02.04.2021

Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde, tüm dünyada otizm için farkındalık yaratılarak otizmin bir farklılık değil zenginlik olduğu dile getiriliyor.

İZLE: OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?👇 
2 Nisan Türkiye'de ve tüm dünyada Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmin görülme sıklığı günümüzde hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı ise, kızlardan 4 kat fazla. Türkiye'de Tohum Otizm Vakfı, otizmle ilgili farkındalık oluşturmak ve otizmli bireyleri topluma kazandırmak için öncülük ediyor.

Dünya Otizm Farkındalık Günü

Otizmin belirtileri neler?
Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanıyor. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözleniyor.

Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri
Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde yapabileceklerimizi şöyle anlatıyor: "Toplumdaki herkesi 2 Nisan günü mavi ışık yakarak, mavi giyinerek eğitim bekleyen binlerce çocuğumuzun ve ailelerinin yanında olduklarını göstermeye onlara daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için yardıma çağırıyorum. Otizmin kamuoyunda bilinirliğinin artması için hepimiz el ele vermeliyiz. Çünkü son yıllarda görülme oranı çok büyük bir hızla artan otizmin tek çaresi var; erken tanı ve eğitim. Eğitim otizmin tek çaresi başka bir deyişle ilacı. Tohum Otizm Vakfı olarak, otizm spektrum bozukluğu ve diğer yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla 2003 yılından beri çalışıyoruz. Bu 12 yıl içerisinde yaklaşık 83.000 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yarattık. Ancak daha yapılacak çok işimiz var çünkü 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve gencimiz eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için bekliyor. Bu çocuklar için hepimiz üzerimize düşen görevleri en iyi şekliyle yerine getirmeliyiz."

Otizm ile ilgili diğer yazılarımız
Küçük çocuklarda otizmin belirtileri neler?
Otizmde erken teşhis oldukça önemli. Otizmin belirtilerini ve anne-babaların çocukların gelişiminde nelere dikkat etmesi gerektiğini Psk. Yegan Sasık Pudra.com'da yazdı.

Çocuğun otistik olduğu nasıl anlaşılır?
Anne babalar çocuklarında hangi davranışları gözlemlediklerinde otizmden şüphelenmeliler? Çocuğuna otizm teşhisi konulan ebeveynler ne yapmalı? Yanıtları Pudra.com’da.

Eyvah, çocuğum otistik mi!
Çocuğunuzun otistik olup olmadığını nasıl anlarsınız, otistik bir çocuğunuz varsa ona nasıl yaklaşmalısınız?

Çocuklarda hangi davranış problem sinyali verir?
Çocuklardaki bazı davranışlar gelişimsel bozukluklara işaret eder. Bu davranışlar nelerdir ve ne zaman bir uzmana başvurmak gerekir?

'Farklı' gelişim gösteren çocuklar
'Farklı' gelişim gösteren çocuklara karşı nasıl bir tutum sergilenmeli? Erken teşhisin ve ebeveyn desteğinin bu konuda önemi nedir? Tüm bu soruların cevabını Psk. Yegan Sasık Pudra.com'da yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER