selen serdaroglu profil foto2
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Bel ağrılarına iyi gelen ideal egzersiz: Pilates!

Pilates; sıkılaşma, duruşun düzeltilmesi, eklem ve kasların açılıp esnemesi, nefesin düzenlenmesi ve kuvvetlenme gibi çok sayıda fayda sağlıyor.

Pilates; gücü, esnekliği ve vücut farkındalığını geliştiren ve fiziksel zindelik için kapsamlı bir yaklaşım haline getiren bir antrenman yöntemi. Yeni başlayanlardan ileri düzey uygulayıcılara kadar geniş bir grup için faydalı olan; bel, boyun, omuz gibi ağrılara iyi gelen, kasları güçlendirerek kişiye daha iyi bir duruş ve zinde bir beden sağlayan bu egzersiz yönteminin tüm faydalarını Medikal Fitness Uzmanı Hasan Ercan ile konuştuk. Ayrıca Sporcu Hekimi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aydoğ ile fıtık gibi sorunların daha da ilerlemesine yol açan hatalardan kaçınmak için günlük hayatta dikkat edilmesi gereken kurallara değindik. 

Pilates: Duruş bozuklukları ve zayıf kasları güçlendirmek için ideal egzersiz

Vücudunuzun istediğiniz bölgelerini belirli şekillerde geliştirmenize ve forma girmenize fayda sağlayacak egzersiz türlerinin bir bütünü olarak tanımlayabileceğimiz pilates; kendine ait antrenman kuralları ve yine kendine özel olarak bu yöntem için geliştirilen ekipmanları olan temel anlamda vücudu bir bütün olarak ele alan, duruşun düzelmesine yardımcı olan bir egzersiz türü.

Pilates sadece duruş bozukluklarını iyileştirmeye değil, aynı zamanda kasların sıkılığının artırılması, esnekliğin ve kuvvetlenmenin artması; vücutta kas, eklem, tendon, bağ gibi doku ve organların yaptığı baskıyı azaltmaya, eklem hareket bütünlüğünü sağlamaya; tüm bunlara ek olarak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda iyileştirmeye fayda sağlıyor.

Hareketsiz yaşam sağlığı olumsuz etkiliyor

Teknoloji pek çok konuda fayda sağlarken, farkına varmadan hayatımızdaki hareketsizliğin dolaylı nedenlerinden biri. Hareketsizlik de günümüz dünyasında sağlığı bozucu en temel problemlerden biri hale gelmiş durumda. Biz de bu hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkan omurga ağrılarının tedavisinde de destek tedavi olarak uygulanan pilates uygulamasının faydalarına değindik. Sözü önce Fitness Uzmanı Hasan Ercan'a veriyoruz.

Hasan ErcanPilates nasıl ortaya çıkmış?

Medikal Fitness Uzmanı Hasan Ercan: Pilatesin ortaya çıkışı 2. Dünya Savaşı'na dayanır. Savaş sırasında askeriyede görevli olan bir Fizyoterapist olan Joseph Pilates'in, tedavi ettiği yaralı erler yüksek bağışıklığa ulaşıp çabuk iyileşir ve o dönemde çok yaygın olan veba salgınından kurtulurlar. Geliştirdiği egzersiz yöntemine adını veren Pilates'in bu yöntemi popülerliğini bu şekilde kazanır ve etkileri tüm dünyada konuşulmaya başlanır.

Editörün notu: Pilates, geliştirdiği bu ve bunun gibi yöntemler için pek çok farklı aparat da geliştirir. Hayatı boyunca toplamda 26 aparatın patentini alır.

Pilates vücudumuz için ne tür faydalar sağlıyor?

HE: Pilates; sıkılaşmayı, duruşun düzeltilmesi, eklemlerin ve kasların açılıp esnemesi, nefes alıp vermenin düzenlenmesi ve vücudun genel olarak kuvvetlenmesi gibi çok sayıda fayda sağlıyor.

Pilatesin bazı antrenman kuralları var. Eğer ki nefes, core aktivasyonu, merkezleme, hizalanma, mobilizasyon, stabilizasyon gibi kurallarına sadık kalırsak, vücutta sıkılaşma sağlanıyor, duruş yani postür bozuklukları iyileşiyor, kas gerginliklerine bağlı ağrılar azaltılıyor. Kaslar kuvvetlendiği için bel, boyun, omuz gibi ağrılarda azalma görülüyor.

SPORCU SAĞLIĞI HEKİMLERİ - FİZYOTERAPİSTLER DE PİLATESİ ÖNERİYOR

Sporcu sağlığı uzmanı olan fizyoterapistler kas zayıflığına bağlı, vücudun ağrıyı tölere edemediği durumlarda düzenli pilates antrenmanları ve yüzmeyi öneriyor.

Örnek vermek gerekirse, sokakta yürürken sağlıklı bir şekilde yürüyen 10 kişiden birinde fıtık var. Yine, vücuda etkileri ve ağrı tipi nedeniyle fıtıkla sıklıkla karıştırılan sakroiliak eklem disfoksiyonu da toplumun yaklaşık yüzde 60 ile 80'inde en az bir kez yaşanan bir sorun. Ancak herkes fıtık hastası değil. Bunda, kişilerin kas yapıları etken.

Kimilerinin kas yapısı daha güçlü olduğundan fıtığı tölere edebiliyorlar ve kasları omurgalarını iyi bir şekilde taşıdığı için ağrı yaşamıyorlar. Kimileri ise hareketsizliğe ve egzersiz eksikliğine bağlı olarak kas yapılarının zayıflaması nedeniyle bu fıtığı tölere edemiyor ve fıtık, ortaya bir hastalık olarak çıkıyor. İşte bu aşamada, eğer çok ileri seviye bir fıtık değilse, pilates antrenmanları gibi medikal fitness antrenmanları devreye giriyor.

Prof. Dr. Tolga AydoğSporcu Hekimi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aydoğ, ağır kaldırmanın, zorlayıcı fiziksel hareketler yapmanın hem bel ağrısını hem de bel fıtığı riskini artırdığını belirtiyor.

Prof. Dr. Tolga Aydoğ günlük yaşamda bilinçsizce yapılabilen bazı hareketlere karşı da bazı önerilerde bulunuyor. 
  • Yerden bir şey almak için belden eğilmeyin, dizlerinizi bükerek alın.  
  • Market/pazar alışverişi poşetlerini tek elde değil, iki ele eşit dağıtarak taşıyın.
  • Otururken bel boşluğunu destekleyici yastıklar kullanın.
  • Bar koltuğu gibi çok yüksek yerlere veya yere oturmaktan kaçının.
  • Baş üzeri bir şeyi rafa/dolaba yerleştirirken basamak kullanın, uzanmayın.
  • Uzun süreli oturarak çalışıyorsanız en geç her saat başı kalkıp dolaşın. Her saat başı kısa süreli dolaşma; bel omurlarının, bel çevresi bağ ve kasların ayrıca disklerin sağlığı açısından çok önemli.

Bel fıtığında ameliyatın son çare olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tolga Aydoğ da ameliyat seviyesinde olmayan hastalarına tedaviye ek olarak bir bir pilates uzmanı eşliğinde olmak kaydı ile düzenli pilates veya yüzme gibi antrenmanlar yapmasını öneriyor ve ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için uygulanan prosedürleri anlatıyor.

"Bel fıtığı; çok uzun süre olmayan istirahat, ağrı kesici, kas gevşetici ve steroid olmayan antiinflamatuar (bazen steroid) ilaçlar kullanılır. Ayrıca akut dönemi geçtikten sonra egzersiz olmazsa olmazlardan biridir. Bunlara ek olarak görüntüleme destekli bele yapılan enjeksiyonlar (transforaminal / epidural enjeksiyonlar), bel korseleri, elle tedavi (manüpilasyon/kayropraksi) sıcak uygulama ve fizik tedavi gibi yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerle bel fıtığı yüzde 90-95 oranında tedavi edilebilir. Şunu unutmamak gerekir: Bel fıtığı hastasında genelde tek bir tedavi seçerek uygulamak yerine bütüncül yaklaşıp, birçok tedaviyi birlikte uygulamak çok daha doğru bir tedavi tarzıdır.”

GELELİM TEKRAR PİLATES'İN ETKİLERİNE....

Pilates'i diğer spor dallarından ve egzersiz yöntemlerinden ayıran şey nedir?


Medikal Fitness Uzmanı Hasan Ercan: Diğer spor dallarından farklı olarak sporun uygun yapılmadığı veya fazla yüklenme sonrası oluşabilecek travma ve baskılanmaların görece daha az olduğu, sporun beden üzerinde yarattığı olumsuzluklardan arındırılma oranı yüksek olması pilatesi diğer dallardan ayrıştıran etmenler arasında. Pilates yapma kurallarına sadık kalınması halinde spor yaparken karşılaşılabilecek olası yan etkiler pilateste daha az görülür.

Pilates'in farklı türleri var mı?

HE:
Sağlığa olan etkileri bireysel olarak değişebilen ve ancak düzenli olarak yapılırsa, hedefe ulaşmayı sağlayan pilates'in temel olarak iki tipi var. Biri minter üzerinde kendi ağırlığınız ile yaptığınız pilates, diğeri ise aletli pilates. Mat pilates veya matwork pilates olarak adlandırılan minder üzerindeki pilates'te minder yere serilir ve genelde ekipman kullanılmaz veya az ekipman kullanılır. Aletli pilates ise pilates için özel üretilmiş ekipmanları kapsar. Bu ekipmanlar sayesinde yapılması zor olan hareketler daha kolay ve etkili şekilde yapılabilir.

Pilates kimler için uygun bir egzersiz türü?

HE: Pilates; duruş bozukluğu yaşayan, mesleği gereği az hareket edip kas ağrıları yaşayanlar, genel olarak kas ağrıları, kas gerginlikleri ve güçsüzlükleri yaşayanlar, hareketsiz yaşam tarzı olanlar, fizik tedavi ve sakatlık sonrasında esneme ve güçlenmeye ihtiyaç duyanlar için uygundur.

Pilates'i neden eğitmenlerle birlikte yapmamız gerekiyor?

HE: Herhangi bir pilates egzersiz programına başlamadan önce, bir uzmana danışmak ve egzersizleri doğru şekilde öğrenmek için alanında bilgi sahibi tecrübeli eğitmen eşliğinde çalışmak verimi artırır. Bu sayede kişinin ihtiyacına yönelik çok daha verimli bir antrenman programı sağlanır ve gelişimine göre bu program geliştirilir. Bu nedenle pilatese başlayacak kişilerin, tecrübeli bir pilates uzmanı ile çalışması daha doğrudur.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Aletli pilates ve mat pilates arasındaki farklar
Mat pilates mi reformer mı? Kendi ağırlığınızla yapılan mat pilates ile aletli pilates arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi için Pudra.com'u okuyun.

Pilates ile fit bir görünüme kavuşun
Zayıflayan kas kütlesi, duruş bozukluğunun yanı sıra ortopedik ve metabolik hastalıklarla kendini belli ediyor. Ancak pilates ile bunları önlemek mümkün!

Hamilelikte pilates
Hamilelikte pilates kişiyi doğuma hazırlar, güçlendirir, doğum sonrasında da tekrar eski formuna hızla dönebilmesini sağlar. Jale Dural anlatıyor.

​Hamilelikte pilates yapmanın faydaları
Pilatesin, hamilelik sırasında daha az kilo alma, doğumun daha kolay geçmesi, çocuğunuzun gelecekteki atletik yapısını belirleme gibi yararları olduğunu biliyor muydunuz? Bütüncül Beslenme Uzmanı ve Pilates Eğitmeni Burcu Aydın anlatıyor.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER