15.09.2023

Bitki çaylarının da yan etkisi var! Özellikle bu çaylara dikkat...

Bitki çaylarının da yan etkileri olabiliyor; özellikle ilaçlarla kullanıldığında... Tansiyon hastalarının ve gebelerin çayı dikkatli tüketmesi gerekiyor.

Bitkilerin yan etkileri ve ilaçlarla birlikte kullanıldığında meydana gelebilecek ilaç etkileşimleri konusunda yeterli bilgi sahibi misiniz? Özellikle bazı bitki çaylarının çok tüketilmesinin istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Kronik hastalıkları olan kişilerin, hamilelerin tükettiği bitki çaylarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bitki çaylarının bazıları istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. 

Hangi bitki çayı nasıl tüketilmeli?

Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken bağışıklığı güçlendirmek için başvurduğumuz bitki çaylarına talep artıyor. Kateşinler, flavonoller, flavonlar ve fenolik asitler gibi polifenol maddeler içeren bitki çayları antikarsinojenik, antimutojenik ve kardiovasküler hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahip olması nedeniyle tüketiliyor. Ancak unutulmaması gerekiyor ki, bitki çayları ilaçlarla beraber kullanıldığında potansiyel etkileşimleri nedeniyle yan etkileri olabiliyor.

Tansiyon sorunu olanların ve hamilelerin daha dikkatli tüketmesi gerekiyor

Özellikle kronik hastalığı bulunan, düzenli ilaç kullanan kişilerin ve hamilelerin tükettiği bitki çaylarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bitki çaylarının bazıları tansiyonun bir anda düşmesine veya hamilelikte düşük gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Diyetisyen Özden Örkcü bitki çayları hakkında bilgi verdi. 

BİTKİSEL İLAÇ VE ÇAY TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
  • Lisansı olmayan; kalite, etkililik ve güvenirliliği gösterilmemiş; etiketlenmesi ve standardizasyonu uygun olarak yapılmamış ilaçları tüketmeyin.
  • Denetimsiz, tezgah üstü olarak satılan bitkisel ilaçları almayın. 
  • Ürünün üzerinde bitkinin adı, toplanan kısmı, etken madde miktarı varsa yan etkileri, çayın saflık oranı, üretim ve paketleme izninin mutlaka belirtilmiş olmasına dikkat edin. 

DEPOLAMA KOŞULLARI
  • Depolama sırasındaki kötü havalandırma koşullarının çoğunlukla üründeki nem içeriğinin artmasına yol açıyor. Bu durumda bitkisel materyaller küflerin gelişimi ve toksin üretimine daha elverişli hale geliyor.
  • Uygun şartlarda kurutulmuş bitkiler genellikle 1 yıl boyunca muhafaza edilebilir. Ancak muhafaza ederken güneş görmemesine, ortamın nemli olmamasına, oda sıcaklığının ortalama üzerine çıkmamasına dikkat edin.

YEŞİL ÇAY TÜKETİLEN DİKKAT EDİLECEKLER
  • Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler günlük bir iki fincandan fazla yeşil çay tüketmemeye özen göstermeli.

KEKİK ÇAYI TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
  • Kekik yüksek tansiyon ilacının etkinliğini artırdığı için tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Bu sebeple kekik çayının, hipertansiyon ilaçlarından en az 2-3 saat sonra tüketilmesi öneriliyor.
  • Hamilelikte soğuk algınlığına iyi gelmesinin dışında bulantıya iyi geldiği için de tüketilen kekik çayının ise tüketim miktarının günlük 1 gr'ın üzerine çıkmaması gerekiyor.
  • Yüksek oranda tüketilen kekik çayı düşük riskine yol açabiliyor.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Hangi bitki çayı hangi derde deva?
Kışın bitki çaysız olmaz. Bitki çaylarının hangi hastalıkların tedavisine destek olabileceğini Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay anlattı.

​Hastalıktan korunmak için kendinize yapabileceğiniz 7 iyilik
Sadece soğuk havadan korkmayın! Birkaç detaya daha dikkat edin. İşte kış aylarında hastalıktan korunmak için kendinize yapabileceğiniz 7 iyilik.

​Mide yanması nasıl geçer?
Mide yanması sorununun üstesinden gelmek için nasıl bir tedavi gerekir? Neleri yemeli, nelerden uzak durmalı? Pudra.com yanıtlıyor...

​Mevsim geçişlerinde içilmesi gereken bitki çayları
Mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitkilerden oluşan çay karışımından yararlanabilirsiniz. İşte, bu mevsimde kullanabileceğiniz bitkiler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER