› 
 › 
15.02.2023

Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Binlerce bina yıkılırken vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında 'Oturduğum ev sağlam mı, yıkılma riski var mı?' geliyor.

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde çok büyük hasara ve can kayıplarına neden oldu. Binlerce bina yıkılırken vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında “Oturduğum ev sağlam mı, yıkılma riski var mı?” sorusu var.

Oturduğunuz evin depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Türkiye’nin deprem gerçeğiyle acı bir şekilde tekrardan yüzleştiğini belirten Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp “Bölgede binlerce bina yıkıldı. Bazıları sağlam gözüküyor olsa da çok riskli yapılar. O nedenle vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Öte yandan çevre iller ve İstanbul’daki vatandaşlar da kendi evlerinin sağlamlığı konusunda endişe ediyor. Bu noktada evlerinin sağlamlığını anlamalarının birkaç yolu bulunuyor. Binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı çok önemli. Zemin etüd raporu, dış ve iç çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerde değişim de incelenmesi gerekiyor. Dere yatağında, sulu zeminde, çevresine göre çukur yerlerde olan binalar çok tehlikeli” dedi.

Altında iş yer varsa dikkat!

Altında iş yeri bulunan binalara daha da dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Alp, “Hem son İzmir depremine hem de bu depremde gördük ki altında market, banka, spor salonu, mağazaların bulunduğu birçok bina yıkıldı. Çünkü bu iş yerleri, alanlarını büyütmek için kolonları kesebiliyor. O yüzden altında iş yeri olan binalar daha dikkatli incelenmeli. Yine aynı şekilde binaların bodrumuna da bakılmalı. Bodrumda rutubet olmamalı. Eğer varsa binanın su yalıtımı iyi yapılmamış ve bunun sonucunda taşıyıcı sistemler paslanmış olabilir” diye konuştu. 

Risk raporu çıkartın

Alp, evini incelemek isteyenlere ayrıca şunları söyledi: “Evde kolon ve kirişlerin çatlak olup olmadığı kontrol edilmeli. Bina dolgu ya da çamurlu yerdeyse risk vardır. Duvarlarda çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılıyor. Eğer evinizi riskli görüyorsanız bir uzman çağırmalısınız. Binanın durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak risk raporu çıkarılır.”

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
Türkiye'nin gündemi şu anda "Fay hattı sorgulama 2023: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun cevabında...

​Depremde hayat kurtaracak öneriler
Depreme yatağımızda, evde, otoparkta veya yolda yakalanırsak ne yapabiliriz? Deprem sırasında hayat üçgeni nasıl oluşturulur?

​​Deprem anında mutlaka uyulması gereken kurallar
Deprem sırasındaki bazı önlemler, hayatınızı kurtarabilir. Kapalı alanda, dışarıda veya arabada depreme yakalanırsanız yapmanız gerekenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER