Pudra.com 02.02.2012

Dr. Mehmet Öz'den kanseri önleme yolları

4 Şubat Dünya Kanser Günü... Kanser hakkında bilinçlenmeyi amaçlayan bu özel günün öncesinde Dr. Mehmet Öz, karaciğer, prostat, kolon, pankreas, meme, yumurtalık, mide ve cilt kanserlerinden korunma yollarını açıklıyor.

Dr. Mehmet Öz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesi kanseri önleme yolları hakkında şu tavsiyelerde bulunuyor:

Dr. Mehmet Öz'den kanseri önleme yolları


"Ailesinde kanser geçmişi olanlar doktor kontrolleri ile gerekli testleri düzenli olarak yaptırmalılar. Vücuttaki yağ fazlalığı (obezite), kanser riskini yüzde 30 oranında artıran etkenlerden biridir. Yağ, vücutta hormon üreten bir organ gibi kanseri tetikleyici özelliğe sahiptir.

Karaciğer, prostat, kolon ve pankreas kanserlerinden korunmak için yapmanız gerekenler:

  • Domates, içerdiği yüksek likopen sayesinde karaciğer ve prostat kanseri riskini azaltır. Araştırmalar yağ oranı yüksek gıdalar ya da ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenen kişilerin prostat, kolon ve pankreas kanserine yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu gösteriyor.
  • Soya, nohut, mercimek ve fıstık gibi isoflavone içeren besinleri tüketmek de prostat kanseri riskini düşürür.
  • Karaciğer kanserini önlemek için sigaradan ve pasif içicilikten uzak durmak gerekir. Ayrıca araba camlarını açık tutmak ve karayollarındaki hava kirliğini solumak da karaciğer kanserine sebep olabilir.
  • Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre E vitamini (E 400IUs) desteği alanların prostat kanserine yakalanma oranı daha yüksek çıktı. Beslenmenizde vitaminin önemi büyük, ancak özellikle erkeklere multivitamin seçimlerinde düşük E vitamini olanları tercih etmelerini öneriyorum.
  • Kolon kanserinin erken teşhisi için dışkıda kan olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Günlük aspirin tüketimi ve lif yönünden zengin besinler tüketmek, kolon kanseriyle mücadeleye yardımcı olur.
  • Pankreas kanserine yakalanma riskini azaltmak içinse yağlı kırmızı et ve işlenmiş etten uzak durmak gerekir. Akşam yemeklerinize kırmızı ve sarı sebzelerin eklenmesi de büyük önem taşıyor.


Meme, yumurtalık, mide ve cilt kanserlerini önlemenin yolları:

  • Balık yağı ve omega 3 asitleri (DHA ve EPA) ile günde üç bardak yeşil çay içmek, meme kanserine yakalanma oranını düşürür. Haftada en az iki kez indole-3-carbiol maddesi içeren brokoli ve brüksel lahanasını tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Cilt kanseri riskini azaltmak için günde iki bardaktan fazla alkol tüketilmemesi, 10-15 dakikadan daha uzun süre güneşe maruz kalınmaması, ayrıca vücuttaki benlerin düzenli olarak kontrol ettirilmesi de önemli unsurlardan biri.
  • Yumurtalık kanserinin erken teşhisi için; idrara çıkma sıklığı, abdomende (karın boşluğu) oluşan ağrı gibi belirtilere dikkat etmek gerekir. Beş yılı aşkın süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri riski yüzde 50 civarında azalır.
  • Çabuk doygunluk hissi, ani kilo kaybı, göğüs kafesi altında hissedilen mide rahatsızlığı mide kanseri belirtilerinin başında yer alır. Mide kanserini önlemek için salamura, füme ya da işlenmiş etlerden ve tuzlu, mayalı yiyeceklerden uzak durmak gerekir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER