@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 05.09.2017

Çocuklardaki stresi ve endişeyi azaltmak için 12 öneri

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi zaman zaman endişelenip strese giriyor. Çocuğunuzun stresini ve endişesini azaltmanız için 12 öneri Pudra.com'da.

Çocuklarımız da en az bizim kadar stresle mücadele ediyor. Ancak onlar bizim aksimize stres ve endişeyle nasıl mücadele etmeleri gerektiğini bilmiyor. Çocuklar stres olduğunda en büyük görev anne ve babalara düşüyor. 

Çocuklardaki stresi ve endişeyi azaltmak için 12 öneri

Çocuğunuzun yaşadığı stres ve endişeyi azaltmak için bu 12 öneriyi deneyebilirsiniz.


1. Çocuğunuzu korkularıyla yüzleşmesi için yüreklendirin.

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da korkuyla yüzleşmek, onu alt etmek için en doğru yol. Çocuğunuzu korkularıyla yüzleşmesi, onlardan kaçmaması için yüreklendirin. Çünkü çocuğunuz bir şeyden korktuğu zaman bu onda endişeye ve strese sebep olur. Eğer çocuğunuz korkularının üzerine gidip onunla yüzleşirse, o konuyla ilgili yaşadığı stres ve endişe de zamanla azalır.


2. Çocuğunuza mükemmel olmamanın sorun olmadığını söyleyin. 

Mükemmel olmak ya da mükemmel olmaya çalışmak çağımızın hastalıklarından diyebiliriz. Ancak şöyle bir gerçek var ki o da, bizi biz yapan kusurlarımız. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun okulda, sporda, sanatta ya da herhangi bir konuda en iyisi olmasını büyük bir içtenlikle istiyor olabilirsiniz ama bu durum çocuğunuzun o konuda kendini baskı altında hissetmesine, strese girmesine ve endişelenmesine sebep olur. Çocuğunuzu bir konuda başarılı olması için yüreklendirmek tabii ki doğru bir hareket ama ona kusurlara sahip olmasının, hatalar yapmasının ve başarısızlığın da normal olduğunu söylemelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun "mükemmel olma" stresini ve endişesini azaltabilirsiniz.

çocuğunuzun stresini ve endişesini azaltmanın 12 yolu


















 

3. 3. Pozitif olana odaklanın

Stres ve endişe çocuğunuzu negatif düşüncelere ve daha fazla kaygıya sürükler, kendisini eleştirmeye başlar. Böyle bir durumda çocuğunuza onun pozitif özelliklerini hatırlatıp, durumun iyi yönlerini göstermelisiniz. Pozitif olarak yetişen bir çocuk, pozitif olan şeylere odaklanmayı öğrenip bunu kendi hayatına yansıtarak stres ve endişe ile baş edebilecek.


4. Rahatlatıcı etkinlikler planlayın 

Günümüzde çocukların rahatlayabileceği ve gerçekten çocuk olabileceği çok fazla imkan yok. En eğlenceli etkinliklerden sayılan spor bile söz konusu başarılı olduğunda çocuklar için bir stres kaynağı haline geliyor. Çocuklarınız için saf eğlenceyi tadabilecekleri, rahatlayabilecekleri etkinlikler planlamalısınız. Mesela birlikte oyun oynayabilirsiniz ya da herhangi bir yarış olmaksızın sportif aktiviteler düzenleyebilirsiniz, yoga yapabilir ya da onun oyuncaklarıyla oynayabilirsiniz. Unutmayın amacınız onun sadece eğlenmesi ve kafasını boşaltması. Çocuğunuza kaliteli eğlenceli vakit geçirterek, yaşadığı stresi ve endişeyi azaltabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzla birlikte zaman geçirmenin ikiniz arasındaki bağı güçlendireceğini de unutmayın.

çocuğunuzun stresini ve endişesini azaltmak için 12 öneri


















 

5. Ona örnek olun.

Şöyle bir gerçek var ki biz ne yaparsak çocuklarımız da aynısını yapıyor. Bu yüzden onlara her konuda örnek olmalıyız. Eğer ona bir şeyi yapmamasını söyleyip kendimiz yapıyorsak söylediğimizin hiç bir önemi olmadığını bilmeliyiz. Çünkü hareketler, sözlerden daha çok şey ifade eder. Eğer çocuğunuza korkularıyla yüzleşmesi gerektiğini söylüyorsanız aynısını sizinde yapmanız gerekir ya da rahatlamak için kendinize zaman ayırmanız ya da pozitif olmanız. Unutmayın çocuğunuz sizi örnek alıyor, onun için siz bir rol modelsiniz. Siz stresle ve endişeyle ne kadar baş edebilirseniz çocuğunuz da o kadar baş edebilir. Bu yüzden çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu olmasını istiyorsanız aynı şekilde sizin de öyle olmanız gerekli.
 

6. Çocuğunuzun cesur hareketlerini ödüllendirin.

Çocuğunuzu yüzleştiği ya da üstesinden geldiği korkuları konusunda ödüllendirin. Bu ödül ona sıkıca sarılmanız, bir öpücük ya da küçük bir hediye olabilir. Önemli olan ona taktir duygusunu hissettirmeniz. Eğer çocuğunuzun davranışlarını ödüllendirirseniz, çocuğunuz o davranışı daha hızlı benimser. 

çocuklardaki stres ve endişeyi azaltmanın yolları


















 

7. Çocuğunuzu düzenli uykuya teşvik edin.

Çocuğunuz için bir uyku saati belirleyin ve o saate sadık kalın. Düzenli uykunun önemini asla unutmayın. Aynı zamanda yatmadan önce 30-45 dakikalık bir uyku öncesi rutini yapın. Bu rutinde diş fırçalamak, yatağa hazırlanmak, kitap okumak gibi şeyler olabilir. Uyku öncesi rutini çocuğunuzun günü arkasında bırakıp yatmak için rahatlamasına yardımcı olur.
 

8. Çocuğunuzu endişesini dışarı vurması konusunda destekleyin.

Çocuğunuz bir şeyden korktuğunu ya da endişelendiğini söylediğinde onu "Hayır korkmuyorsun" ya da "Bir şey yok, iyisin" deyip geçiştirmek çocuğunuzun daha çok içine kapanmasına ve sizin onu anlamadığınızı düşünmesine yol açar. Böyle bir durumda onun korkusunu ya da endişesini dışa vurması konusunda destekleyin. Neyi olduğunu, neden korktuğunu ve ne için endişelendiğini sorup onunla diyalog kurun. Bu şekilde onun düşüncelerini ve korkularını anlayabilirsiniz.

çocuklardaki stresi ve endişeyi azaltacak 12 öneri

















 


9. Çocuğunuza problemini çözmesinde yardımcı olun. 

Çocuğunuzu dinleyip endişelerini anlamak kadar önemli bir konu da ona bu endişelerini aşması, problemlerini çözmesinde yardımcı olmak. Buradaki dikkat etmeniz gereken nokta problemi onun için çözmek değil, ona problemi çözmesinde yardımcı olmak. Çocuğunuzun çözümü bulmasına yardımcı olun eğer bulamıyorsa ona alternatif çözümler sunun ve hangisinin işe yarayacağını düşünüyorsa onu seçmesine imkan tanıyın. Bu şekilde çocuğunuz bir problemle karşılaştığında onu nasıl çözeceğini öğrenecek.


10. Sakin olun. 

Çocuklar yetişkinlerin davranışlarından etkilenip olaylara ona göre tepki verirler. Örneğin bir çocuk düştüğünde eğer anne veya babasının panik olduğunu görürse hemen ağlamaya başlar ama annesi ya da babasının sakin olduğunu görürse ortada panik olacak bir durum olmadığını anlayıp sakin kalır. Bu yüzden çocuğunuzun stresle ve endişeyle baş etmesini istiyorsanız sizde böyle durumlarda sakin kalmalısınız.

stresli ve endişeli çocukları sakinleştirmek için 12 öneri


















 

11. Çocuğunuzla birlikte rahatlatıcı egzersizler yapın. 

Rahatlatıcı egzersizlerin etkisi yadsınamayacak kadar gerçek. Basit rahatlama egzersizleriyle çocuğunuzun stresini ve endişesini azaltabilirsiniz. Birlikte yavaş ve derin nefes almak gibi nefes egzersizleri yapabilir ya da ona gözlerini kapatıp kendini huzurlu bir yerde hayal etmesini söyleyebilirsiniz. Örneğin çocuğunuza; kendini bir sahilde hayal et, dalgaların sesini dinle, denizin kokusunu al, güneşin sıcaklığını hisset gibi dinginleştirici bir meditasyon yapabilirsiniz. Çocuğunuz bu yöntemleri öğrenirse, stresli ya da endişeli olduğu zaman bu rahatlatıcı egzersizleri kendi başına da yapabilir.
 

12. Çocuğunuza pes etmeden stresle baş etme yollarını öğretin.

Zaman zaman stres ve endişe kronik bir hal alabilir. Çocuğunuza bu durumları nasıl hafifletebileceğini öğretin. Stresle baş etme yollarını, endişesini azaltmak için yapacaklarını tekrarlara öğretirseniz çocuğunuz kendi başınayken de bu yöntemleri uygulayarak rahatlayabilir. Bu yüzden pes etmeden, tekrarlarla çocuğunuza bu yöntemleri öğretin. 

Kaynak: www.psychologytoday.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER