› 
 › 
28.02.2018

Serbest çalışanlara 10 öneri

Kapalı ofiste iş yapmayı tercih etmeyen, sabit maaşa ve ofis kurallarına bağlı kalmak istemeyerek serbest çalışmayı tercih edenler için 10 öneri!

Türkiye'deki "serbest çalışan" sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Kapalı ofiste iş yapmayı tercih etmeyen, sabit maaşa ve ofis kurallarına bağlı kalmak istemeyen veya ek gelir olması için bir diğer adıyla freelance olarak çalışan kişi sayısı çok fazla.

Serbest çalışanlara 10 öneri

Serbest çalışanlar arasında, özellikle internet ve reklam sektörüne hizmet eden tasarımcılar, yazılımcılar, metin yazarları yer alıyor. Ayrıca sektöre dair uzun yıllar çalışmış kişiler de alanlarında danışmanlık verebiliyor.

Serbest çalışanlara 10 öneri

1) Hedef belirleyin

Verimli olduğunuz saatleri, evde mi yoksa dış mekanda mı rahat çalıştığınızı, odaklanmak için neyin size iyi geldiğini gözlemleyin. Bir hedef belirleyin ve bu hedefe mümkün olduğunca sadık kalın.
 
Yaşam tarzınıza uygun planı hazırlayın. Serbest çalışıyor olmanız, düzeninizin veya iş disiplininizin olmayacağı anlamına gelmediğini unutmayın.
iş

2) Bir ağ içinde yer alın 
Düzenli gelire sahip olmak, önünüzdeki belli bir süreyi daha verimli planlamak için iş sürekliliğine ihtiyacınız var. Bu sürekliliği sağlamak açısından, işverenlerin ve serbest çalışanların yer aldığı bir ağa dahil olun ve bu ağı sürekli takipte kalın.
ağ

3) Fiyat belirlemeden önce araştırma yapın
Emeğinizin karşılığını almak istiyorsanız, yapacağınız işin piyasa değerini mutlaka araştırın. Vereceğiniz fiyatın bu seviyeden çok fazla sapmamasına özen gösterin.
 
maaş

5) Ev işiyle kendi işiniz arasında dengeyi kurun
Hazır evdeyken, ev işleri ile profesyonel işinizi bir arada yapmak istemeniz çok normal. Ancak iş saatleri içindeyken ana sorumluluğunuzun ev işi olmadığını hatırlayarak kendinizi rahatlatın ve işe gitseydiniz yapabilecek olduğunuz kadar ev işi yapın.
 
tmizlik

5) Sağlığınıza dikkat edin
Serbest çalışmanın etkisiyle tüm gece çalışıp gün boyu uyumak, yemeğe hiç vakit ayırmamak veya çalışma boyunca abur cubur tüketmek, uzun saatler hareketsiz kalmak gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaya çalışın.
 
Sağlığınıza dikkat ettikçe kendinizi daha dinç, mutlu hissedeceksiniz; bu da motivasyonunuzu ve başarınızı arttıracak.
iş
 
6) Kendinize özel çalışma alanınız olsun
Rahat ve verimli çalışabileceğiniz, çevresel etkenler nedeniyle dikkatinizin dağılmayacağı bir çalışma ortamı yaratın. Uykunuzu getirecek kadar rahat bir koltuk ya da yatak yerine, kendinize masa, mümkünse çalışma odası ayarlamanız en ideal çözüm olacaktır.
iş                 
7) Yardım istemekten çekinmeyin
 
Nasıl yapacağınızı bilemediğiniz veya bir türlü işin içinden çıkamadığınız işlerin olması durumunda, hem vaktinizi hem motivasyonunuzu kaybetmeden, bilen birisine danışın. 
 
arkadas

8) Dinlenmeyi ihmal etmeyin
Hiç mola vermeden hareketsiz çalışmak verimliliğinizi azaltacaktır. Temiz hava almak, kısa da olsa yürüyüş yapmak, yemek  molaları vermek, hafta sonlarında aileniz ile sevdiklerinize vakit ayırmak, dış dünyadan soyutlanmamak, ev-iş hayatınızın dışında özel hayatınıza da vakit ayırmak çok iyi gelecektir.
dinlen

9. Kendinizi zorlamayın
Mümkün olduğunca planınıza sadık kalın ancak canınız o gün hiç çalışmak istemiyorsa, alışkanlık haline getirmeden kendinize müsaade edin. O gün sevdiğiniz şeylerle ilgilenip motivasyonunuzu geri kazanın.
iş
10) Tuzağa düşmeyin
Sizi tuzağa düşürebilecek şeyleri tespit edin. “Biraz”la başlayıp “saatlerce” vaktinizi alan neler var? Televizyon mu, sosyal medya mı, arkadaşlarınızla telefonda konuşmak mı? Her ne ise, bunlara dikkat edin.
 
Serbest çalıştığınızı bilen yakınlarınız, boş zamanınızın çok olduğunu, fazla da bir iş yapmadığınızı düşünebilirler. Onlara çalışma şeklinizi, durumun sandıkları gibi olmadığını anlatın. Zamanla sizi anlayacak, iş yapma biçiminize alışacaklardır.
 
telefon

İlgili haberlerimiz:

İşyeri stresi
Günümüzde birçok insanın en büyük stres kaynağı iş.. Peki neden? İş yerindeki stres neden ve nasıl oluşur? Bu tip stres durumlarında neler yapılmalıdır? Hepsi pudra.com'da!

İş hayatınızda stresle başa çıkmanın yolları
İşyerinizde yaşayacağınız sorunlar daha stresli olmanıza neden oluyor. Psikolog İhsan Öztekin, iş hayatında dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor.

İş yeriniz sağlıklı mı?
Çalıştığınız iş yerinin sağlığınız için zararlı olabileceğini ve bunun adının 'hasta bina sendromu' olduğunu biliyor muydunuz?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER