Pudra.com 07.08.2014

Yaz sıcağında rahat bir uyku için ne yapmalı?

Sıcak yaz gecelerinde uyumak gerçekten zor. Önerilerimizle biraz daha iyi bir uyku çekmeye ne dersiniz?

Yaz aylarında, özellikle sıcak ve nemli günlerde uyumak bazen neredeyse imkansız hale geliyor. Fakat bazı önlemler alarak yaz sıcağında biraz daha rahat bir uyku çekmek mümkün. Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Şefi Dr. Sabri Derman yaz sıcaklarında sağlıklı ve dinlendirici bir uyku için neler yapılabileceğini anlatıyor.

Yaz sıcağında rahat bir uyku için ne yapmalı?

İnsan vücut ısısı doğal olarak gün içinde küçük de olsa, düzenli bir dalgalanma gösterir. Akşama doğru biraz artar, uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak, ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olması. Vücut ısımızı bu nedenle 0.5-1.5 derecelik bir pay içinde tutmalıyız.

Yaz sıcaklarında rahat bir uyku için alınabilecek önlemler
  • Mümkün olduğunca havadar bir yerde uyumaya çalışın.
  • Sıcaktan fazla etkileniyorsanız, yatak odanızda klima kullanmayı tercih edebilirsiniz. Genel kanının aksine, dikkatli kullanılan klimalar hastalıklara yol açmaz ve uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
  • Özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon ve ciğer hastalıkları olanların, kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde yatmaları uyku kalitesini artırır.
  • İnsanlar en az giysileri, ayakkabıları kadar kullandıkları yastıkları da dikkatle seçmeli. Boynun doğal eğriliğini destekleyen, çenenin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıklarda yatmak doğru.
  • Çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olması önemli. Özellikle yastıkların dolgu maddelerinin hava akımına izin veren doğal veya bu iş için özel üretilmiş sentetik maddelerden olmasına dikkat edilmeli.
  • Yaz aylarında gece yenen yemeklere dikkat edilmeli. Her şeyden önce son öğün ile yatma saati arasına en az 3 saat koymak gerekiyor. Midenin boşalması, yatınca rahat nefes almak ve kalp üstündeki basıncı azaltmak açısından önemli.

Ayrıca, akşam yemeklerinde yağlı, kızartmalı, baharatlı/acılı/ekşili yemeklerden özellikle kaçınmalı. Her zaman olduğu gibi alkol, kahve başta olmak üzere bütün kafeinli içecekler (kolalar ve enerji içecekleri dahil) uykuya dalmayı güçleştirir veya uyku kalitesini bozar. Az miktarda alkol insanı gevşeterek uyumayı kolaylaştırsa bile, alkolün fazlası mutlaka uyku kalitesini bozar, sabah “akşamdan kalma” duygusu da yeni güne geç ve güç başlamaya neden olur. Ayrıca, alkol alındığında daha sık tuvalete kalkmak gerektiğinden uyku bölünür.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER