıkılır ve ilişkiyi sağlıklı tutmak için hangi adımlar atılabilir?
 
Ö.T.: Açık iletişim ilk adımdır. Ortak finansal beklentileri konuşun, bir diğer madde ise ortak hedefler, yatırım planlarının ortak olması ve bütçe gizlemesine gitmemek olacaktır. Üçüncü madde, sosyal sorumluluk yani finansal sorumlulukları birlikte almak. Dördüncü ve son madde ise empati, cimri olan partnerin çocukluğunda maddi sorunlara bağlı travması olabilir, empati yapıp partnerinizi anlamak gerekirse bir psikologdan destek almak oldukça önemlidir.
 
Cimri partnere sahip olan kişiler genellikle “o parasını sakınıyorsa ben de sakınırım” yolunu izleyerek hataya girebiliyor ve ilişkiyi çıkmaza sokabiliyor. Partnerinizi anlamak ve gerekirse psikologdan destek almak oldukça faydalı olacaktır.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Evlilik kararı vermeden önce
Evlilik teklifi aldığınızda, kafanızda soru işaretleri beliriyorsa, tedirginseniz gerçekçi olun. Birbirinize soracağınız birkaç soruyla ilişkinizi daha sağlam temeller üzerine oturtabilirsiniz.

İlişkinize mutluluk katacak cümleler
Bu 7 cümleye dikkat! İlişkinize bambaşka bir boyut katabilir; saygı ve sevgi anlamında... İşte ilişkinizde mutluluk sağlayacak cümleler!

İlişkilerde en sık yaşanan 5 soruna uzman gözünden bakış
Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan çatışmaların doğal olduğunu belirtiyor. Ancak bazı sorunlar var ki onların kısa sürede halledilmesi gerekiyor!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER