@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.06.2017

Tüp bebekte başarıyı arttıran alternatif yöntemler

Tüp bebek tedavisini destekleyen alternatif yöntemler hamile kalma olasılığını arttırıyor. İşte bilmediğiniz ve duyunca çok şaşıracağınız bazı yöntemler...

“Yaşamayan anlamaz” der büyükler, tanımı zor deneyimleri tanımlarken. Tüp bebek tedavisi de böyle işte. Başta tedaviyi gören kişi olmak üzere tüm aileyi derinden etkileyen fiziksel ve duygusal etkileri var. Çocuk sahibi olmak için çıkılan bu yolculukta, modern tıbbın en ileri bilgilerinin yanı sıra cesaret var, kararlılık ve inanç var, hayal kırıklığı ve mutluluk da var.

Tüp bebekte başarıyı arttıran alternatif yöntemler var

Her geçen gün yeni bilgi ve teknolojiler, tüp bebekte başarı çıtasını biraz daha yükseltiyor ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin yüreklerine su serpiyor. Bunun yanı sıra pek çok araştırma gösteriyor ki, tüp bebek tedavisini destekleyen alternatif yöntemler sayesinde hamile kalma olasılığını kayda değer biçimde yükseltmek mümkün. Pudra.com bu alternatif metotları araştırdı. 

Akupunktur
Üreme endokronolojisi ve fertilite üzerine bilimsel bir kaynak olan Fertility and Sterility dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre embriyo transferi öncesi ve sonrasında iki seans akupunktur seansı görmek hamile kalma oranını belirgin bir biçimde arttırıyor. Akupunktur seansı alan kadınların yüzde 34’ü hamile kalırken bu oran akupunktur seansı almayanlarda 26.  
İnterneti taradığınızda benzer sonuç ve rakamların pek çok farklı kuruluşun yaptığı deneyler sonrasında ortaya çıktığı görülüyor. Peki, akupunkturu tüp bebek söz konusu olduğunda özel kılan ne?
  • Fertility and Sterility dergisinde yer alan bir başka araştırmaya göre tüp bebek tedavisi ve beyin kimyası arasında açık bir bağ var. Akupunkturun vücudun doğal “iyi hissetme” kimyasını harekete geçirdiği biliniyor. Bu kimya hem adet döngüsünün düzene girmesi, hem kaliteli yumurta ve sperm üretimi hem de hamile kalma olasılığını yükseltme konusunda kilit bir öneme sahip.
  • Akupunkturun stresle savaşmada çok etkili bir yöntem, anti-depresan etkisi olduğu biliniyor. Stres ise, tüp bebek tedavisinde başarı şansını belirleyen önemli faktörlerden biri. Bu konuda Kadın Hastallıkları, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’nun görüşü şöyle: “Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmakla birlikte, çiftlerde özellikle anne adayında gelişen stres, tedavinin başarılı olmasında önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda tedavi ile iyi kalitede ve yeterli sayıda yumurta ve embriyo elde edilmesine rağmen, transfer sonrasında rahim iç duvarına tutunma aşamasında başarısızlıklar ortaya çıkabiliyor. Akupunktur, hem tedavi süreci sırasında anne adayının gerilimini azaltmak hem de rahim iç duvarına transfer edilen embriyonun tutunma şansını arttırmak adına tüp bebek tedavisine katkıda bulunabiliyor.”
  • İsveç Göteborg Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada on kadına uygulanan akupunkturun rahimde kan akışını arttırdığı gözlenmiş. Bu da genel olarak daha sağlıklı bir rahim içi ve yumurta demek.
 
Türkiye’de de pek çok klinik konvansiyonel tüp bebek tedavisi ile birlikte akupunktur öneriyor. Mesela Bahçeci Kliniği’nde “Akupunktur Nöral Destekli Tüp Bebek Paketi bulunuyor. 
Akupunktur sadece tüp bebek tedavisi gören anne adayına değil baba adayları için de fark yaratıyor. Nedenine gelince, akupunktur erkekte sperm sayısını arttırıyor, spermlere canlılık kazandırıyor ve hormonal sistemi düzelterek, sperm yapısındaki bozukluğu ortadan kaldırıyor.
yoga-yapmak-dinlenme-arınma



















 


Yoga

Uzmanlara göre düzenli yoga yapmak hangi yaş ve koşulda olursa olsun, insanın fiziksel ve ruhsal sağlığına iyi geliyor. Tüp bebek tedavisi gören kadınlar için de durum öyle. Yoga kasları ve bağışıklığı güçlendiriyor, stresi azaltıyor, genel olarak tüm vücutta kan dolaşımını arttırıyor.
Doğurganlığa alternatif destek terapileri üzerine uzmanlaşan ve Boston’daki Domar Center for Mind/Body Health’in kurucusu Dr. Alice Domar “İnsanların tüp bebek tedavisine devam etmemelerinin en büyük nedeni stres. Bunu azalttığınızda tedaviye daha uzun süre devam etmek mümkün. Bu da başarı şansını belirliyor. İşte yoga da bunu yapıyor” diyor.
Kadınlarda doğurganlık ve üreme sağlığı için önerilen hareketleri yoğun şekilde karın ve iç bacak kaslarını çalıştıran ve öne eğilmeli pozlar olarak özetlemek mümkün.


Çigong

Dr. Mehmet Öz’den özlü bir söz: “Sağlıklı olmak ve 100 yaşına kadar yaşamak için Çigong yapın.” Çigong, Çin kaynaklı bir egzersiz sistemi. Batılı tıptan çok farklı bir bakış açısı içeren Çin tıbbının ve aynı zamanda savaş sanatlarının da bir parçası. İlk hecesi Çi yaşam enerjisi, Gong ise inceleme demek. Yaşam enerjisinin yoğunlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılması hedefleniyor. Sistematik fiziksel aktiviteler ve nefes teknikleri içeriyor. Akupunktur ve yogada olduğu gibi kan akışını hızlandırıyor, stres seviyesini düşürüyor ve genel bir iyilik hali veriyor. Bu hal de tüp bebek tedavisi sonrası hamile kalma şansını yükseltiyor.

Çigong eğitmeni Ersin İpek’e konu hakkında danıştığımızda, “Bedende enerjinin mükemmel akışını sağlamak için her türlü blokajın kaldırılması esastır. Bunu da çigong hareketleri ile başarıyoruz. En fazla blokaj yaşanan yer cinsel bölgelerdir. Bu bölge yaratıcılığı simgeler. Çocuk yapmak da yaratıcılığın, üretkenliğin içindedir. Bedendeki tüm blokajlar kalktığında, kadında da erkekte de üremelerine ya da çocuk sahibi olmalarına engel olacak bedensel nedenler de ortadan kalkar. Hatta bel bölgesine özel Qigong hareketleriyle erkeklerin performansları 2-3 katına çıkar, sperm kalitesi artar ve daha uzun ömürlü olur. Kadınların da genital hastalıkları ve blokajları yok olur. Üreme katsayısı artar. Hamilelik ve doğum süreci de daha sağlıklı olur,” yanıtını aldık.   


Bebek Balayısı ve D vitamini

Balayına sadece evlendikten sonra çıkılır sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce üzerinizdeki yükleri atmak, içinizdeki fırtınaları dindirmek için her şeyi bırakıp bir tatile çıkmanın faydası yadsınamaz. İşte buna Bebek Balayısı (baby moon) deniyor. Bu yazıda da pek çok kez tekrarlandığı üzere stres ve doğurganlık arasında ters bir ilişki var. Uzunluğu izin süresi, maddi olanaklar gibi hayatın gerçeklerine bağlı olsa da karınca kararınca el ayak çekmenin tedaviyi desteklemesi doğal.

Buna ek olarak tatilde güneşli bir yere gidilmişse, bir taşla iki kuş vurulmuş olunuyor. Çünkü tüp bebek tedavisinde başarı şansının vücuttaki D vitamini seviyesiyle direkt bağlantısı bilimsel olarak kanıtlanmış. Tedavi sırasında düzenli D vitamini desteği alan kadınların hamile kalma şansı daha yüksek ve doğru güneşlenmek D vitamini almanın en iyi ve eğlenceli yolu!

palyaco-gosteri-eglence




















Ve hatta bir palyaço!

İlginç bir öneri de İsrail’den… Assaf Harofeh Medical Center uzmanlarından Dr. Shevach Friedler, 2011 yılında ilginç bir çalışmaya imza attı. Biliyorsunuz, çocuk kliniklerinde moral desteği için palyaçolar gösteriler yapar. Benzer bir mantıkla, kliniğe tüp bebek tedavisi için gelen 219 kadının yarısı, yumurta transferinin hemen ardından odalarına döndüklerinde, 15 dakikalık eğlenceli bir palyaço gösterisi izlediler. Palyaço gösterisiyle neşelenen kadınlarda hamile kalma oranı yüzde 36 olarak gerçekleşirken bu oran izlemeyenlerde yüzde 20’de kaldı. Dr. Friedler’e göre bu sonucun nedeni, kadınların bir süreliğine de olsa stresten uzaklaşmaları ve kahkahanın gücü. Ayrıca kendisinin de dediği gibi “Hiçbir yan etkisi yok.” 

Aslında tüm bu alternatif metotlar tek bir ortak noktaya işaret ediyor. Kendini fiziksel ve ruhsal açıdan iyi hissettirecek her şey hamile kalma şansını yükseltiyor. Bu kimine göre bir palyaço olabilir, kimine göre ilgi ve şefkat, kimine göre ise güneşin altında hiçbir şey düşünmeden öylece uzanmak.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER