› 
 › 
20.02.2023

Evinizi dekore ederken depreme yönelik almanız gereken önlemler

Evinizi dekore ederken, ülkemizdeki deprem gerçeğini hesaba katmalı ve deprem sırasında güvenliğinizi riske edecek uygulamalardan kaçınmalısınız.

Türkiye; tarihin en büyük deprem felaketlerinden olan 6 Şubat Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem afeti ile 10 ilde yürek dayanmayan kayıplar vermiş durumda. Deprem kuşağında yaşadığımız bu coğrafyada, yaşam alanlarımızın ihmale gelmemesi için birçok unsuru hayatımıza dahil etmeliyiz.

Evinizi dekore ederken depreme yönelik almanız gereken önlemler

Mobilya Üreticisi Gafur Yılmaz; deprem politikalarının ülkemizde daha hassas ve güvenli şekilde yürütülmesinin, bununla birlikte vatandaşlarımızın da evlerini dekora ederken deprem ve benzeri afetlerde olası hasarların önüne geçilmesi için hassas davranmalarının önemini dile getirdi. Peki depreme uygun ev dekorasyonu konusunda neler yapmalıyız ve eşyaları nasıl dizayn etmeliyiz?
 
Gafur Yılmaz: “Yaşam alanlarımızı dekora ederken deprem ve benzeri afetlere karşı bazı güvenlik önlemleri almamız gerekiyor. Özellikle ülkemizin deprem ülkesi olduğunu düşünürsek dekorasyonda daha hassas davranmalıyız, şıklık ve konfor kadar güvenliğe de önem vermeliyiz." diyor. Peki depreme uygun ev dekorasyonu konusunda neler yapmalıyız ve eşyaları nasıl dizayn etmeliyiz?
 
Ev dekorasyonunda mobilyaların tarzı, kumaşının dokusu, rengi, boyutu gibi birçok unsura dikkat ediyoruz. Dekorasyonun her ayrıntısı ve konforu çok uzun saatlerimizi geçirdiğimiz bu yaşam alanlarında elbette değerli. Lakin yaşam alanlarımızı dekora ederken güvenliğimizi de hesaba katmalı, evlerimizi depreme karşı daha güvenli şekilde düzenlemeliyiz.
 
Deprem anında harekete engel olabilecek dekoratif ürünlerden kaçının.
 
Yatak odası

Eviniz, depreme dayanıklı bile olsa, evde deprem güvenliğini riske edebilecek dekorasyon hataları, sarsıntı sırasında eşyalardan kaynaklı yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle evinizde depremden kaynaklı hasarları en aza indirmek için dekorasyon konusunda bazı önlemler almak gerekiyor.

Sarsıntılara karşı öncelikle büyük mobilyalarınızı; vitrin, konsol, gardırop kitaplık vestiyer ve TV ünitesi gibi eşyaları mutlaka sabitleyin. Olası kazalara karşı hem kendi güvenliğiniz, hem mobilyalarınızın zarar görmemesi için bu eşyalar duvara montajlanmalı. Bu arada çivi yerine vida veya dübel kullanın.
 
Sehpa, masa, sandalye koltuk gibi eşyaların dayanıklı ve sağlam malzemeden olmasına dikkat edin. Özellikle deprem anında kaçış durumlarına engel olabilecek dekoratif ürünlerden kaçının.
 
Vitrin, konsol ve benzeri mobilyaların içerisine ağır eşyaların doğru yerleştirilmesi de önemli. Ağır objeler alt kısımlara yerleştirilmeli. Böylece deprem sırasında, bu mobilyaların üzerimize düşmesi önlenebilir. Ayrıca içerisine objeler konulan dolapların kilitli kulplardan oluşmasına dikkat edip güvenli bir ortam oluşturmaya dikkat edilmeli.
 
Avizeler, şıklık katıyor ancak hafif olmasına dikkat edilmeli
 
Gafur Yılmaz, dekorasyon konusunda konfor ve güvenliğin de önemine dikkat çekiyor. Aydınlatma ürünleri de klasik ev dekorasyonunun olmazsa olmaz parçaları ancak güvenlik konusunda en hassas davranılması gereken konulardan biri de bu. Avizeler şık olması gerektiği kadar hafif yapıda da olmalı. Ağır avizeler ise mutlaka doğru ve sağlam bir şekilde monte edilmeli. Eğer evinizde ağır bir avize kullanmak istiyorsanız, bu parçaların koltukların ve yatakların üzerine gelmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekiyor.

EDİTÖRÜN NOTU:
 
  • Deprem anında yatağınızda olursanız, güvenli bir boşluk oluşabilmesi için yatağınızın çevresinde mutlaka yanına güvenle yuvarlanacağınız bir alan bırakmaya dikkat edin. 
  • Keza depreme salonunuzda, oturma odanızda yakalanırsanız, bu alanın dekorasyonunun size yine güvenli hayatta kalma üçgeni oluşturacak şekilde tasarlanmasına dikkat edin.
  • Evin her odasında kanepe veya büyük bir koltuğun, yatağın yanında cenin pozisyonunda kıvrılacak bir alanınız olsun.
  • Kıvrılacağınız yerin üzerine herhangi bir büyük ev eşyasının, dolabın düşmeyeceğinden emin olun. Çevredeki dolapları, konsolları mutlaka sabitleyin.
  • Yattığınız yatağın, oturduğunuz kanepenin, yemek yediğiniz masanın yakınında, üzerinize devrilebilecek açık vitrin, açık raf sistemli kütüphane vb. olmamasına dikkat edin. 
  • Oturduğunuz yerde, büyük bir eşyanın yanına kıvrılmanız gerektiğinde, başınızın üzerine herhangi bir şeyin düşmemesi önemli. Depremde eviniz hasar almasa bile, sarsıntının şiddeti ile ev içi yaralanmalara açık olacağınızı unutmayın. 

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Arama Kurtarma Uzmanı Doug Copp'dan depremde hayatta kalma rehberi
Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibi'nin dünyaca ünlü Kurtarma Şefi ve Afet Olayları Müdürü Doug Copp'dan 10 maddede deprem anında hayatta kalma rehberi!

​Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Binlerce bina yıkılırken vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında 'Oturduğum ev sağlam mı, yıkılma riski var mı?' geliyor.

Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
Türkiye'nin gündemi şu anda "Fay hattı sorgulama 2023: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun cevabında...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER