selen serdaroglu profil foto2
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Ten renginize uygun parfüm rehberi

Doğru parfüm hem kişiyi daha iyi hissettiriyor ve hem de parfümün tendeki kalıcılığı artıyor. Cilt tipine ve tene uygun parfüm nasıl seçilir, Pudra.com'da!

Parfüm, kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan, her kadının dolabında olan kozmetik ürünlerinin başında geliyor. Doğru parfümü bulmak zamanla gerçekleşen bir durum. Gençlik yıllarımızda, cildimizin de tazeliği sayesinde meyveli ve çiçekli kokuları tercih ederken, zaman içerisinde daha kalıcı, baskın ve odunsu kokulara yönelebiliyoruz. Parfüm, tamamen kişinin zevkine özel bir seçim olsa da, parfüm seçiminde cilt tipimiz, beslenme biçimimiz önemli rol oynuyor. 

Ten renginize uygun parfüm bulma rehberi

Parfüm seçimi yaparken düşülen hataların başında, tok karnına yapılan seçimler ve yanlış bölgede denenmiş ürünler geliyor. Parfüm satın alırken muhakkak karnınızın aç olması gerekiyor. Akşam 17.00 gibi saatler koku denemek için ideal saatler. Parfümü ciltte test etme yerinin ise her zaman bilek içi olması gerekiyor. Çünkü kolunuzun diğer bölgeleri parfümün alacağı kokunun farklılaşmasına yol açıyor. Parfümde sizi iyi hissettiren kokuyu bulmak için yararlanacağınız en önemli noktalar ise ten renginiz ve cilt tipiniz. Çünkü onlar size doğru kokuyu bulmak için en iyi rehber.

UZMANTV'nin uzmanları arasında yer alan Koku Uzmanı Bihter Türkan'ın bilgi ve deneyimlerinden yararlanarak hazırladığımız bu haberde, sizler için teninize uygun parfümü nasıl bulabileceğinize dair kapsamlı bir rehber hazırlamak istedik. Parfüm rehberimizde sadece ten rengi değil, yaş gruplarına göre parfüm nasıl seçilir sorusunun cevapları da yer alıyor. Video ile izlemek isterseniz Kadınlarda Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi başlıklı videolara tıklayabilirsiniz.

Cilt tipine göre parfüm seçimi

Esmer ve yağlı tene sahip kadınların yasemin  ve gül gibi temel nota adı verilen etkili kokularından uzak durması gerekiyor.

Cildiniz kuru ve beyaza yakınnsa meyve ve çiçek karışımı kokular iyi duracaktır. Sümbül, nergis, kayısı, karpuz kabuğu gibi meyveli ve çiçekli kokular kuru ve beyaz tenli kadınlara daha iyi durur. 

Beyaz ve buğday tenli karışıma sahip kadınlar, ciltleri de nemli ise, baharatlı, fresh, çiçekli, vanilyalı kokuları rahatlıkla tercih edebilir. 

Beyaz tenli kadınlara yakışan parfümler

Beyaz tenli kadınların yaş faktörü nasıl olursa olsun dikkat etmesi gerekenlerin başında turunçgilleri içeren; portakal, greyfurt, kayısı gibi özleri güneş ışığının altında tenlerine sıkmamaya dikkat etmesidir. Çünkü buradaki özler, molekülleri tene değdiğinde güneş ışını ile birlikte ciltte leke bırakabilirler.

Beyaz tenli kadınlar güneş ışığına çıkmadan önce meyveli kokular kullanıyorlarsa, parfümü kapalı, nemli bir ortamda tenlerine sıkmalı ya da parfümü kıyafetin üzerinde kullanmalıdır.

Beyaz tenli kadınlar baharatlı kokular seçiyorlarsa, bu parfümleri sıkarken herhangi bir sıkıntı yoktur. Özellikle sahilde veya havuz başında kadınlar denizden ya da havuzdan çıkınca rahatlamak için fresh kokular sıkmak isteyebiliyor ancak özellikle meyve özlü parfümler bu alanda kullanmak için çok yanlış parfümler. 
 
  • 20-30 yaş arasındaki beyaz tenli kadınlar baharatlı, oryantal kokuları tercih edebilir. 
  • 30 ile 40-45 yaş grubundaki kadınlar ise tatlı ve meyveli kokuları tercih edebilir. Ancak terleme oranı çok yüksek kadınlar tatlı kokular yerine meyveli kokuları tercih edebilir.
  • Beyaz tenli kadının terleme oranı dengeli ise, çok fazla terlemiyorsa, 30 - 45 yaş arasında vanilya gibi kokularla meyve kokularının karışımlarını kullanabilir. 
  • 40 yaş üstündeki veya 50-55 yaş grubundaki, menopoz dönemine yaklaşmış veya menopoz dönemindeki beyaz tenli kadınlar ise tatlı kokulardan uzak durarak fresh, meyveli ve baharatlı kokuları tercih edebilirler. Bu, aynı zamanda psikolojik olarak menopoz dönemindeki kadının rahatlamasına da yardımcı olur. 

Buğday tenli kadınlara yakışan parfümler

Menopoz dönemindeki buğday tenli kadınlar haricindeki kadınlar, çiçek ve baharat karışımlı kokuları tercih edebilir. Buğday tenli kadında çok terleme sorunu varsa, gül kokuları içeren parfümlerden uzak durmaları gerekir. Çünkü çok fazla terleme sonucunda gül çiçeği, gül yaprağı, gül ağacı özleri içeren kokular tende ekşimeye dönüşen kokular oluşmasına neden olur. 
  • Menopoz dönemindeki buğday tenli kadınlar tatlı, fresh, kakaolu, vanilyalı kokuları tercih edebilir.
  • 25 - 40 yaş arasındaki buğday tenli kadınlar sıcak, tatlı, tarçın ve baharat karışımı oryantal kokuları tercih edebilir. Bu tür kokular buğday tenli kadınlarda hem uzun süre kalıcı olur hem de afrodizyak etkilidir. 

Esmer tenli kadınlara yakışan parfümler

18 - 30 yaş arasındaki esmer kadınlar baharatlı ve fresh kokuların karışımını parfüm olarak tercih edebilir. Çünkü bu yaş grubundaki kadınlarda tatlı kokular itici durabilir. Şekerli kokular kendileri için de rahatsız edici olabilir. Esmer kadınlar bu tür kokuları kendileri de seçerek fark edebilir. 

30 - 45 yaş arasındaki esmer kadınlarda tenin salgısına göre daha çok baharatlı ve tatlı kokular daha iyi durur ve daha kalıcı olur. 

40 yaş üstünde menopoza girmeye yakın dönemdeki esmer kadınlarda tatlı ve fresh kokular tercih edilebilir. Esmer tenli kadınlar 40 yaş üstünde baharatlı, tatlı ve yoğun aromalı kokuları bir arada kullanmaktan kaçınması gerekiyor. Çünkü kişinin hormonal dengesine göre baharatlı kokular kişide migren ataklarına, baş ağrılarına, dikkat bozukluklarına yol açabiliyor. 

Hazırlayan: Selen Serdaroğlu

İlgili haberlerimiz

Doğru parfümü nasıl seçmeliyiz?
Kendimize yakışan parfümü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? İlk buluşmada, iş görüşmesinde özellikle hangi kokuları tercih etmeliyiz? Yanıtlar Pudra’da.

Dupe ürünler: Pahalı makyaj ürünleri ve parfümlerin muadilleri
Çok beğendiğiniz ancak bütçe sarsan parfüm ve makyaj ürünlerine iç geçirmeyin, muadillerini bulun! İşte size muhteşem bir high end ve dupe ürün rehberi!

Ten rengine göre kıyafet seçimi
Ten renginize yakışan rengi biliyor musunuz? O halde şimdi öğreneceksiniz. Böylece giydiğiniz kıyafetle daha şık ve daha güzel görünmeniz mümkün!


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER