milliyet cadde 10.12.2009

Hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Pek çok anne adayı hamile kalınca hayatına bazı kısıtlamalar getirir. Oysa bazılarının hiçbir bilimsel dayanağı yok.

Sağlıkla ilgili pek çok konuda kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler kimi zaman hayatı zorlaştırıyor. Şehir efsanelerine en çok rastlanan konulardan biri hamilelik. Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi Şefi Dr. Bülent Urman, hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi.

Hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Hamileler saç boyatamaz

Bebek beklerken saç boyatmanın zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

Hamileler güvenlik kapılarından geçmemeli

Güvenlik kapılarında metal detektörler vardır. Herhangi bir röntgen ışın söz konusu değildir. Bu nedenle güvenlik kapılarından geçmenin sakıncası yoktur.

Hamilelikte yolculuk yapmak sakıncalıdır

Hamilelerin son dört haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin mutlaka bağlı olması gerekir.

Havayolu ile seyahat edecek olan hamilelere 26. haftadan sonra sakıncalı olmadığına dair doktor raporu gerekir. Uçak yolculuğunun üç saatten daha kısa olduğu durumlarda ve hamilelikle ilgili herhangi bir risk faktörü yoksa yolculuk sırasında hareket, bol sıvı alınması ve baldır egzersizleri yeterlidir. Daha uzun yolculuklarda bunlara ek olarak varis çorabı giyilmesi gerekir.

Deniz yoluyla seyahat edecek olan hamilelerde özellikle ilk üç ay içinde bulantı ve kusmaların artabileceği bilinmelidir. Bunun dışında deniz yoluyla seyahat etmek sakıncalı değildir.

Hamilelikte orgazm erken doğumu başlatır


Kanama veya erken doğum tehdidi gibi durumlar olmadığı takdirde hamileliğin son üç haftasına kadar cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Hamilelik sırasında orgazm olmanın erken doğumu başlatacağı şeklindeki inanç ise tamamen yanlıştır.

Hamile hem kendisi hem bebeği için yemeli

Gebelikte beslenme kuralları gebe olmayan kadınlardaki sağlıklı beslenme gibidir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan üç ana yapı taşının dengeli olarak alınması gereklidir. Bunlar protein, kalsiyum ve vitamin-mineral gruplarıdır.

Vejetaryenlerde hamilelik sey-ri genellikle normaldir. Kırmızı et yenmesi şart değildir. Tavuk ve balık, kırmızı etin yerini tutabilir.

Balık haftada iki defa yenebilir. Denizde uzun süre yaşayan ve etlerinde bazı ağır metalleri biriktiren büyük balıklar sık yenmemeli.

Kalsiyum kaynağı olarak süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimini karşılamaları için yeterli miktarda alınmaları gerekir. Ço-ğul gebeliklerde bu miktar artar.

Gebelik sırasında günde 1-2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir.

Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Pişmiş olarak şarküteri yenmesinin zararı yoktur. Çiğ ve az pişmiş etten uzak durulmasında yarar vardır.
Sushi yenebilir.

Cep telefonları, bilgisayar ve mikrodalga fırınları kullanmak zararlı

Hamilelik sürecinde cep telefonu ile konuşmak, bilgisayar veya mikrodalga fırın kullanmak sakıncalı değildir.

Hamile spor yapabilir mi?

Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilediğine dair herhangi bir kanıt yok. Riskli hamilelik (kanama, erken doğum, çoğul gebelik, yüksek tansiyon, kalp hastalığı vs) olmadığı takdirde spora devam edilebilir.

Yer hareketleri, hafif ağırlık çalışmaları, yüzme, tenis gibi sporlar, koşu bandı, bisiklet, kürek çekme yapabilir.


Konuyla ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:

Hamilelikte bilgisayar kullanmak zararlı mı? Bilgisayar ekranı karşısında durmak veya çalışmak bebeğinize ya da size zarar verir mi?

Hamilelikte seyahat ve tatil Hamile olmanız yolculuk yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Ama dikkat etmeniz gereken bazı konular var.

Hamilelikte doğru beslenme Hamileyken kaç kilo almanız, hangi bitki çaylarından uzak durmanız, bulantı ve reflü için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hamilelikte 'yasak yiyecekler' Hamilelikte çiğ ve az pişmiş et, balık ve yumurta, pastörize olmayan yiyecekler bebeğin gelişimini etkiliyor.

Hamileyken grip aşısı yaptırılabilir mi? Grip salgını her geçen gün daha fazla tehlike saçıyor. Gebelik döneminde olanlar hastalıktan nasıl korunmalı?

Hamilelikte spor ve egzersiz Rahat ve sağlıklı bir doğum ve annelik süreci için sporu yaşamınızın bir parçası haline getirin.

Hamilelikte cinsel yaşam Hamilelikte cinsellik ne sıklıkla, ne zamana kadar yaşanabilir? Bebeğe zararı olur mu? Hepsinin yanıtları burada!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER