› 
 › 
06.05.2019

Evlilik kariyere engel değil ancak erkekler öyle düşünmüyor

Kadınlara göre evlilik kariyere engel değil, ancak yapılan araştırmalara göre evliliğin kariyere engel olduğunu düşünen erkekler, kadınlardan 3 kat fazla.

BinYaprak, toplumsal konularda araştırmalar yürüten Xsights işbirliği ile gerçekleştirdiği “Evlilik ve Kariyer Araştırması“nın sonuçlarını Anneler Günü dolayısıyla dikkat çekici veriler kapsamında değerlendirdi.

Evlilik kariyere engel değil ancak erkekler öyle düşünmüyor

Türkiye’de evliliğin kariyere etkisini ölçmek amacı ile 13 Şubat 2019–1 Mart 2019 tarihleri arasında, 18 yaş üzerinde yer alan 1503 katılımcı ile yapılan "Evlilik ve Kariyer Araştırması"nın sonuçlarına göre katılımcıların çoğunluğu evliliği kadınların kariyerine bir engel olarak görmüyor.

Katılımcıların %72’si evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil etmediğini belirtirken, %24’ü evliliğin kadın kariyerine engel olduğunu düşündüğünü söyledi.

Aynı soru erkekler için sorulduğunda oranların %88 ve %9 olduğu görülüyor. Bir başka ifadeyle evliliği kariyere engel olarak görenlerin oranı kadınlara kıyasla üç kat daha fazla.

Kadınların istihdamının artması için öncelikle toplumdaki bu algının değişmesi gerekiyor.
 
Evlilik ve kariyer ilişkisi

Kadınlar, erkeklere kıyasla kariyerlerinin evliliklerini daha fazla etkileyeceğine inanıyor. Kadınların ve erkeklerin, "Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır" cevabını verme oranlarına bakıldığında, kadınların (%31) evliliğin kariyerlerini etkilediğini, erkeklerden (%17) anlamlı oranda yüksek düşündükleri ortaya çıkıyor. Başka bir değişle erkekler kadınların karşısına çıkan engellerin farkında değiller ya da kadınlar kariyerlerini bir engel olarak konumlamaya daha müsaitler.
 
Gençler ise kadınların kariyerlerinin evlilikten daha çok etkilendiğine inanıyorlar. Yaş dağılımına göre incelendiğinde; «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyen 18-24 yaş grubu bireylerin oranı (%35) diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak yüksek iken, 45-54 yaş grubu bireyler (%80) ise evliliğin kadınların kariyerine etkisi olmadığını belirtiyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar ise evliliğin kadınların kariyerlerine engel olduğunu daha fazla düşünme eğilimindeler .
 
Evlilik ve kariyer ilişkisine bakış eğitimle farklılaşıyor
Eğitim bazlı bakıldığında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenlerin oranı üniversite ve yüksek lisans üzeri eğitime sahip katılımcılarda (%57) ilkokul terk katılımcılara (%18) nazaran anlamlı olarak yüksek olduğu görülüyor. Bu bulgu Türkiye‘de eğitimli kadınlar arasındaki istihdam seviyesinin düşük olmasını da açıklıyor. Eğitimli kadınlar evliliği kariyerlerine  engel olarak görme eğilimini daha çok taşıyorlar.
 
Çocuğu olanlar, evliliğin kadınların kariyerine  engel teşkil ettiğini daha fazla düşünüyorlar. Araştırma kapsamında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenler nezdinde, çocuk sahibi olanların oranı (%47) çocuk sahibi olmayanların oranından (%37) anlamlı olarak yüksek olduğu belirleniyor. İş dünyasının özellikle çocuklu kadınlar için geliştirmesi gereken önlemler ise hala bekleniyor.

Evlilik ve kariyer araştırmasına katılan kişiler

Araştırmada yer alan katılımcıların %65‘i evli, %31‘i bekar, %4‘ü bekar olduğunu belirtti. Düzenli işi olan ve olmayan oranlarının ise %50–50 olduğu belirtildi. Eğitimine devam eden katılımcılar çoğunlukla lise (%36) ve üniversiteye (örgün) (%25) devam ederken, eğitim almayanların oranının %90 olduğu görüldü. Çocuklu ailelerin %61, çocuksuz ailelerin %39 olduğu katılımcıların eğitim durumlarına bakıldığında; ilkokul (%31) ve ortaokul (%23) mezunlarının çoğunlukta olduğu görülürken, katılımcıların %50’si bir işte çalıştığını, %41’i ise çalışmadığı belirtti.

İlgili haberlerimiz:

Mükemmel evliliğin sırrı kariyer tavsiyelerinde!
Mutlu bir evlilik için, iş yerinizden ilham alabilirsiniz. Mükemmel evlilik için uygulayabileceğiniz kariyer tavsiyeleri Pudra.com'da.

Kariyer hedefleri nasıl belirlenir?
Kariyer hedefi belirlerken hangi özelliklerinizi dikkate almalısınız? Plan yaparken gözden kaçırmamanız gerekenler neler? İşte, Pudra.com’un tespit ettikleri...

Evlilik tipleri
Sizin evliliğiniz hangi türe dahil? Tamamlayıcı, çatışmaları azaltıcı, yakın arkadaş olan çift mi yoksa duygusal olarak güçlü bir çift misiniz? Yanıtı, yazıyı okuduktan sonra verebilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER