@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.01.2013

Evcil hayvan alerjisi

Çocuklu evde kedi veya köpek beslemek doğru mu? Evcil hayvan beslemek çocuklarda alerjiye yol açar mı? Evde alerjen miktarını azaltmak için nelere dikkat etmek gerekir? Prof. Dr. Yonca Tabak Pudra.com için yanıtlıyor.

Evcil hayvan alerjisi nasıl olur? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Evcil hayvanın yol açtığı alerji, diğer alerjilerden farklı mı olur? En çok alerjiye neden olan hayvan türleri diye bir şey var mıdır? Çocuklu evlerde hayvan bulundurulması doğru mudur? Ya da çocuk kaç yaşındayken hayvan bulundurulmalı? Hamilenin bulunduğu evde evcil hayvan bakılabilir mi? Pudra.com editörleri olarak aklımıza takılan tüm bu soruları Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak’a yönelttik.

Evcil hayvan alerjisi

Dr. Tabak evde evcil hayvan beslemenin yol açabileceği alerji sorunlarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri Pudra.com için kaleme aldı.


Toplumumuzda evcil hayvan besleme oranı yüzde 6. Beslenen hayvanların yüzde 62’sinin köpek, yüzde 37’sinin kedi olduğu gözleniyor. Son derece sevimli olan ve ailenin bir parçası haline gelen bu evcil hayvanlara alerji geliştirildiği zaman bu, gerçekten büyük bir sorun oluşturuyor. Çünkü tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi hayvan alerjisinde de alerjik olunan maddeden uzak durmak tedavinin esasını oluşturuyor. Özellikle çocukların evcil hayvan beslemeye olan ilgisi ve alerjik hastalıkların da en çok onlarda görülmesi gerçeği göz önüne alındığında bu sorunun büyüklüğü daha da dikkat çekici olmuyor. Çünkü birçok aile evcil hayvanından ayrılmak istemiyor.

Kedi ve köpek alerjisinde, alerjik reaksiyon çoğunlukla hayvanın salya ve idrar gibi atıklarına karşı gelişir. Hayvan tüyü bu maddedeler için sadece bir taşıyıcı rol üstlenir. Dolayısıyla hayvan tüyünün uzunluğu ile ilgisi yoktur.

Özellikle kedi alerjeni çok kalıcı ve bulaşıcı bir maddedir. Hayvanla aynı evi paylaşan insanların kıyafetleri ile ortak yaşanan okul, iş yeri gibi birçok alana taşınabilir.

Evinde kedi beslemediği bilinen birçok evde kedi alerjeni olduğu gözlenir. Dolayısıyla sınıfında kedi besleyen bir arkadaşı olan bir çocukta rahatlıkla kedi alerjisi belirtileri görülebilir.

Evde hayvanla birlikte yaşamayı seçen alerjik bireyler için birkaç öneri evde alerjen miktarını azaltacaktır. İşte evcil hayvanı olanlara ipuçları:

  • Hayvanı mümkün olduğunca yıkamak, üzerindeki alerjik maddeyi uzaklaştıracaktır. Köpek bakımında bu mümkün olsa da kedi bakımında yıkamak kedilerin sudan hoşlanmaması nedeniyle çok da gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kedi alerjenini azaltmada daha farklı yöntemlere başvurulması gerekir.

  • Hepa filtreli elektrik süpürgeleri ile sık ev temizliği bu yönde en çok etkili yöntemdir. Ayrıca alerjik maddenin tutulmasını engellemek için halıları uzaklaştırmak ve yatak yastık yorgan için alerjen geçirmeyen özel alerji kılıfı kullanmak maruziyeti azaltacaktır.

  • Hayvanın yatak odasına girmesinin engellenmesi, en azından günün uzun bir kısmının geçirileceği gece uykusunun alerjik maddeden uzak olmasını sağlayacaktır.

  • Hayvan alerjenleri küçük ve havada uzun süre asılı kalabilen maddelerdir. Bu nedenle hava temizleyici aletler havada asılı olan alerjik maddeyi büyük oranda uzaklaştıracaktır.

  • Evinde hayvan besleyen anneanne, babaanne, dede gibi aile bireylerinin çocuğun evine gitmeden önce banyo yapıp temiz kıyafetler giymesi önerilir.

  • Çok kalıcı olabilen kedi alerjeni, kedi evden uzaklaştırılsa bile 20 hafta halıda var olmaya devam eder. Koltuklarda ise 5 yıl var olmaya devam eder. Bu nedenle alerjenden tam korunmak pek mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda aşı tedavisine başvurmak gerekir.

  • Aşı tedavisi dil altı damla yöntemiyle yapıldığında 3-5 yıl arası değişebilen süre sonunda vücut hayvan alerjenine alerjik yanıt vermez duruma gelir.

    Hamileler ve evcil hayvan
    Hamilelik sırasında annede evcil hayvan alerjisi yoksa hayvanın evde bulunmasında bir sakınca yoktur. Son yapılan çalışmalarda hayvanın bebek doğduktan sonra evde kalmasının da bebek açısından bir zararı olmadığı gösterildi. Ancak zamanla bebekte hayvana karşı alerji çıkarsa hayvanın evden uzaklaştırılması gerekebilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER