@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 29.01.2010

Evlilik öncesi stresi yenin

Evlilik hazırlıklarınızı keyifle yapmak varken düğün stresi, evlilik sorunları yaşamamak için önerilerimize mutlaka göz atın.

Evlilik kararını almak ne kadar keyifli olsa da; kadın / erkek herkesin gözünü biraz korkutur. Neden mi? Cevabı apaçık ortada aslında… Evlilik öncesi hazırlıklar, düğün telaşı, ailelerle ilişki seviyesinin artması, vs derken ortaya çıkan yüklü stres… Pudra.com olarak size önerimiz; aslında keyfini çıkararak yaşamanız gereken bugünlerin kabusa dönüşmesini engellemek için bazı konularda dikkatli davranmak ve stresi yönetebilmek!

Evlilik öncesi stresi yenin

Evlilik kararını aldıktan sonra neler değişiyor?

Evlilik; eğitimleri, öğrenimleri, kültürleri, örf ve adetleri farklı ailelerde yetişmiş, geçmiş hayat deneyimleri, zevk ve hoşlanımları farklı olan iki kişinin hayatlarının geri kalan bölümünü birlikte yaşamaya karar vermesidir. Böylece iki kişi birlikte bir aile kurarken birbirlerinin ailesini de kabul eder ve hatta iki aileyi birleştirir, buluşturur.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, evlilikte yetişkin iki insanın hem birbirlerinin ruhsal, psikolojik, sosyal ve fiziksel gereksinimlerini karşılamalarının, hem de ekonomik bir denge kurmalarının beklendiğini söylüyor. Hiç şüphesiz sadece bununla kalmayıp arkadaş, iş çevresi ve dostları paylaşmak, çocuk yetiştirmek gibi bir çok konuda uzlaşmak durumunda kalacaklardır.

Evlilik, tarihsel süreç içinde bakıldığında 4000 yıllık bir toplumsal kurumdur. İnsanların toplumsal hayata geçişleri ile başlayan, insanın oluşturduğu bir kültür kurumudur. Evliliğe hazırlık aşamaları soyal ve kültürel nedenlerle farklılıklar gösterir. Ancak bütün farklılıklara rağmen yaşanan stres ve sorunların benzer olduğu görülüyor.

Bir kişi evliliğe hazır olup olmadığını nasıl anlayabilir?

Evlilik için gerçekten hazır mısınız ? Evlilik için yeterli fiziksel, zihinsel, sosyal olgunluğa, yetişkinlik yaşına ulaşmış olmak gerekiyor. Dünya sağlık örgütü WHO yetişkinliğe geçiş yaşını 25 olarak kabul ediyor. Kişiliğin olgunlaşması ve evlilikle ilgili sorumlulukların üstlenilmesi için ergenlik döneminin son bulması, hayata bakışın, beklentilerin neler olduğu ve tercihler konusunda fikirlerimizin netlik kazanması gerekiyor.

Kendinizin evliliğe hazır olup olmadığınızı anlamak için Evliliğe hazır mısınız? yazımızı okuyabilirsiniz… Eğer partnerinizin evliliğe hazır olup olmadığını anlamak istiyorsanız da Sevgiliniz evliliğe hazır mı? yazımızı okuyun.

Evlilik öncesi strese neden olan konular

Evlilik kararı ve evlenme zamanına kadar geçecek olan süre ve yapılacak hazırlıklar strese sebep olur. Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, “Her yeni durum ve karşılaşacağımız sorunlar ve uyaranlar stres nedenidir ve bir tepkiyle yanıtlanır” diyor. Stres karşısında göstereceğimiz tepki aslında değişime uyum sağlamaya yöneliktir. Hazırlıklar esnasında stresle baş etme yöntemlerini kullanabilirsek sorunların üstesinden daha kolay gelebiliriz.

Evlilik öncesi stresle nasıl mücadele edilir?

Klinik Psikolog Sevil Usanmaz evlilik öncesi stresle baş etmenin yöntemlerini üçe ayırarak anlatıyor.

Zihinsel mücadele yöntemleri
  • Mükemmeliyetçi düşünce biçiminden -ya hep ya hiç –vazgeçmek
  • Genellemelerden - ona olan bana da olur - vazgeçmek
  • Olumluya odaklanmak, olumsuzdan vazgeçmek
  • Hemen sonuca varmaktan - küçük olaylardan büyük sonuçlara varmaktan vazgeçmek

Davranışsal mücadele yöntemleri
  • Yapılacak işle ilgili önceden plan yapmak, işi ve zamanı programlamak
  • Sorunu çözmek için bilgimizin yeterli olup olmadığını gözden geçirmek
  • İşin bitirilmesi ile ilgili yardım istemek, dost yardımı veya profesyonel yardım almak
  • Stresi artıran durumdan kaçınmak ya da stres yaratan kişi ile konuşmak
  • Ulaşım için trafiğin yoğun olmadığı saatleri seçmek
  • Dinlenmeye özen göstermek
  • Gevşeme egzersizleri yapmak
  • İletişimi artırmak, önce karşımızdakinin söylediğini iyi dinlemek

Duygusal yöntemler
  • Kendine ve insanlara güvenmek
  • Ne istediğinden emin olmak, sık sık fikir değiştirmemek
  • Beklentileri gözden geçirmek, mümkün olamayanlardan vazgeçmek
  • Haklı mı? Mutlu mu? olmak istediğimize karar vermek
  • Ev hazırlığı, düğün hazırlığı, nikah, davetiye, gelinlik vb konuları son hafta ya da son günlere bırakmamak
  • Düğün günü bazen küçük ayrıntılar büyük streslere neden olabilir, bunları önceden gözden geçirmek
  • Balayı ya da ilk gece ile ilgili bilgi almak

Unutmayın; aileler ve evlenecek çiftler birbirlerine sevgi, anlayış ve hoşgörü ile yaklaşır ve birbirlerini dikkatli ve iyi dinlerlerse olumsuz yaşantılar ve yükler olmaz…

Eğer kararınızı aldıysanız evlenmek için hangi belgelerin gerekli olduğunu ve nikah dairesinde hangi işlemleri nasıl halletmeniz gerektiğini öğrenmek için Evlilik başvurusu nasıl yapılır? yazımızı mutlaka okuyun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER