@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 09.02.2016

Narsist insanlarla iyi geçinmenin yolları

Son yıllarda narsistik kişilik bozukluğu salgını var. Belki patronunuz belki de sevgiliniz bir narsist. Peki narsistlerle nasıl başa çıkacağız?

37 bin üniversite öğrencisinin katıldığı bir araştırmada, narsistik kişilik bozukluğunun özellikle kadınlar arasında hızla yayıldığı görülüyor. Özellikle iki binli yıllarda daha önceki yıllara göre oldukça hızlı bir artış var. Uzmanlar, sosyal medyanın narsistik kişilik bozukluğunu tetiklediğini düşünüyor. Çünkü gün boyunca tweet atmanın, selfie paylaşmanın ve sürekli beğenileri takip etme isteğinin narsisizm ile bağlantısı var. Elbette her insanın biraz narsist olduğu bir gerçek, zaten buna ihtiyacımız da var; ancak ileri boyutları ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Narsist insanlarla iyi geçinmenin yolları

Narsizm, toplumda daha çok yüksek özgüven anlamında kullanılıyor, aslında bu pek doğru değil. Narsistik kişilik bozukluğu, aslında kişinin kendisini mükemmel görürken çevresindekilerde sürekli kusurlar bulması ya da çevresindeki insanları yok sayması anlamına geliyor. Karşınızdaki kişinin narsist olup olmadığını anlamak için; sadece ona sormanız yeterli. Araştırmalar ben merkezci kişilerin bunu kabul etmekle ilgili bir sorun yaşamadığını gösteriyor.

Narsizmin kısa vadede faydaları var aslında. Kendilerini mükemmel gören ve göstermeyi başaran narsistler, iş görüşmelerinde ya da ilk buluşmalarda harika bir ilk izlenim bırakırlar. Ve özellikle gençken narsizm, mutlu olmanızı sağlar. Narsistler genellikle lider olmaya ve terfi için fazla çalışmaya eğilimli olur. Ancak onlara kısa vadede mutluluk getiren bu özellikler uzun vadede sorun çıkarabilir. İlk buluşmaları harika olur; ancak ilişkileri kısa sürede, kendilerini mutlu hissetmedikleri için biter. Yetişkin narsistler, mutlu olamazlar ve eğer çevresindeyseniz sizin de mutlu olmanıza izin vermezler. Peki onlarla nasıl baş edeceksiniz? İşte bilimsel araştırmalara dayanan 5 çözüm...


Hızlı çözüm : Uzak durun

İlk tavsiyenin bu olması biraz üzücü tabii ancak açık ara farkla en iyi çözüm, çoğu zaman onlardan uzak durmak. Narsist insanlar empati kuramazlar, bir şeylerle uğraşmak istemezler ve çevrelerindeki insanları sık sık mutsuz ederler. Ve ne yazık ki narsizmden kurtulmak zor. Bu nedenle mümkünse uzak durun. Ondan daha zeki olduğunuz için, onu değiştirebileceğinize inanıyorsanız bir durup düşünün. Yoksa siz de narsist misiniz?

MIT’de müzakere profesörü olan John Richardson, asla “Bununla nasıl baş edebilirim” cümlesiyle başlamamanızı bunun yerine “Baş etmeli miyim?” diye sormanızı tavsiye ediyor. Ve eğer konu bir narsistse cevap genellikle hayır, çünkü buna değmez.

Bir narsistle sevgili olmayı düşünüyorsanız, en büyük tavsiyemiz olmamanız. Çünkü bazen kazanmanın tek yolu oynamamaktır. Ancak bazen böyle seçim şansınız olmaz. Eğer narsistik kişilik bozukluğuna sahip bir patronunuz, iş arkadaşınız ya da aile üyeniz varsa diğer önerilerimize göz atın.



narsist insanlarla iyi geçinmenin yolları 2
Kabullenin ya da sessiz kalın

Bunun iç açıcı bir öneri olmadığını biliyoruz. Ancak eğer karşınızda patronunuz gibi sizden daha güçlü pozisyonda olan bir narsist varsa başka seçeneğiniz olmayabilir, en azından şimdilik. Klinik Psikolog Al Bernstein, onlarla barışmanızı ya da en azından oradan uzaklaşana kadar sessiz kalmanızı öneriyor.

Bir narsistle tartışmaya girmek el bombasının pimini çekmek gibi, hem de her gün karşı karşıya gelmek zorunda olduğunuz bir el bombasının. Narsizmin din ya da politik görüş gibi, kimliğin bir parçası olduğunu kabul edin. Bu konuda insanlarla tartıştığınızda fikirlerini değiştirmezler sadece sizden nefret ederler. Ve narsistler ne yazık ki tanıyabileceğiniz en kindar insanlar.

Belki haklı olduğunuzu düşünüyorsunuz ancak bunu dile getirmeniz durumu daha da kötüye götürür. Onların narsistik balonlarını patlatırsanız bunu ödemek zorunda kalırsınız. Özellikle patronunuz gibi sizden üst pozisyonda biri varsa karşınızda, haklı olduğunuzu söyledikten sonra kendinize yeni bir iş aramaya başlayabilirsiniz. Onları reddettiğinizde çıldırırlar. Hatalarını yüzlerine vurduğunuzda sizden sonsuza kadar nefret ederler. Ve inanın buna değmez.


Ne istediğinizi bilin ve karşılığını isteyin

Adalet beklemeyin. Onların tek düşündükleri kendileri. Öyleyse siz de ne istediğinizi bilin. Ve onlar neye ihtiyaç duyduklarını söylemeden önce siz söyleyin. Bir narsistle ilişki kuruyorsanız, evde kaplan beslediğiniz gerçeğini kabullenin; bir gün sizi akşam yemeği olarak görebilecek bir kaplan. Eğer ilişkiyi bitirme şansınız yoksa, iyi pazarlık yapmayı öğrenin. Her zaman davranışlarını ödüllendirin, verilen sözleri değil.

Klinik Psikolog Al Bernstein, asla bir narsistin verdiği sözlere inanmayın diyor. “Narsist kişiler isteklerini aldıkları anda bir sonraki hedeflerini düşünmeye başlarlar ve size verdikleri sözleri unuturlar. Hatta çoğu zaman yapmayı düşünmedikleri şeyler için söz verirler. Bu yüzden onlara istediklerini vermeden önce, kendi istediklerinizi aldığınızdan emin olun. Diğer insanlar bu şekilde davranmanızı çıkarcılık olarak algılayabilir ancak narsistler size saygı duyar. Onların dünyasında zaten her şeyin bir karşılığı vardır.”

Narsistlerin, her zaman ne istediklerini bildiklerini ve isteklerini almaya alışık olduklarını unutmayın. Bu yüzden tüm kötü özelliklerinin yanı sıra narsistler, çalışkan olurlar çünkü hep isterler ve almak için uğraşırlar. Onları gerçekten iyi gözlemlemek gerekir. Eğer ortak istekleriniz varsa, istediğiniz her şeyi elde edebilirsiniz. Kabul etmelisiniz ki, bu tembel insanlarla uğraşmaktan daha kolay. Sadece önce bunların karşılığını alacağınızdan emin olmalısınız.

narsist insanlarla iyi geçinmenin yolları


İnsanların ne düşüneceğini sorun

Ben merkezci kişiler suçluluk hissetmezler sadece utanırlar. Çünkü tek düşündükleri görünüştür. Eğer bir şeyin itibarlarına zarar vereceğine inanırlarsa iki kez düşünürler. Bernstein, eğer tavsiye verebilecek bir durumdaysanız, onlara insanların ne düşüneceğini sormanızı öneriyor. “Narsistler aptal değiller, sadece diğer insanların hislerini çok az düşünürler. Ancak sizi dinliyorlarsa, insanların nasıl tepki vereceğini direkt söylemeyin bunun yerine algılamasına yardımcı olacak sorular sorun. Narsistler kendi fikirlerine daha çok inanırlar.”

Onları dengede tutmak için öfke yerine hayal kırıklılığını kullanın ve toplumu vurgulayın. Mutlaka iyi görünmek istediklerini unutmayın. Bu yüzden ona iyi olanı yaparak, iyi görünmesi için yardım edin.

Tüm bu tavsiyeler, bir narsistle baş etmek üzerineydi. Ya narsist olan sizseniz? Bu bir salgın ve size de bulaşmış olabilir. Peki, narsist birine dönüşmekten nasıl kurtulursunuz?


Dönüştürün

Hepimizin içinde biraz narsizm var, bu doğal. Ve narsizim şu an işinize yarabilir ancak uzun vadede başarı, iyi ilişkiler ya da mutluluk getirmez. Peki narsistik kişilik bozukluğundan nasıl kurtulunur ya da onlardan biri olmadığınızı nasıl anlarsınız?

İlk olarak diğer insanlarla empati kurabildiğinizden emin olmanız gerekiyor. Dikkat çekmeye ya da özel olmaya çalışmayın. Bernstein, diğer insanlardan farklı olmaya çalıştığımız her olaydan zarar göreceğimizi söylüyor. Sıradan olmak korkulacak bir şey değil.

Narsistik kişilik bozukluğunun üstünden gelmek zordur ve çok zaman alır. Eğer çalışkan bir narsistseniz kısa vadede aldığınız ödüller, uzun vadede de bu ödüllerin işe yarayacağını düşünmenize neden olabilir. Bu durumda yapmanız gerekense narsizmi yönlendirmek. Eğer egonuzu beslemeyi durduramıyorsanız, narsizminizi topluma yararlı davranışlara dönüştürün. Birçok narsist hayır işlerinde çalışıyor, başkaları tarafından övülüyor ve alkışlanıyor. Bu tür bir narsizmde sorun yok.

Kaynak: Time.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Toksik ilişkilerden nasıl kurtulursunuz?
Sizi sürekli mutsuz eden toksik bir ilişkinin içindeyseniz kurtulmak için çaba göstermeniz gerek. Zararlı ilişkilerden kurtulma yolları Pudra.com'da.

Narsist sevgiliyle başa çıkma
Narsist, yani benmerkezci bir sevgili ile birlikte olmak, bir eş ile birlikte yaşamak oldukça zor bir durumdur. Peki narsist biriyle en kolay nasıl anlaşılabilir? İşte orta yolu bulmanın yolları!

Bir erkeğin sorunlu olduğu nasıl anlaşılır?
Yanlış kişilerle yaşanan ilişkiler yıpranmamıza sebep oluyor. Özellikle de karşımızda sorunlu bir erkek varsa... Bir erkeğin sorunlu olduğu nasıl anlaşılır? sorusunun cevabı Pudra.com'da.

Kendimize sormaktan korktuğumuz sorular
Bazı sorular önümüze onlarca farklı cevap getirebilir ve hayatımıza farklı yönlerden bakmamızı sağlar. Kendimize sormaktan korktuğumuz bu soruları Pudra.com yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER