Pudra.com 11.10.2012

Sabah ağrıyla mı uyanıyorsunuz?

Sabah ağrılarla uyanma şikayeti çok sık karşılaşılsa da pek dikkate alınmaz. Sabah tutukluğu 1 saatten fazla sürüyorsa romatizmal bir sorun var demektir.

Siz de sabah ağrıyla uyananlardan mısınız? Sabah ağrılarla uyanma şikayeti çok sık karşılaşılan bir durum olsa da genellikle dikkate alınmaz.

Sabah ağrıyla mı uyanıyorsunuz?

Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, uykudan uyandıran bir ağrı ya da vücutta uyandıktan sonra oluşan tutukluk hissinin bir saatten fazla sürmesi durumlarında mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirterek şu bilgileri veriyor:

"Sırt ve bel ağrısı ile uyanılıyorsa öncelikle bunun ağrı mı yoksa tutukluk mu olduğunun ayırt edilmesi gerekir. Hastalar çoğunlukla bu ikisini birbirine karıştırır.

Sağlıklı kişilerde tutukluk hissi bir saati geçmez
Kişi kalktığında tutukluktan bahsediyorsa bunun altında yatan bir hastalığı düşünmek gerekir. Yatak yapısı ya da fiziksel ortam ile etkenlerin dışında ayrıca bir hastalığın tutukluğa neden olma ihtimali çok yüksektir. Tutukluğun süresi de önemli bir kriterdir. Bu tutulmanın bir saatten fazla sürmesi de bir hastalık işareti olarak sayılır. Böyle bir durumda mutlaka herhangi bir romatizmal hastalığın araştırılması gerekir.

Tutukluk bir hareket kısıtlılığıdır. Tutuklukta, kişinin yataktan kalkıp yüzünü yıkayana kadar eklemleri çok iyi çalışmaz, hareketlerini bir miktar kısıtlanmış gibi hisseder. Sağlıklı kişilerde tutukluk hissi kısa bir sürede geçer ve daha çok boyun, bel ve sırt bölgesi ile ellerde oluşur.

Hastalık ağrıları istirahatte artar
Eğer mekanik nedenler ya da fiziksel zorlamalar nedeniyle ağrı ortaya çıkıyorsa bu genellikle hareketle artan, istirahatla azalan bir ağrıdır. Ancak ciddi hastalıklardan kaynaklanan ağrı uykudan uyandırıcı, istirahatte artan bir ağrıdır.

Yorgun uyanmanın en önemli sebeplerinden bir tanesi de uyku kalitesinin iyi olmamasıdır. Sağlıklı uykunun en önemli kriterlerini ise şöyledir:

• Vücut şeklini almayan yatak: Uyku kalitesinin iyi olmamasının en önemli sebeplerinden birisi de yatağın vücuda uygun olmaması. Eğer kişinin vücudu, yattığı zaman yatağa gömülmüyorsa yani yatak hastanın vücudunun şeklini almıyorsa bu ideal bir sertliktir. Vücuttaki basıncı dağıtması açısından son yıllarda kullanılan silikon yataklar da sağlıklıdır. Ancak bunlardan herkes memnun kalmayabilir.

• Uygun sertlik ve yükseklikte yastık: Yastık seçiminde de en önemli kriterler uygun sertlik ve yüksekliktir. Yastığın sertliği kişiden kişiye değişir, o nedenle çok belirgin bir şey söylemek mümkün olmasa da kişi rahat ettiği sertlikteki yastığı kullanabilir. Yükseklik açısından ise kişi yan yattığı zaman omuzla boyun bölgesi arasındaki boşluğu doldurabilecek yükseklik ideal yükseklik olarak kabul edilir. Ancak bu kriter sağlıklı kişiler için geçerlidir. Boynundan rahatsızlığı olan kişilere belli kalıptaki yastıklar önerilebilir. Boynuyla ilgili ciddi problemleri olan hastalara boynun hareketini engelleyen belirli şekildeki yastıklar verilebilir."

İlgili haberlerimiz:

​Bu kıyafetler ağrı yapıyor!
Moda da bazen can yakabiliyor. Bu 5 kıyafetin vücudumuza verdiği zararları duyunca çok şaşıracaksınız!

​Kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı 7 öneri
Sık rastlanan ağrıların başında bel ağrısı, migren ve deformasyon ağrıları geliyor. Dr. Nural Aydın kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı yöntemleri sıraladı.

​Dr. Öz’den kronik ağrılara alternatif çözümler
Bel ağrısı, diz kireçlenmesi, siyatik, fibromiyalji gibi kronik ağrı sorunlarına karşı yapılması gerekenleri Dr. Mehmet Öz açıklıyor. Ağrılardan şikayetçi olanlar için çözümler Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER