Gazeteport 24.05.2013

Teknoloji uykusuzluğa neden oluyor

Dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonların uykuyu bozduğu belirtiliyor. Ayrıca uzmanlar kötü bir uykunun obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve depresyon ile bağlantılı olabileceği konusunda uyarıyor.

İçinde dizüstü bilgisayar, akıılı telefon ve tablet bilgisayarların da olduğu elektronik aletlerin yaydığı ışıkların insanın iyi uyumasını engellediği belirtildi. Yayılan ışıkların kötü bir uyku için kilit rol oynadığını belirten uzmanlar yapay ışıkların insanın vücudunun doğal ritmini bozduğunu ve kişiyi kafein almış gibi uyardığını ve böylelikle ayakta kalmayı sağladığını söyledi.

Teknoloji uykusuzluğa neden oluyor

Harvard Üniversitesi'nden Prof. Charles Czeisler, Nature dergisinde kaleme aldığı makalede, modern uyku sorunlarında yapay ışıkların etkisini ele alan araştırmayı değerlendirdi. Czeisler'a göre her gece düşen uyku saati halk sağlığında obezite, diyabet, kalp hastalıkları, depresyon ve felç gibi bir çok soruna neden olabiliyor. Bu sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da sık görülmeye başlanan bir durum.

Elektronik ışıkların vücudun doğal saatini bozduğu, akıllı telefon ve bilgisayardan yayılan LED ışıklarının standart elektrik ampullerinden daha fazla uyku bozucu etkisi olduğu ifade edilıyor.

Kötü uyku için işe erken başlamak, okula erkanden gitmek, uzun çalışma saati, kafein ağırlıklı yiyecek ve içecek gibi birçok sebebin olduğunu söyleyen Prof. Czeisler ancak yapay ışıkların döngüsel ritmi ilaçlardan çok daha fazla bozduğunu söylüyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER