İyi bir iş ve gelecek için yapmanız gerekenler

İyi bir gelecek istiyorsanız, sizin de günceli takip etmeniz, gelecek için forma girmeniz gerekiyor. Zaman, çiçeği burnunda becerileri geliştirme zamanı!

İZLE: İŞ GÖRÜŞMESİNDE DİKKAT EDİLECEKLER👇 
Artık yapılan işler de, bu işleri yapmak için gereken beceriler de değişti. Her şey baş döndürücü bir hızla dijitalleşiyor. Maddi değerlerimizde de bile dijitalleşiyoruz. Metal ve kağıt paraların yanına bir de sanal paralar eklendi. Para ve para kazanma şekilleri almış başını giderken, sahip olmanız gereken beceriler de ona göre şekilleniyor.

İyi bir iş ve gelecek için yapmanız gerekenler
 
Gelecek bugünden çok farklı olacağının sinyallerini verirken, bizim de ona uygun forma girmeniz gerekiyor. Yani geleceğe uyum sağlamanız şart!
 
Gelecek için hazır mısınız?
 
Hazır mısınız? Öyleyse başlıyoruz.
 
1. “İYİ TANININ”: İmaj yönetimi sanatı
 
Şu an iyi bir iş için milyonlar arasından sıyrılmamız gerekiyor. Üstelik dijital ortamda... Günümüzde herkes görünür olsa da önemli olan sizin görünür olmak için ne yaptığnız? Oyunun kurallarını iyi oynamak gerekiyor. Bu nedenle dikkat etmemiz gerekenlere bir göz atalım!
 
Kişisel verilerinize dikkat edin!

Büyük veri kavramını duymuşsunuzdur muhakkak. Ancak biz yine de tekrar açıklayalım: Büyük veri, toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri, bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verinin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş biçimine deniyor. İşte asıl sorun burada başlıyor. Herkesin bilgi paylaşabildiği yani bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde kendini görünür kıldığı internet üzerinden, doğru ya da yanlış her bilgiye, herkes her yerden ulaşılabilirken, sizinle ilgili doğru ve ulaşılmasını istediğiniz verilerin Büyük Veri içinde yer almasını sağlamanız gerekiyor. Yani değil markanızla ilgili paylaşımlarınız, belki de hiç önemsemediğiniz o günlük sosyal medya paylaşımlarınız bile geleceğiniz için önemli.
 
Her yaptığınızdan kendinize pay çıkarın, özgeçmişinize katkı sağlayın.
Aslında günlük hayatınız, yani gün içinde yaptıklarınız dahi sizin özgeçmişinizi oluşturuyor. Sadece gittiğiniz okulların, çalıştığınız işyerlerinin tek başına önemi yok artık. Yaptığınız her şeyden geleceğiniz için bir pay çıkarma zamanı.
 
Kültürel farklılıkları anlayın.
Dijitalleşme ile dünya avucumuzun içinde. Ama biz de dünyanın avucunun içindeyiz. Şehirler, ülkeler, kıtalar arası sınırların önemi yok. Ama dikkat! Kültürler arası sınırlar hala var. Fiziksel sınırların bir anlamda kalktığı ama kültürel özelliklerin var olmaya devam ettiği bir ortamda kültürel farkları anlayanlar kazanacak. İşinizi yaparken yerel kuralları, kültürel mirası, davranış şekillerini kucaklamanız artık bir gereklilik.
 
2.  “DEĞİŞEN YAP-BOZ”: Esnek olabilmek
 
Bin parçalık bir yap-boz yaptığınızı düşünün. Bu yap-boz aslında dünyanın ve yaşamın ta kendisi. Bu sürekli değişen yap-boz parçalarını birleştirebilmek de ancak esnek olmanızla mümkün. Yani aşikar olanı değil arkasındakini görmenizle, çizgi ötesini yorumlayabilmenizle mümkün.
 
Büyük Veri'nin anlattıklarını doğru yorumlayın ve Büyük Hikayeler yaratın!
İngilizcede "Big Data" adı ile geçen Büyük Veri'den sonra sırada “büyük hikayeler” var. Yani Büyük Veri’nin anlattıklarını doğru yorumlamak başarının yeni anahtarı. İnsanları harekete geçiren şey nedir? İşte bunun cevabını, büyük verinin size fısıldadığı büyük hikayeleri okuyarak ve doğru yorumlayarak verebileceksiniz.
 
Geleceğe yönelik düşünün
Bir zamanlar uzun dönemli planlar şirketlerin yaptığı bir şeydi. Ama artık bizler de kendi hayatımız için bunu yapmalıyız. Fırsatlar ve olasılıklar arasındaki farkı görebilmek sizi bugünden geleceğe hazırlayacak anahtar. Yani öngörünüz de güçlü olmalı.
 
Değişimi başlatın
Sadece kendiniz için değil, herkes için fark yaratacak bakış açısına sahip olmalısınız. Geleceğe hazır olmak noktaları doğru birleştirebilmek yerine, farklı birleştirip sıradanın ötesinde bir sonuç çıkarabilmekten geçiyor. Çünkü asıl değişimi artık farklı olan yaratıyor.
 
3.  “MAKİNE DOSTU OLUN”: Makinelerin dilinden anlamak
 
Dijitalleşme ile makineler neredeyse günlük hayatımızda bile önemli bir yer işgal ediyorlar. Ve işin aslına bakacak olursanız giderek daha “akıllı” makineler hayatımıza giriyor. Onlarla birlikte çalışma fikrine alışmamız gerek. Makinelerle çalışmak ise tıpkı insanlarla çalışmak gibi onların dilini anlamaktan geçiyor. Şimdi yapay zeka devri!
 
Entellektüel zeka-yapay zeka ile birbirine karışacak. Hazır olun!
Gelecekte tek işgücü insanlar olmayacak. Bu aşikar. Yapay zeka iş yapış şekillerini çoktan değiştirmeye başladı. Makinelere ne zaman, ne kadar güvenmelisiniz? Onlarla nasıl bir ekip olabilirsiniz? Ekibinizle aralarını nasıl yapabilirsiniz? Makineler de size raporlayacaklar mı? Kulağa çılgınca geliyor ama öyle...  Bunlara hazır olun.
 
Makinelerin dilini akıcı konuşabiliyor musunuz?
Artık yabancı bir dili akıcı konuşmanız yeterli değil. Dijital akıcılık özgeçmişinizin ilk satırlarında altın harflerle yazılı olmalı. Her türlü cihazda, her türlü platformda, her türlü uygulamayı, kodu anlamalı, kullanmalı ve her güncellemeye hakim olmalısınız. Dijital standartlar her geçen gün değişiyor. Makineler sizinle konuştuğunda siz onlarla konuşabilecek misiniz? Onları iyi anlayın!
 
Simülasyon içinde var olmak: Sanal Gerçeklik / Artırılmış Gerçeklik
Fiziksel dünyada olduğunuz kadar sanal dünyada da rahat mısınız? Gelecek, sanal dünyalar ile çevrelenmiş artırılmış gerçekliğin ta kendisi. Ben de henüz bu kavramları anlamaya çalışıyorum ama gelecekte bunların içinde var olabilenler ayakta kalacak. Bu kavramlara en güzel örnek Google’ın sanal gerçeklik gözlükleri.

4.  “YOLA DEVAM EDEBİLMEK”: Zor koşullarda bile dirençli olmak
 
Gelecek hiç olmadığı kadar sürprizlerle dolu. Sadece teknolojik gelişmeler değil, sosyal, politik ve çevresel değişimler de değişimi hızlandırıyor. Entelektüel zekanın yanı sıra yapay zekayı anlamak belki de yetmeyecek. Sosyal zeka ve duygusal zeka da denklemin içine girmeli.
 
Riski ve sahip olduklarınızı paylaşın.
Geleceğin becerileri arasında, risklerden kendiniz ve çevreniz için bir değer yaratabilmek de var. Paylaşım ekonomisi hayatımızı şekillendirmeye başlamışken, insanlar ulaşım için arabalarını, konaklama için evlerini paylaşıma açmışken, riskler neden paylaşılmasın?  
 
Etik kurallara dikkat edin.
Fiziksel sınırların kalktığı ama kültürel farklılıkların devam ettiği bir dünyada etik kurallar belki de farklılaşmanın öne çıkmanın anahtarı. Sıkı sıkıya bağlı olduğunuz ahlaki değerler ve etik kurallar kalıcılığın, güvenilirliğin ve sürdürülebilirliğin garantisi.
 
Her anlamda önemseyin.
Empati, sosyal zeka, duygusal zeka... Yaşlanan nüfus, iklim değişikliklerinden etkilenen toplumlar, daha az kaynak ile daha fazla insana hizmet etmesi gereken bir dünyada taleplere cevap verebilmek için bu özelliklerinizi nasıl güçlendireceksiniz? Geleneksel çözümlerin işe yaramayacağı bir gerçek. Hayatımıza giren yeni zeka tanımlarını anlamaya ve kullanmaya ihtiyacınız var.
 
5.  “NETWORKsüz OLMAZ”: Tek başına değil, el ele vererek
 
Hepimizin bir ekibe, hatta ekiplere ihtiyacı var. Eskiden olduğu gibi sosyal çevrenizin sadece okul çevreniz, aileniz, iş ve özel arkadaş çevrenizden oluşması yeterli değil. Artık “network” oluşturmanız, iş birliği yapmanız önemli.
 
Topluluk oluşturma becerinizi artırın!
Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu ispatlarcasına dünya hızla değişiyor. Bu da gelip geçiciliği beraberinde getiriyor aslında. İster bir kuluçka merkezi kurmanız gereksin isterse yardım toplamak için küçük bir grup… Bu kişileri bir araya getirmek için gerekli kaynağı bulmak konusunda yeterince donanımlı mısınız? Yerel kanunları, düzenlemeleri biliyor musunuz?
 
Çözüm tasarlayın.
Değişen dünya değişen riskleri, ihtiyaçları, sorunları beraberinde getiriyor. Ürün tasarımından yapay zekaya her şey bu değişimin etrafında oluşuyor. Siz bu yap-bozun neresinde olacaksınız? Çözüm üretme beceriniz nedir?
 
Döviz kurlarının ötesini takip edin.
Dijital paranın hayatımıza sızdığı bir çağda döviz kurlarını bilmeniz yetmiyor artık. Sanal para ile yatırım yapmayı anlamanız da önemli. 
 
Gelecek alışılmışın dışında becerikli olmayı gerektiriyor. İster bir kamyon şoförü olun ister yetenek avcısı, ister bir kurumda yönetici, ister çiftçi… Artık bu saydığım beceriler hepimiz için hayati önem arz ediyor. Zira kullandığınız cihazlar sizden hızlı gelişiyor. Onu kullanabilmek için sizin de onun hızına yetişmeniz gerek. Elbette tüm bu becerilere sahip olmanız ya da geliştirmeniz gerekmiyor. Yaptığınızı ya da yapmak istediğinizi mercek altına yatırıp hangi becerileri edinmeniz gerekiyor siz karar verin.

DEHB ve Öğrenci Koçu Elgiz Henden
 
Kaynak:
  1. IFTF_FutureSkills_Map


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER